Dayanışmaya beraat: Mahkeme ‘düşünce ve fikir özgürlüğü’ dedi

İstanbul Gezi Parkı’nda başlayıp Türkiye’nin dört bir yanına yayılan Gezi Direnişi sırasında Taksim Gezi Parkı’nın dönemin İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu tarafından açıldığı 8 Temmuz 2013’te gözaltına alınan Mimarlar Odası Çevre Etki Değerlendirme Kurulu 2. Başkanı Ayşe Mücella Yapıcı ve İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu’nun da aralarında bulunduğu 26 kişinin yargılandığı davanın 7. duruşması dün İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada mahkeme, tüm sanıklar hakkında beraat kararı verdi.

DEMOKRASİ ŞÖLENİYDİ
Duruşmada Hâkim Onur Özsaraç, ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurma’ suçlamasıyla 13 yıla kadar hapisleri istenen A. Mücella Yapıcı, Ender İmrek, Ali Çerkezoğlu, Haluk Ağabeyoğlu ve Beyza Metin’in eylemlerinin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle beraat kararı verdi.  Ayrıca duruşmada Hâkim Özsaraç, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçlamasıyla 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanan tüm sanıklar için beraat kararı verdi.  Mahkeme’de Hâkim Onur Özsaraç tüm sanıklar hakkında beraat  kararını açıkladıktan sonra, “Düşünce ve fikir özgürlüğü kapsamında değerlendiriyoruz” ifadelerinde bulundu.

Duruşmada tutuksuz yargılanan Mücella Yapıcı’nın avukatı Fikret İlkiz davanın iddianamesinin iddianame niteliğinde olmadığını belirterek “Kendileri bir araya gelen topluluklar örgüt olarak değerlendirilemez” dedi. Ali Çerkezoğlu ise,  “8 Temmuz’da parka giderken bu ülkenin en büyük demokrasi şöleninin bir parçasıydık. Bu destansı masalı yargılayacak gücünüz varsa buradayız” diyerek beraatını talep etti.


ONUR DUYUYORUM
Duruşmada savunma yapan Beyza Metin ise “Bu davada bir örgüt yöneticisi olmak benim için onurdur. Mesleki bir örgüt olarak dayanışmaya devam edeceğiz. Taksim Dayanışması’nın eylemlerinde hiçbir şiddet yoktur” diyerek beraatını talep etti. Sanıklardan Sabiha Sezi Toprakçı, “Her yer Taksim, her yer direniş. Bu daha başlangıç mücadeleye devam. Beraatımı talep ediyorum” dedi.

HAKLI ÇIKTIK
Duruşma sonrası Bekin Elvan’ın babası Sami Elvan’ın da destek amacıyla yanlarında bulunduğu Taksim Dayanışması üyeleri, adliye önünde yaptıkları açıklamada hukuksuz bir davanın sonuna geldiklerini söyleyerek, “Taksim Dayanışması’nın haklılığı ispat edildi” dedi.

1 MAYIS'TA TAKSİM'DEYİZ
Grup adına konuşan Mücella Yapıcı Valiliğin 1 Mayıs’taki Taksim yasağını eleştirerek, “İstanbul Valiliği’nin bu kararında herhangi akılcı ve hukuki bir gerekçe bulunmamaktadır. Asıl gerekçenin, her sene, ayrı bir bahane, ayrı bir yalanla yasaklanmak istenenin, emekçilerin bir araya gelerek haykırdığı haklı talepleri ve o büyük coşkusunun iktidar üzerinde yarattığı baskı ve korku olduğunu çok iyi biliyoruz” dedi. Taksim Meydanı başta olmak üzere, tüm meydanların, kamusal alanlar ortak değer ve ortak yaşam alanı olduğunu belirten Yapıcı, “Bizler en demokratik, hukuki ve meşru hakkımızı istiyoruz. Her türlü baskı ve şiddete karşı, mücadele ve alın teri ile kazandığımız Taksim’de 2010, 2011, 2012 yıllarındaki gibi yüz binlerle coşkulu ve barışçıl bir şekilde 1 Mayıs’ı kutlamak istiyoruz. İşsizliğe, şiddete ve baskılara karşı; umudu, dayanışmayı, özgürlüğü ve eşitliği büyütmek için 1 Mayıs’ta, yine 1 Mayıs Alanı’nda; Taksim’deyiz.” ifadelerinde bulundu.