Libya’da öldürülen MİT mensubuna ilişkin haberler nedeniyle yargılanan 6’sı gazeteci 7 kişi hakkında karar çıktı. Tutuklu 3 gazeteci tahliye edildi. 5 gazeteciye ise ‘istihbari bilgileri içeren belgeleri ifşa etmek’ suçundan hapis cezası verildi.

Dayanaksız ‘suç’a ceza

Libya’da öldürülen MİT mensubunun cenaze töreninin haberleştirilmesinin ardından başlatılan davada 3'ü tutuklu 7’si gazeteci 8 kişinin yargılamasına devam edildi. Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 34’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada karar çıktı. 3 tutuklu tahliye edilirken 5 gazeteciye hapis cezası verildi.

Tutuklu yargılanan Oda TV Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Oda TV muhabiri Hülya Kılınç ve Yeniçağ yazarı Murat Ağırel ile ilk duruşmada tahliye edilen OdaTV Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve Yeni Yaşam gazetesinden Ferhat Çelik katıldı. Aydın Keser ise karantinada olduğu için duruşmaya katılamadı. BirGün yazarı Erk Acarer yurtdışında yaşadığı için duruşmaya katılamazken diğer sanık Eren Ekinci ise tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS ile salona bağlandı.

YALNIZCA GAZETECİLİK İÇİN

Gazeteciler hakkında 19 yıla kadar ceza talebini sürdüren savcı, Pehlivan, Kılınç ve Ağırel'in tutukluluk hallerinin devam etmesini ve yurtdışında bulunan gazeteci Acarer'in dosyasının ayrılmasını istedi. Gazeteciler savunmalarında şunları söyledi:

Hülya Kılınç: “Eğer MİT mensubu olduğunu bilmeyenler hakkında suç isnadı yapılmıyorsa benim için de yapılmamalı. Fotoğraflar Akhisar Belediyesi'nden temin edilmiştir. Ben yalnızca gazetecilik yapmak, kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla haberi hazırladım.”

GERÇEĞİN SESİ OLUN

Barış Pehlivan: “Altında ezilmektense, gerçekleri sırtlamaya devam edeceğim. Şehit MİT mensubuna dair fotoğraflar ve bilgiler, Odatv’den çok önce açıklandı, yayımlandı ve yayıldı. İlgili bir adet fotoğrafta MİT mensubu olduğu iddiasını ilk kez iddianameden öğrendik. Tanık Cemali Merter o gün bu salonda olan iddia makamının gözünün önünde, şehidin adını ve soyadını, babasının adını ve soyadını, yaşadıkları köyün adını açık açık bir kez daha tekrarladı. Yani tanık bize ‘suç’ olarak isnat edileni burada yeniden yaptı, gitti. Ve iddia makamı ‘Siz ne yapıyorsunuz’ bile diyemedi. Sizden de talebim; vereceğiniz kararda korkunun değil, gerçek neyse onun sesi olmanızdır.”

YARGI EMİR ERİ OLMUŞ

Murat Ağırel: “Mütalaayı ve arkasından istenen cezayı görünce yine boşa umutlandığımı anladım. Biz bunları adaletle aşacağız. Siyasi gücün mahkeme salonlarına girmesini engelleyerek yapacağız. Akıllanmıyoruz, düşünmüyoruz, ders çıkarmıyoruz. Yargı bağımsız, adil ve cesur olmadıkça yargıyı ele geçirmek isteyen siyasi güçlerin desteklediği yapılar ve bu yapıların emir eri olmuş savcı ve hâkimlerden bahsetmeye devam edeceğiz.”

BU DAVA HÜKÜMSÜZDÜR

Barış Terkoğlu: “Daha soruşturma bile açılmadan hakkınızda hüküm veriyorlar. Gözaltına bile alınmadan cezanız kesiliyor. Savcılar iddianame hazırlamak için gösterecekleri çabayı yandaşlarına evrak sızdırmaya harcadıkları için, duruşmaya çıkmadan iddia tüketiliyor. Hüküm anına bir şey bırakmadılar. Bugün yargılandığımız dava da bir uslandırma davasıdır. Benim için bu nedenle de hükümsüzdür. Bırakın bu suç, bu kağıttan kuleyi kuranların üstüne devrilsin.”

BİZDEN CASUSLUK ÇIKMAZ

Ferhat Çelik: “Tam 7 aydır casus değil de gazeteci olduğumuzu ispatlamaya çalışıyoruz. Defaatle vurguladığımız gibi ne bu haberden istihbari bir suç oluşturulabilir ne de Yeni Yaşam gazetesinden casusluk faaliyeti çıkar. Ülke demokrasisinin zaten ayaklar altında olduğu, yandaş olmayanın ezilmek istendiği, bir avuç muhalif medyanın davalar, kapatma veya para cezaları gibi aygıtlarla susturulmak istendiği bir dönemi yaşıyoruz.”

GAZETECİLERE CEZA YAĞDI

►Mahkeme, Barış Pehlivan, Hülya Kılınç, Murat Ağırel'in tahliyesine karar verdi.
►Pehlivan, Kılınç ve Ağırel'e yurtdışına çıkma yasağı kondu.
►Barış Terkoğlu ve Eren Ekinci tüm suçlamalardan beraat etti.
►Barış Pehlivan ve Hülya Kılınç’a ‘istihbari bilgileri içeren belgeleri ifşa etmek’ suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi.
►Aydın Keser, Ferhat Çelik ve Murat Ağırel hakkında mahkeme ‘istihbari bilgileri içeren belgeleri ifşa etmek’ suçundan 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezası verildi.
►Murat Ağırel, Aydın Keser, Ferhat Çelik, Hülya Kılınç, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan ve Eren Ekinci ‘Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklama’ suçlamasından beraat etti.