Dayanışmaya ket vuranlar yerine sadaka ve PR çalışması koyuyor
Fotoğraf: AA

POLİTİKA SERVİSİ

Ülke önceki akşam depremden önce ve sonrasında halkı yalnız bırakan iktidarın bağış toplama adı altında şovunu izledi. Yakınlarını kaybedenler ve hâlâ enkaz altından bir umut bekleyen insanlar yas içindeyken yayında coşku içinde yapılan alkışlar özellikle dikkat çekti. Yapılan bağışın yüzde 70’ten fazlasının kamu kurumları tarafından yapılması dikkat çekti.

11 gündür başta Hatay olmak üzere deprem bölgesinde gözükmeyen devlet, bu dönemi sıfırlamak için bağış kampanyasıyla harekete geçti. Günlerdir halkın ördüğü dayanışma ağlarını bir hiç gibi göstermek için onun yerine sadaka kültürünü koydu. Bağış kampanyası başta beşli çete olmak üzere kamuya ait şirketler ile birçok holdingin PR ve reklamına dönüştürüldü.


Dün gece 02.54’e kadar 115 milyar 146 milyon 528 bin TL bağış toplandı. Bu bağışların 80 milyardan fazlası ise kamu kurumları ya da kamuya ait olan şirketler tarafından yapıldı. Ülkenin rezervini bulunduran Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başta olmak üzere kamu kurumlarından toplam 86,8 milyar TL ‘bağış’ yapıldı.

Yaptığı ‘bağış’ dikkat çeken kamu kurumları şöyle:

• Merkez Bankası: 30 milyar TL

• Ziraat Bankası: 20 milyar TL

• Vakıfbank: 12 milyar TL

• Halkbank: 7 milyar TL

• Turkcell: 3,5 milyar TL

• Türk Telekom: 2 milyar TL

Özellikle AKP döneminde teşvikler alan, vergi borçları silinen doğayı talan eden şirketler de bağış kampanyasında şova katıldı. Halkın vergileriyle büyüyen şirketler arasında kamuoyunda beşli çete olarak bilinen holdinglerin yaptıkları bağışlar dikkat çekti. Sadece o da değil, Ziraat Bankası’ndan aldığı kredi sayesinde medya gücünü ele geçiren Demirören Holding, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imam hatipten arkadaşı Aziz Torun’un Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Torunlar Holding, Fethullahçı olduğu için kapatılan Zaman gazetesinin eski ortağı Fettah Tamince de şova katılanlar arasındaydı.

İKTİDARA YAKIN ŞİRKETLERİN ŞOVU

Yapılan bağıuş kampanyası ve yayın da gösterdi ki iktidar deprem bölgesine yapılan bütün yardımları kendisinin toplamasını istiyor. Başta Haluk Levent’in kurucusu olduğu AHBAP Derneği olmak üzere deprem bölgesine yapılan yardımlar yandaşlar tarafından defalarca hedef gösterilmişti.
Yapılan bağışlar kadar merak edilen bir konu da yatırılan tutarın deprem bölgesi için harcanıp harcanmayacağının denetiminin nasıl yapılacağı. Yıllardır toplanan deprem vergilerini eski Bakan Mehmet Şimşek’in deyimiyle ‘duble yollara harcayan’ iktidarın bu toplanan parayı depreme harcayıp harcamayacağı bilinmiyor. Ortada bir denetimsizlik durumu da net bir şekilde görülüyor.

SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer yapılan şova tepki gösterdi. Başer şunları söyledi: “Depremin başından beri ortada gözükmeyen devlet, depremin 10’uncu gününde bağış şovuyla televizyonlarda karşımıza çıktı. Döktüğünüz timsah gözyaşlarına karnımız tok. Diyoruz ki; şov yapma hesap ver. Günlerdir halkımız acı içindeyken, enkaz altındayken dayanışmamızla halkımızın yanındaydık. Bundan sonra da her zaman her yerde halkımızla birlikte hesap sormaya devam edeceğiz. Halkımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Hesap verin!”

***

Cengiz’e yeni teşvik

Cengiz Holding’e bağış kampanyasının sabahında 3 milyar 10 milyon TL’lik yatırımı için teşvik verildi. Teşvik kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. ‘Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar’a göre Cengiz Holding’e ait Eti Alüminyum AŞ tarafından Konya'da yapılacak yatırım projesi şu teşviklerden yararlanacak:

• Yüzde 100 vergi indirimi ve yüzde 85 yatırıma katkı oranı olmak üzere gümrük vergisi muafiyeti
• KDV istisnası, KDV iadesi, vergi indirimi
• Azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği
• Azami 75 milyon TL nitelikli personel desteği
• 200 milyon lirayı aşmayacak enerji desteği.