Honduras’ta bugünkü devlet başkanlığı seçimlerini 12 yıldır iktidarda olan sağcılar kaybetmek üzere. Anketlere göre, Libre Partisi adayı Xiomara Castro iktidar partisi adayı Nasri Asfura’ya karşı yüzde 14 farkla önde.

Değişim mümkün

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Orta Amerika ülkesi Honduras'ta yaklaşık 5 milyon seçmen 2009 darbesinden bu yana iktidarda olan sağcı Ulusal Parti'nin 12 yıllık iktidarını bugün sona erdirebilir. Ülkede bugün yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde sol aday Xiomara Castro anketlere göre açık ara farkla önde. 2009'da darbeyle iktidarını kaybeden eski Devlet Başkanı Manuel Zelaya'nın eşi olan Castro, "Yoksulluğu bitirme" vaadiyle seçmenden oy istedi, sosyal programları geri getireceğini ve kürtajı suç olmaktan çıkaracağını ilan etti.


Libre Partisi adayı Castro'nun en büyük rakibi ise iktidardaki sağcı Ulusal Parti'nin adayı Nasri Asfura. 2017'de Tegucigalpa Belediye Başkanı olduğu dönemde zimmetine 1 milyon dolar geçirdiği gerekçesiyle hakkında soruşturma yürütülen Asfura, sağcı seçmen tarafından mevcut Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez'in halefi olarak görüyor. Ancak seçim anketleri, Asfura'nın Castro'ya karşı ağır bir hezimetle yenileceğinin işaretini verdi.

MUHALİF ADAY, CASTRO LEHİNE SEÇİMDEN ÇEKİLDİ

TResearch araştırma şirketinin 22-25 Kasım arası yapılan ankete göre, Castro'ya destek yüzde 42,9'a ulaşırken Asfura'nın tahmini oy oranı ise 28.2 olarak açıklandı. Castro'nun oy farkını yüzde 14'ün üzerine çıkarması ise ülkede ünlü bir muhalif olan eski TV sunucusu Salvador Nasralla'nın Castro'ya destek vereceğini açıklamasının ardından geldi. Paradigma isimli araştırma şirketinin 14-26 Kasım tarihleri arasında yaptığı seçim anketlerinde, Castro'ya destek yüzde 25,7 Asfura'ya destek ise yüzde 27,7 olarak açıklanmıştı.

Nasralla, seçimlerdeki adaylığından Castro'nun lehine çekildiğini geçen hafta duyurmuştu. Ülkede 2017'de yapılan seçimlerde mevcut Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez, oyların yüzde 42,95'ini alarak yüzde 41,42 oy alan muhalefetin adayı Salvador Nasralla'yı az farkla geride bırakarak seçilmişti.

ÜLKEDE YOKSULLUK ORANI YÜZDE 70'İ AŞTI

Anketlere göre, üçüncü sıradaki aday ise yolsuzluklarla anılan Yani Rosenthal. Uyuşturucu parası aklamaktan ABD'de üç yıl hapis yatan Liberal Parti'nin adayı Rosenthal'ın tahmini oy oranı ise yüzde 4 olarak açıklandı. Ülkede sağcıların 12 yıllık iktidarı döneminde yoksulluk oranı yüzde 70'lere kayıt dışı işçilik yüzde 82'lere ulaştı. AFP'ye konuşan Honduraslı geri dönüşüm işçileri ülkede yoksulluğun giderek arttığını belirtti. Geri dönüşüm işçisi Marlon Escoto, eşinin hastanede tedavi olduğunu ancak masrafları karşılayamadığını belirtirken 69 yaşındaki Marco Antonio Cruz ise kazandığı parayla yalnızca yiyecek alabildiğini ifade etti.

Seçimler, ağır bir ekonomik krizin yaşandığı süreçte gerçekleşmesi bakımından da kritik görülüyor. Honduras Demokrasi Çalışmaları Merkezi (CESPAD) yetkilisi Joaquin Mejia, seçimlerin Honduras için bir dönüm noktası olacağı görüşünde. Asfura'nın "rejim", Castro'nun ise "değişim" anlamı taşıdığını belirten Mejia, Nasralla'nın sol adayı desteklemesini ise "İttifakı kurmaları halka değişim anlamında sembolik bir mesaj gönderdi" şeklinde yorumladı. Seçimlerde aynı zamanda üç başkan yardımcısı, 298 belediye başkanı, Ulusal Kongre'nin 128 ve Orta Amerika Parlamentosu'nun 20 milletvekili belirlenecek.

***

Bolivyalılar ABD’cilere karşı yürüyor

Bolivya’da Sosyalizme Doğru Hareket (MAS) iktidarına dönük ABD destekli muhalefetin provokasyon girişimlerine karşı yerli gruplar başkente yürüyor. Peoples Dispatch’in haberine göre, 23 Kasım’da Oruro ilindeki Caracollo kasabasından başkent La Paz’a doğru yola çıkan on binlerce kişi, 180 kilometrelik yürüyüş güzergahının büyük bir kısmını tamamlarken 30 Kasım’da başkentteki Çokuluslu Yasama Meclisi binasının önünde olmayı planlıyor. Yürüyüşe destek veren Devlet Başkanı Luis Arce, yaptığı açıklamada sağcıları "ülkeyi bölmeye çalışmak"la suçladı. Ülkede sağcıların seçimlerle değil darbelerle yalnızca iktidar olabildiğini, MAS’ın ise seçimlerde yüzde 55 oy aldığını hatırlatan Arce, "Sağ kesimler sandıktaki halk iradesine saygı duymak istemezlerse halk, sokaklarda saygı duyulmasını sağlayacaktır" dedi. 2019’da darbeyle sürgün edilen ancak MAS’ın iktidarıyla yurduna geri dönen eski Devlet Başkanı Evo Morales de, “Birlik her zaman halkın zaferi, sağcıların ve ABD emperyalizminin ise yenilgisi olacaktır” dedi. Bolivya’da hükümet, cezaevinde bulunan darbeci lider Jeanine Anez’i destekleyen sermaye sınıfını, ülkede ekonomik istikrarsızlaştırma hamleleri yapmakla suçlamıştı.