Dayanışmanın yeni adresi: Hopa Kültür Sanatevi

Dilan Şahinbaş

Artvin’in Hopa ilçesinde bir araya gelen yurttaşlar; gençler, çocuklar ve kadınlar için müzik, tiyatro gibi çeşitli atölyelerin yapılacağı ve dayanışmanın yükseltileceği Hopa Kültürsanatevi’ni kurdu.

Kültürevinin dün gerçekleştirilen açılışında konuşan Hopa halkından Nagihan Akkaş, Edip Cansever’in ‘İnsan yaşadığı yere benzer’ sözüne atıfta bulunarak şöyle konuştu: “Doğası kadar renkli, denizi kadar asi, bir horon halkasında dört dille seslenen insanların yaşadığı kenttir Hopa. Türkülerinde Kazım, doğayı korumada Metin’dir Hopa. Kültürün ve sanatın yozlaştığı bu zamanda büyük bir değişim yaşıyoruz. Yaşam tüketen, üretmeyen ve tek tipleşen bir yere eviriliyor. Bu değişime dur demek için çıkılan yolda gençliğin de ihtiyaç ve istekleri yol göstericimiz oldu.”


Herkes için sanat

Kültürsanatevi’yle birlikte hayatın her alanına dokunmayı, toplumun kültürel değerlerini korumayı ve gelecek nesillerin ayaklarının yere daha sağlam basmasını hedeflediklerini ifade eden Akkaş şunları söyledi: “Hopa’da artık çocukların, kadınların, gençlerin evi var. Hopa’da artık dayanışmanın, paylaşmanın evi var. Hopa’da artık okumanın, düşünmenin, kitabın evi var. Hopa’da artık aydınlanmanın evi var. Hopa’da artık birlikte üretmenin, bir arada yaşamanın evi var. Hopa’da artık kültürün, sanatın evi var.”

“Tüketirken Avrupai, üretirken Ortadoğulu olmak zorunda mıyız, neden üretmeyelim, neden sadece bizlere sunulan ile yetinelim? Bu kader mi” diyen Akkaş konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Her gün yeni bir yozlaşma yeni bir yok oluş senaryosu ile karşı karşıya kalıyoruz. Ne toplumsal hafızamızı koruyabiliyor ne de yaratıcılığımızı ortaya koyabiliyoruz. İçinde bulunduğumuz şu zamanlar her şeyin daha fazlasını yapmamızı zorunlu kılıyor. Kültür ve sanatın değiştirici-dönüştürücü gücüyle herkesi kucaklayan ve temas eden, herkese ve her yere ulaşan bir faaliyetler ağı kurarak bu yok oluş senaryolarının üstesinden geleceğimize inanıyoruz. Kısacası, yaşayan kültürel bir hafıza oluşturacak herkes için sanat diyeceğiz.”

dayanismanin-yeni-adresi-hopa-kultur-sanatevi-799023-1.