Define araması için Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından verilen izin sonucu katledilen 12 bin yıllık Dipsiz Göl’ün son hali görüntülendi. Gölün su tutmaya başladığı belirtilirken doğal yollarla tutulan suyun yetmeyeceği ve takviye yapılacağı açıklandı. Uzmanlar, bunun ancak ‘suni bir göl’ olabileceğini belirtiyor.

Define için resmi kurumların izniyle katledilen 12 bin yıllık Dipsiz Göl’ün son hali: Suni göl oldu!

HABER MERKEZİ

Gümüşhane'de define aranması için kazılan 12 bin yıllık doğa harikası Dipsiz Göl’ün son hali görüntülendi. Gümüşhane Valiliği, göl çanağındaki karın erimesiyle gölün su tuttuğunu söyledi, ancak doğal yollarla tutulan suyun ‘henüz’ yetmeyeceğini kaydederek su taşınması çalışmasının süreceği belirtildi. Uzmanlar ise gölün doğal yapısının geri döndürülemeyecek biçimde bozulduğunu, mevcut halinin ise ancak ‘suni bir göl’ olabileceğini söylüyor.

‘ONAYLI’ DOĞA KATLİAMI

Bölgede, geçen yılın Kasım ayında jandarmanın eşlik ettiği kazıda suyu tahliye edilen göl alanı, iş makineleri ile kazıldı. Kaynağı ve akarı olmayan Dipsiz Göl’de, 4 gün sürdürülen kazı çalışmaları, define bulunamayınca sonlandırıldı. Buzul Çağı’ndan kalma, 12.000 yıllık Dipsiz Göl, yol seviyesi ile birleştirildi, göl alanı taş ve toprak yığını haline döndürüldü.

Olayın duyulmasının ardından, tepki çeken kazıyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gümüşhane Valiliği tarafından başlatılan çifte soruşturma kapsamında; Kültür ve Turizm İl Müdürü Hüseyin Ateş, Müze Müdürü Elif Öktem ile müze müdürlüğü çalışanı Yunus Ağa açığa alındı. Gümüşhane Valiliği'nce de kazı izni raporunun özensiz hazırlandığı açıklandı. Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi ve Ankara Barosu, Dipsiz Göl’de define arama ruhsatı veren sorumlular hakkında ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan kamu davası açılması için savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.

Kamuoyunda büyük tepki oluşurken yetkili kurumlar harekete geçerek Dipsiz Göl’ü eski haline çevirmeye çalıştı.

define-icin-resmi-kurumlarin-izniyle-katledilen-12-bin-yillik-dipsiz-gol-un-son-hali-suni-gol-oldu-741917-1.

Dipsiz Göl'ün eski hali.

VALİLİK’TEN AÇIKLAMA

Yapılan çalışmaların ardından Dipsiz Göl’ün son hali görüntülendi. Görüntülerde Dipsiz Göl’ün çamur renginde su ile dolu olduğu görülüyor. Verilen bilgiye göre Dipsiz Göl’deki su seviyesi 1,5 metreye ulaştı.

Gümüşhane Valiliği’nden bugün yapılan yazılı açıklamada, merkeze bağlı Dumanlı köyü sınırları içindeki İstavroma Yaylası'nda bulunan alanda uzman görüşleri çerçevesinde düzenleme çalışmaları yapıldığı belirtildi.

Çalışmalar sonucunda, gölün su tutmaya başladığı söylenen açıklamada, şunlar kaydedildi:

define-icin-resmi-kurumlarin-izniyle-katledilen-12-bin-yillik-dipsiz-gol-un-son-hali-suni-gol-oldu-741922-1.

Gölün, define araması ardından kaydedilen görüntüsü.

"Güncel durum itibarıyla göl çanağındaki karın erimesiyle gölün su tuttuğu görülmektedir. Sırt bölgesindeki karın erimesiyle bu oranın bir miktar daha artacağı öngörülmektedir. Alanda doğal ortamın oluşmaya başladığı, kurbağaların yüzdüğü görülmektedir.

Uzmanlarla yapılan değerlendirmede, aşırı sıcaklarla birlikte kurak bir bahar döneminin geçtiği, alanın sadece kar sularının birikintilerinden faydalanabildiği, gölün doğal yapısının bozulmaması için göl tabanında doğal malzeme kullanıldığı ve zeminde kullanılan doğal malzemenin suya doyması gerektiği, bölge yakınında kar sularıyla beslenen derenin bile temmuz ayı ortalarında kuruduğu, bu nedenle kurak havanın temmuz, ağustos aylarındaki canlı yaşam üzerindeki olumsuz etkilerini bertaraf edebilmek için doğal ortamdan biraz daha su verilmesinin uygun olabileceği ifade edilmiş olup, bu çerçevede hareket edilerek hemen yakınındaki dereden bir miktar su aktarımına başlanmıştır."

define-icin-resmi-kurumlarin-izniyle-katledilen-12-bin-yillik-dipsiz-gol-un-son-hali-suni-gol-oldu-741918-1.

Dipsiz Göl'e su takviyesi için yapılan çalışma.

UZMANLAR NE DİYOR?

Dipsiz Göl’ün katledilmesi ardından bölgede inceleme yapan Jeomorfoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turoğlu, "Kazıldıktan sonra gölün dengesi bozuldu. Gelip bu yeni yapılan çanağa suyu doldurursanız ancak havuz olur" demişti.

Mayıs ayı başında açıklama yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi eski öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş da, gölün orjinalliğinin bozulduğunu kaydederek artık eski haline döndürülemeyeceğini belirtmişti. Bektaş, bu durumu şöyle açıklamıştı:

"Önemli olan Dipsiz Göl´deki yaşayan fauna ve floraydı. Define kazısında bu özellikleri alıp götürüldü. Göl tahrip edildiğine göre bundan sonra orada oluşacak olan su, basit bir göl veya gölet olur. Bununda orijinalliği bozulduğu için bilimsel bir anlamı olmaz. Gölün eski durumuna dönmesi mümkün değildir. Zaman içerisinde belki o gölde fauna olur ama uzun bir zaman alır. Yapılan yanlış iş maalesef gölün orijinalliğini bozmuştur. Gölde yaşayan canlıların özelliklerini kaybettirmiştir. Artık suni göl haline gelmiştir.”