‘Değerler eğitimi’ yeni müfredata girdi

ÇAĞLAR BALLIKTAŞ

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Diyanet İşler Başkanlığı ile imzaladığı protokol çerçevesinde TÜRGEV ve Ensar Vakfı başta olmak üzere Hizmet Vakfı, Hayrat Vakfı, İHH, Furkan Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti gibi dini vakıflar aracılığıyla devlet okullarında verdiği “Değerler Eğitimi” tüm derslerin içinde konu olarak yer alacak. MEB, 2017-2018 yılı yeni öğretim programını tanıtması için daha önceden eğitilen bin 200 koordinatör ile il eğitim müdürlüklerine yolladığı program sunusunda yapılan yeniliklerin en başında değerler eğitiminin yer aldığını duyurdu. Yeni müfredatta İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinden Fen Bilgisi dersine, müzik dersinden Matematik dersine kadar 15 temel eğitim dersinin içine “Değerler Eğitimi” yerleştirildi.

Kültürel devamlılık için

Yeni müfredat programının “derslerin içeriği” kısmında tanıtılan “Değerler Eğitimi” hakkında şöyle denildi:

“Türk Millî Eğitim Sistemi’nin temel hedefleri arasında öğrencileri sağlıklı, mutlu bir şekilde hayata hazırlamak, iyi insan ve iyi vatandaş olmalarını sağlayacak bilgi, beceri, değer, tutum, davranış ve alışkanlıklarla donatmak yer almaktadır. Bu bağlamda değerlerin eğitim süreci içerisinde kazandırılması ve yeni nesillere aktarılması hedeflere ulaşmada ve kültürel devamlılık açısından da son derece önem taşımaktadır.”

Programda öğretmenlere de “Değerler Eğitimi” konusunda uyarılarda bulunan MEB “Değerler, öğrencilere hissettirilerek kazandırılmaya çalışılmalı, değerleri kazandırma sürecinde öğretmenlerden etkili bir rol model olmaları beklenmelidir” sözlerine yer verdi.

‘Milli değerler için’

MEB, iki başlık altında öğretileceğini bildirdiği ‘değerleri’ şöyle sıraladı:

Evrensel Değerler: Alçak gönüllülük, sadakat, cömertlik, sabır, dayanışma, sevgi, dostluk, saygı, dürüstlük, adalet, güven, barış, yardımlaşma, empati, merhamet, çalışkanlık, paylaşma, vefalı olma, yardımlaşma, vicdanlı olma.

Milli Değerler: Vatan, bayrak, aile, gelenekler, kültürel miras, misafirperverlik, milli bayramlar, dini bayramlar, Türkçe, yurt tarihi, mekânlar, kahramanlık, cesaret.

‘Öğretimin imamesi’

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Aslan Durmuş, “Yerli ve milli değerlerimiz bizim programımızın birer imamesi mesafesindedir. Her bir program ve her bir ders bu anlamda birer tespih tanesi ise bu tespih tanelerinin en tepesinde ve hepsinin önünde bir imame olarak bu değerlerimiz durmaktadır” diye konuştu.

Matematik ve Fen’de başlıklar değişti, içerik sığlaştırıldı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni müfredatta önceliği Türkiye’nin dünyanın birçok ülkesinin gerisinde kaldığı Matematik ve Fen Bilgisi derslerinin iyileştirilmesi olmadı.
1. ve 8. sınıflarda okutulacak yeni müfredata ilişkin eğitimcilere gönderilen dokümanlara göre, Matematik ve Fen Bilgisi derslerinin genel başlıkları değiştirilirken ayrı uygulanan programlar birleştirildi, içerik daha da sığlaştırıldı

Fen Bilgisi dersinde “Fen ve Mühendislik Uygulamaları” isimli konu alanı ekleyerek konuları 4’ten 5’e çıkaran MEB, her sınıfın son ünitesinde mühendislik uygulamalarının yapılacağını duyurdu.

Kazanımlar düştü

Genel olarak yenilenen öğretim programında bütün derslerde konu kazanımlarını düşürme uygulaması en fazla Matematik’te yaşandı. Önceki programda Matematik dersi için 8 yılda öğrencilerin toplamda 485 kazanım edinmesini amaçlayan MEB, yenilenen programda kazanımları 444’e düşürdü. Fen Bilgisi dersinde ise 330 olan kazanım sayısı 325’e indirdi.

Daha az bilgi

Matematik dersinde daha önce 1. ve 4. sınıflar ile 5. ve 8. sınıflar için iki ayrı program uygulayan MEB, yeni dönemde iki programı birleştirdi. Fen Bilgisi dersinde ise ünite açıklamalarında sade ve net ifadelerin kullanılacağı belirtilerek, “Kazanımların içeriği sadeleştirilmiş. Net ifadeler ile kazanımlara sınırlamalar eklenmiştir. Böylece ihtiyaç duyulmayan bilgi yüklemelerinin önüne geçilmeye çalışılmıştır” denildi. Ünite sıralamasını da değiştiren MEB, Fen Bilgisi dersi konularını evrenden bedene doğru sıraladı.