Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, Seferihisar açıklarında yaşanan deprem ve kentte sonrasında yaşanan tsunaminin bıraktığı izlerin üstesinden dayanışmayla geldiklerini ifade etti. Yetişkin, afetler sonrası yapılan çalışmaları BirGün’e anlattı.

"Dayanışmayla felaketlerin üstesinden geldik"

Aycan Karadağ

Seferihisar’da tsunami meydana geldi. Belediye olarak ne gibi çalışmalar yaptınız?

Deprem ve selden sonra bir can kaybımız oldu. Mal kaybı ve bıraktığı iz de büyük oldu. Onların tadilatı için mücadele ettik. Büyükşehir, ilçe belediyeleri ve halkımızla beraber dayanışma içinde bu felaketlerin üstesinden geldik. Sığacık’ta bir hafta sonra normal hayata dönüldü. Bir binada hasar çıktı ve boşaltıldı. Seferihisar depremi olarak adlandırıldı ama bu Seferihisar depremi değildi. Seferihisar açıklarında oldu. Burada yıkım olmadı. Burada deniz taşması oldu. Felaketlerden ders çıkarıp bir daha olduğunda en az hasarla atlatmanın çalışmaları yapılmalı. Mimarlar Odası’yla bir çalışmamız var. Afet toplanma merkezleri oluşturuyoruz. AKUT ile de bir çalışmamız var.

Seferihisar’da pandemi süreci nasıl yürütülüyor?

Salgının ortaya çıkmasının ardından belediye olarak tüm önlemlerimizi aldık. Kriz masası oluşturduk. 65 üstü yurttaşlarımıza özellikle yardımcı olmaya çalışıyoruz. Evde bakım hizmetlerimiz devam ediyor. Hasta olan yurttaşlarımızın evlerine yemek gönderiyoruz. İlçemizde düzenli dezenfektan hizmetlerimiz devam ediyor. Seyyar marketlerle halkımızın ayağına alışveriş hizmeti götürdük. Salgında yurttaşlarımızın tüm ihtiyaçlarına yetişmeye çalışıyoruz.

BAŞKA BİR TARIM MÜMKÜN

Seferihisar’da tarım çok önemli bir geçim kaynağı. Belediye olarak tarım politikalarınız nelerdir?

Tunç Başkan, burada ‘Başka tarım mümkün’ diyerek bir yola çıktı. Biz de aynı yoldan devam ediyoruz. Yeni ürünler eklemeye çalışıyoruz. Karakılçık buğdayı iki köyümüzün adeta geçim kaynağı haline geldi. Biz belediye olarak devletin açıkladığı fiyatın 3 katı fiyata alıyoruz ve alım garantisi veriyoruz. Aynı şekilde mandalina kurutmalarıyla ilgili çalışmalarımız var, yeni ürünler eklemeyi de planlıyoruz. Bu bölgenin en önemli tarım ürünü mandalina. Zeytin ile ilgili de kooperatif kurduk. Bu sene rekolte düşük olduğu için fabrikayı 3 günde bir çalıştırdık. Ama çalışmalar sürüyor. Ayrı kooperatiflerle çalışmalarımız sürüyor. Yeni ürün olarak ekinazya dikimi yapacağız. Daha önce köylü dikiyormuş ama bırakmış. Şimdi yeniden başlatacağız. Başka bir tarımın mümkün olduğunu göstermeye devam ediyoruz.

Jeotermal Enerji Santrallara (JES) karşı mücadele yürütüyorsunuz. Orhanlı’da son durum nedir?

Biz JES’e karşı ilk baştan beri köylülerle beraberiz. JES firmalarının yaptıklarıyla konuştukları birbirinden çok farklı. Mücadele sonuna kadar devam edecek. Yasal yollara başvurduk. Konuyu Meclis’e de taşıdık. Daha önce de orkinoslarla ilgili mücadelemizde 5 defa kazandık. Her zaman doğanın yanında olacağız.

Geçtiğimiz sene turizm alanı büyük bir darbe yemişti. Bu sene turizmden beklentileriniz nelerdir?

Türkiye’de 8 mavi bayraklı plajı olan tek belediyeyiz. Özel plajlar var ama belediye olarak tekiz. Bu yıl ayrı plaj için de başvurduk. Çalışmalarımız sürüyor. Turizm, salgınla beraber çok büyük bir sekteye uğradı. Seferihisar 7-8 yıldır turizmle tanışıyor. Şu anda ise dünya Seferihisar’ı tanımak istiyor. Turizm açısından bu sene her şey sağlık açısından güzel giderse turizm açısından da gider. Yatak sayımız 2 katına çıktı. Turizmde güzel yolda ilerliyoruz.