Ukrayna’ya silah yığan Avrupa ülkeleri kendi çıkarları için Kiev’in gözünün yaşına bakmıyor. Polonya, Macaristan ve Slovakya'nın ardından Bulgaristan da Ukrayna’dan yapılan tahıl ithalatına yasak koydu.

Dayanışma da bir yere kadar
Fotoğraf: AA

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Birliği ülkeleri Polonya, Macaristan ve Slovakya’nın kendi tarım sektörünü korumak gerekçesiyle Ukrayna'dan tahıl ürünlerinin ithalatını yasaklamasına Bulgaristan da dahil oldu.

Bulgaristan'da hükümet, üreticilerin protestoları nedeniyle başta buğday olmak üzere 20 tahıl türünün Ukrayna'dan ithalatını geçici olarak yasakladığını açıkladı. Başbakan Gılıb Donev, Ukrayna ile dayanışma içinde olduklarını ancak üreticilerin ucuz ithalatın yarattığı rekabeti adil bulmaması nedeniyle bazı ürünlerin ithalatının geçici olarak askıya alındığını belirtti.

Tarım Bakanı Yavor Geçev de kararın, 24 Nisan'dan itibaren yürürlüğe gireceğini ve 30 Haziran'a kadar geçerli olacağını bildirdi. Diğer Doğu Avrupa ülkelerinin de benzer yasak kararı alması bekleniyor. Romanya'da çiftçiler geçen hafta günlerce protesto eylemleri düzenlemiş,
"Biz de AB çiftçisiyiz" diyerek koruma talep etmişlerdi.

BUĞDAY YOK, SİLAH VAR

ABD ile birlikte savaşın en kışkırtıcı ülkelerinden olan Polonya, Ukrayna buğdayına yasak koyarken, bu ülkeyi silaha boğmaya ise devam ediyor. Varşova’nın Kiev’e silah desteğine devam edeceği vurgulayan Polonya Savunma Bakanlığı geçen günlerde yaptığı açıklamada "Ukrayna'ya şimdiye kadar 250 tank gönderdik. Ayrıca önümüzdeki haftalarda en gelişmiş tanklarımızdan 60'ını daha göndereceğiz. Ek olarak 14 Leopard tankı teslim edeceğiz. Yani bu sayı 300'e ulaşacak" ifadelerine yer vermişti.

Slovakya da benzer şekilde silah, tank ve lojistik destek sağlıyor. Bratislava hükümeti, son olarak Ukrayna'ya taahhüt edilen 13 adet MiG-29 savaş uçağının tamamının teslim edildiğini duyurmuştu. Bulgaristan da Rusya’ya karşı ambargolara katılan ülkelerden.

Dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından biri olan Ukrayna, savaş öncesi her yıl küresel pazara yaklaşık 45 milyon ton tahıl tedarik ediyordu. Savaş 14 aydır devam eden çatışmalar nedeniyle tahıl ürünlerinin sevkiyatında büyük sıkıntılar yaşandı. Savaşın ilk dönemlerinde büyük bir gıda krizi yaşanırken aylar sonra BM ve Ankara’nın girişimleriyle İstanbul’da imzalanan tahıl anlaşmasıyla soruna geçici bir çözüm bulunmuştu.

ANLAŞMA DERMAN OLMADI

BM, Rusya, Türkiye ve Ukrayna arasında 22 Temmuz 2022’de imzalanan Karadeniz Tahıl Girişimi Anlaşması’nın süresi geçen ay 60 gün süreyle yeniden uzatılmıştı.

Anlaşma, Ukrayna'dan tahıl, diğer gıda maddeleri ve amonyak dahil gübre ihracatının, Ukrayna limanı Çornomorsk, Odessa ve Yujnıy/Pivdennyi’den dünyanın geri kalanına deniz koridoruyla yoluyla ulaştırılmasını içeriyor. Tahıl koridoru üzerinden taşınan tahıl miktarı yaklaşık 1,3 milyon tonu buldu.

GEMİYE EL KOYUN ÇAĞRISI

Öte yandan savaşın başladığı ilk günden beri Ukrayna’nın “çalıntı buğday” iddiaları son bulmuyor. ABD’nin The Wall Street Journal’in  haberine göre, Ukraynalı yetkililer, Kiev’deki savcıların Rusya’nın işgali altındaki bölgelerden çalındığını iddia ettikleri 19 bin ton tahıl taşıyan Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ait Panama bandıralı gemiye Türkiye’nin el koymasını talep etti. Gazetenin haberine göre, 19 bin ton arpa taşıyan Bomustafa O isimli tahıl gemisi, 17 Nisan Pazartesi günü Samsun limanına geldi. Gemi limana varmadan günler önce ise Ukraynalı savcılar Türkiye'deki yetkililerden gemiye el koymasını istedi. Savcıların iddiasına göre, geminin taşıdığı arpa, Rusya’nın yasadışı şekilde ilhak ettiği Kırım’daki bir limandan yüklendi.