Hatay Valiliği, Defne ilçesinde depremzede ailelerin barındığı, emek ve meslek örgütlerinin yardım çadırlarıyla yurttaşlara destek olduğu Sevgi Parkı'nın boşaltılmasını istedi. Tepki gösteren yurttaşlar bölgede nöbete başladı.

Dayanışma parkına devlet müdahalesi

İlayda KAYA

Hatay’ın Defne ilçesinde depremzede ailelerin barındığı ve birçok meslek örgütü, siyasi parti ile derneklerin yardım çadırlarının bulunduğu Sevgi Parkı Valilik tarafından boşaltılmak isteniyor. Kızılay’ın aşevi kurulacağı söylenen parkta kalan yurttaşlar "Devlet 23 gündür neredeydi?" diyerek duruma tepki gösterdi. Depremzedeler bölgede nöbete başladı.

Hatay Vali Yardımcısı Harun Kaya, dün Sevgi Parkı’na giderek yurttaşların alandan ayrılmasını istedi. Harun Kaya, "Siz kendi kafanıza göre gelmişsiniz. Buraya Kızılay gelecek. Buradan çıkın" diyerek alanda Kızılay’ın aşevi kuracağını söyledi. Yurttaşlar ise "Kızılay şimdiye kadar neredeydi? Bize bu kurumlar el attı" diyerek tepki gösterdi. Yurttaşlar daha sonra konuyla ilgili Valilik’le bir görüşme yaptı. Görüşmede yetkililer, depremzedelere Dursunlu ya da Narlıca’da bulunan çadır kentlere gidebileceklerini belirtti. Vali yardımcısı ile görüşen heyette yer alan avukat Elif Can Demirtaş, parkın boşaltılması için bir gün süre verildiğini söyledi. Vali yardımcısının parktaki olanakları sağlama konusunda da söz vermediğini aktaran Demirtaş, “Daha fazla soru sormak istediğimizde görüştüğümüz yerden ayrıldı. Sevgi ve Dostluk parklarında çok sayıda depremzede var. Bu kişilerin ihtiyaçlarının ne zaman sağlanacağı belirsiz” dedi.

Bölgede sağlık hizmeti vermeye devam edeceklerini söyleyen TTB Merkez Konseyi Üyesi Onur Naci Karahancı BirGün’e şunları söyledi: Sabah yaşadığımız tehditkâr tutumlardan sonra alanda durmaya devam ediyoruz.Sözel olarak alandan ayrılmamızı ilettiler. Biz de resmi olarak bize iletilmesini istedik. ‘Kızılay için aşevi’ yapılacağı söylendi. Sağlıktan daha önemli mi? Bizi uzaklaştırdıklarında alternatif bir çalışma yapılıp yapılmayacağını sorduğumda ise geçerli bir yanıt alamadık. Burada onlarca hekim var. Biz ilk günden beri buradaki insanların yanında olmaya çalıştık ve olmaya devam edeceğiz. İnsanlar yalnızlığı birçok kurum tarafından yaşadı, biz o ayıbı yapmayacağız. Toplum ne karar verirse biz o kararın içinde olacağız. Bizim derhal alandan ayrılmamızı istediler, müdahale edebileceklerini söylediler.”

KABUL ETMİYORUZ

Halkevleri Genel Kurulu üyesi Evrim Çakır da “23 gündür alanda yurttaşlarlayız. Arkamızda da 200’e yakın AFAD çadırlarında yaşayan aileler var. OHAL ile atanan vali yardımcısı Harun Kaya geldi ve sözlü olarak alanın boşaltılmasını tebliğ etti. Burada insanlar 23 gündür hiçbir yetkiliyi görmemişken ve arkasında bir polis ordusunu görünce tepki gösterdiler. Önerdikleri, insanların gideceği alan kurulmamış bir alan. Hazırda bir çadırkent, konteyner kentte yok. Buradan ayrılmak istemiyoruz. Dursunlu’da gösterilen yere de arkadaşlarımız gittiler ama hâlihazırda bir organizasyon söz konusu değil. O mahallenin bile sorunu çözülmemişken bizi oraya yönlendirmelerini kabul etmiyoruz” dedi.

Vali yardımcısıyla gelen polis ekiplerinin alandaki yurttaşları tehdit ettiğini de söyleyen Çakır, “Devlet 23 gündür gelmedi. Geldiği günün sonunda da ne çadır getirdi ne hijyen malzemesi. Sadece alandan bizi uzaklaştırmak istedi. Belirsizlikle bizi göndermek istiyorlar. Yurttaşlar alanda nöbet tutuyor. Tüm müdahaleye rağmen alanda kalmaya devam edeceğiz. Nitelikli ve sağlıklı bir alan yaratılırsa ancak alandan ayrılırız” diye konuştu.

BU YAKLAŞIM SİYASAL

Mor Dayanışma üyesi Selver Büyükkeleş de “Valilik sabah geldiğinde bizim çadır da olmak üzere tüm çadırları gezdiler. Akşama kadar alandan ayrılmamızı istediklerini söylediler. Biz buradaki halk olarak bir araya gelerek bir toplantı yaptık ve halk ne isterse öyle tutum alacağımıza karar verdik. Yeniden gelip çıkarma ihtimaline karşı nöbetleşe bekleyeceğiz. Kadınların en büyük ihtiyaçları hijyen malzemeleri ve çadırken bu konuyla buraya gelmelerini doğru bulmuyoruz. Geldiklerinde başka bir konuyu ileri sürdüler ama biz bu yaklaşımı tamamen siyasal bir tutum olarak görüyoruz ve kabul etmiyoruz” dedi.

***

Dayanışma ağı büyüyor

Maraş merkezli depremler nedeniyle büyük yıkıma uğrayan Hatay'ın Defne ilçesinde depremzede ailelerin çadırlarının bulunduğu Sevgi Parkı'nda; İBB veteriner polikliniği, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'ndan sağlıkçılar hizmet veriyor. Bunun yanı sıra Birleşik Taşımacılık Sendikası, Halkevleri, Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) gibi farklı meslek örgütleri ve derneklerin de yardım çadırları bulunuyor. SOL Parti ve diğer siyasi partiler de alanda yurttaşlarla dayanışma ağı kuruyor.