DBP Eş Genel Başkanlığı’na seçilerek önceki gün HDP’den istifa eden Salihe Aydeniz'in, son dönem Kürt hareketi içinde sıkça dillendirilen 'Ulusal Birlik' çalışmalarında aktif olması bekleniyor

DBP kayyumlara karşı mücadele edecek

BirGün ANKARA

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanlığı’na seçilen Salihe Aydeniz’in, HDP’den istifa ederek DBP’ye katılmasının ardından TBMM’de temsil edilen 10’uncu parti DBP oldu.

HDP Diyarbakır Milletvekili Selihe Aydeniz, partisinden istifa etmesinin ardından “resmen” DBP’ye katıldı. Son üç eş genel başkanı hakkında adli soruşturmalar başlatılan, eski eş genel başkanlarından Sebahat Tuncel’in halen cezaevinde tutulduğu DBP’de, yeni dönemde Kürt Ulusal Birliği çalışmalarını daha aktif hale getirebilmek için “tutuklanmayacak” bir isim belirlendi. Bu kapsamda eş genel başkanlığa seçilen Aydeniz’in yeni partisine katılma işlemleri tamamlandı.

24 Haziran 2018 seçimlerinde HDP’den Diyarbakır Milletvekili olarak göreve başlayan Aydeniz, kongrede yaptığı açıklamada, kayyum uygulamalarını eleştirerek seçilmişlerin siyaset yapma hakkına vurgu yapmıştı. Salihe Aydeniz açıklamasında, “Kürt halkını baskı ve zulme karşı güçlerini birleştirmeye çağırıyoruz. AKP-MHP iktidarı, var olan yasaları ve uluslararası normları çiğneyerek, halkımızın oyları ile seçilmiş belediye başkanları ve seçilmiş meclis üyeleri yerine kayyım atıyor. Böylece yerel demokrasiye ve halkımızın siyasi iradesini seçim yolu ile belirlemesine darbe vuruyor. Açıkça halkımızın iradesini tanımıyor. Kürt siyaset kadrosuna yönelik keyfi gözaltılar, tutuklamalar, sabaha karşı evlere yönelik baskınlar ve tutuklamalar hız kesmeden devam ediyor. Halkımızın ve seçilmiş temsilcilerinin yasal, meşru siyaset yapma hakkını iktidar fiilen ortadan kaldırıyor” ifadelerini kullandı. Aydeniz’in ulusal birlik çalışmalarının Meclis ayağının en önemli sorumlusu olması ve Kürt partilerinin taleplerini Genel Kurul’da dile getirmesi bekleniyor.

Aydeniz’in DBP’ye geçmesinin ardından 600 sandalyeli TBMM’de AKP’nin 290, CHP’nin 139, HDP’nin 61, MHP’nin 49, İyi Parti’nin 39, Saadet Partisi’nin 2, Türkiye İşçi Partisi’nin 2, Demokrat Parti’nin, BBP’nin ve DBP’nin birer sandalyesi oldu. TBMM’de dört de bağımsız milletvekili görev yapıyor.

cukurda-defineci-avi-540867-1.