Dayanışma için ‘Timsah’ oyunu yeniden sahnede

BUSE ÇELEBİ

Haldun Taner’in Rus yazar Dostoyevski’nin öyküsünden esinlenerek tiyatroya uyarladığı ‘Timsah’ adlı oyun, ihraç edilen akademisyenler için İstanbul Tabip Odası tarafından ücretsiz olarak yeniden sahnelenecek. Etkinlik öncesi, oyunda rol alan ve aynı zamanda bir hekim olan CHP Milletvekili Ali Şeker’le konuştuk. Şeker, “Haldun Taner’in 1960’ta işlerinden atılan akademisyenler için yazdığı oyun, bugün güncellenip yeniden sahneleniyor” dedi.

Tiyatro yazarı Haldun Taner’in ünlü Rus roman yazarı Dostoyevski’nin yarım kalan öyküsünden esinlenerek 1960 yılındaki darbeden hemen sonra kurguladığı ve geçen 27 Mayıs’ta İstanbul Tabip Odası (İTO) organizasyonuyla Şişli Kent Kültür Merkezi’nde sergilenen Timsah adlı oyun, ihraç edilen akademisyenler tarafından yeniden sahnelenecek. 19 Haziran saat 20.00’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde sahnelenecek oyunun yönetmenliğini yine Tiyatrocu Orhan Alkaya üstlenecek. İkinci kez sergilenecek oyunda ihraç edilen akademisyenlerle birlikte, CHP Milletvekili Dr. Ali Şeker de sahnede olacak. Subay rolüyle izleyicinin karşısına çıkacak olan Şeker, oyunla ilgili olarak BirGün’e şöyle konuştu:

“Oyun ilk defa sergileneceği zaman Selçuk Hoca (İTO Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Selçuk Erez) oyunda rol almam için davet etmişti fakat Meclis yoğunluğu nedeniyle katılamamıştım. Bu oyunu 1960’ta Haldun Taner ihraç edilen akademisyenlere dikkat çekmek amacıyla dilimize uyarlamıştı ve sergilemişti. Bugün güncellenip, yeniden sergileniyor. Haksız yere KHK’lerle işten atılanlara ve insanların bu kabullenişine dikkat çekmek ‘öğrenilmiş çaresizliği’ öğretmemek amacıyla bir kez daha izleyicinin karşısına çıkacak.”

Timsah adlı oyun 1960’ta 147’ler olarak anılan 147 akademisyenin işlerinden atılmalarını protesto etmek üzere Haldun Taner tarafından dilimize uyarlanmıştı. Kendisi de işinden atılan akademisyenler arasında bulunan Taner, dönemin koşulları nedeniyle oyunu sergileyecek alan ve oyuncu bulamamıştı. Oyun bu nedenle yalnızca bir kere radyoda sergilenmişti. Aslında oyunu Dostoyevski gibi Haldun Taner de yarım bırakmıştı. Oyunu tamamlayanlar ise Haldun Taner’in eşi Demet Taner ve Prof. Dr. Selçuk Erez oldu.

Oyunda rol ve görev alan akademisyenlerse şöyle:
TTB Başkanı Prof. Dr Özdemir Aktan, Şebnem Korur Fincancı, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Prof. Dr. Zelal Ekinci, Prof. Dr. Rukiye Eker, Prof. Dr. Taner Gören, Yrd. Doç. Özgür Müftüoğlu, Dr. Melahat Cengiz, Uz. Dr. Nazmi Algan, Uz. Dr Samet Mengüç, Dr. Ali Çerkezoğlu, Dr. İncilay Erdoğan, Dr. Haydar Durak, Hemşire Özlem Özkan.