DBP Diyarbakır Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ve DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Hayrettin Altun tutuklandı. Altun ve Bayındır Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alınmıştı.

DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ve DBP'li yönetici Altun tutuklandı
DBP Eş Genel Başkanı Bayındır (solda) ve DBP'li yönetici Altun

Gözaltına alınan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ve DBP'liyöneticilerden Hayrettin Altun, tutuklandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca 'PKK/KCK'ye yönelik soruşturma kapsamında, 23 Aralık'ta gözaltına alınan ve aralarında Bayındır'ın da bulunduğu 15 kişinin emniyetteki işlemleri tamamlandı.

AA'nın aktardığına göre, adliyeye sevk edilenlerden DBP Eş Genel Başkanı Bayındır ve DBP'li yöneticilerden Altun, çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklandı, 13 şüpheli ise adli kontrol hükümlerince serbest bırakıldı.

Gözaltına alınanların ev, iş yerleri ve parti binalarında yapılan aramalarda bazı materyallere incelenmek üzere el konulmuştu.

Kararların ardından Diyarbakır Adliyesi önünde tutuklamalara tepki gösterildi. Açıklamaya DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Genel Başkanı Berdan Öztürk, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan ve HDP il ilçe yöneticileri ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) katıldı.

"YARGIYI GASP ETTİLER"

MA'nın aktardığına göre, burada konuşma yapan HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, “4 gündür gözaltında tutuluyorlar. Aslında bu AKP ve MHP’nin yargıyı kendi emelleri doğrultusunda nasıl kullandığının göstergesi. Ortada hiçbir şey yokken bir yetki gaspı yapıldı. Yasa dinlenmedi. Bir parti bir ilin savcılığın kararlılığıyla basılamaz. Yargıtay’ın yetkisini gasp ettiler. Yargıyı sadece bir silah olarak kullanıyorlar. Hiçbir zaman böyle bir zamanı yaşamadılar. Başka bir başkan böyle tutuklansaydı dakika başı haber geçerlerdi. Ama tek bir haber geçmediler. DBP bu ülkede milyonlarca oyu olan bir partidir. Partimizin en büyük bileşenidir. Kürt meselesinin çözümümü için önemli mücadeleler veren bir partidir. Dünyadaki bütün kurumlarına basın mensuplarına göndereceğiz, DBP’ye şu sorular soruldu; neden basın açıklamasına katıldınız, neden röportaj verdiniz! Bir başkan basın açıklamasına katılmaz ise ne yapacak. Biz muhalefetiz, sizi oradan indirecek olan muhalefetiz” dedi.

"BU KARAR SİYASİ BİR KARARDIR"

Daha sonra söz alan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise "Adalet yerine zulüm yayan Diyarbakır Adliyesi’nin önündeyiz. Ama dönüp bu halkın ısrarına ve demokratik siyasetteki ısrarına baksınlar. Kaybetmelerinin sebebi Kürt düşmanlığıdır. Kendilerine savcı diyenlerin nereden talimat aldıklarını biliyoruz. Siyasi karar vermek için o koltuklara oturduklarını biliyoruz. Bu karar siyasi karardır ve kaybetmeye yakın iktidarın yargıyı kolluğu nasıl kullandığının göstergesidir. Bu karar iktidarın kaybetmesinin kararıdır" diye konuştu.