SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Tombul, “Gerçekten değişim istiyorsak bir halk muhalefeti ve buna uygun politikaların kurulması şart” dedi.

Değişimin tek şartı halkçı politikalar
Fotoğraf: BirGün

Öncü DURMUŞ

SOL Parti yayımladığı Parti Meclis Bildirgesi ile önümüzdeki dönem siyasetine dair yaklaşımlarını açıkladı. Yayımlanan bildirgede seçim sürecinin eleştirisinin elzem olduğu belirtilirken, toplumsal muhalefetin örgütsüzlüğüne dikkat çekildi. Açıklamada “seçim sonuçları örgütlü bir sol muhalefet ihtiyacını teyit etmektedir” vurgusu yapılırken açıklamanın devamında eleştirel bir inşa süreci başlattıkları ve önümüzdeki dönemde başka bir siyaset anlayışının hayata geçirileceği açıklandı.

Eleştirel inşa süreci ve başka bir siyaset anlayışını değerlendiren SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Tombul, BirGün’e konuştu.

Tombul, “Öncelikle eleştirel inşa vurgusu bizim kendi içimize dönük kısmını anlatan bir vurgu. Sosyalist hareketin toplumsallaşamaması ile ilgili mevcut durumun eleştirisi ve örgüte yönelik politik durumun görevlerini, buna uygun yenilenmeyi nasıl yaparız kısmını içeriyor. Bu açıdan görevi güncelleyen ve göreve uygun sol sosyalist hareketin dizilişini nasıl sağlanacağının ve birleşik muhalefeti nasıl güçlendirileceğinin belirleneceği bir inşa süreci olacak” dedi.

Tombul yeni dönemde düzenlenecek forumların önemine değinirken şu ifadeleri kullandı: “Sonuç metninde belirttiğimiz gibi aslında sürece yönelik en önemli kısımlardan birisi düzenleyeceğimiz forumlar olacak. Özellikle seçim sonrası toplumda önemli bir değişim talebinin ortaya çıktığı ancak bu talebin boşta kaldığı bir dönem yaşıyoruz. Düzenlenecek SOL Forumlar da tam da bu noktayı amaç edinen, neden kaybettik, nasıl kazanırız sorularını soran, muhalefetin değişim talebini karşılayamadığı noktada toplumun bütün kesimleri ile birlikte çözüm arayışını yükselten bir çalışma olacak. Yeni dönemin mücadele olanaklarını, eksiklerini değerlendirmek ve iktidarı yenmenin olanaklarını konuşacağımız, sahipsiz gibi görünen mücadelenin öyle olmadığını tartışacağımız zeminler olacak. Öte yandan forumlar 3 ana vurgunun etrafında yeni dönemin politikasını da belirleyecek bir çağrı niteliği taşıyor. İlk olarak rejimin deşifresini yapan, onun eleştirisini ortaya koyan bir değerlendirme yapmak, ikinci olarak sağa yaslanan, toplumun değişim taleplerine yön verememiş muhalefetin eleştirisini ortaya koymak, üçüncü olarak ise yeni dönemde ne yapmalıyız sorusuna yanıt üretmek bu forumların amacı olacaktır.”

SİYASETE KATILIM VE DEĞİŞİM VURGUSU

Tombul, başka bir siyaset anlayışının ana hedefleri olduğunu vurgulayarak, “Başka bir siyaset vurgusu toplumun günlük yaşamdaki sorunlarını öncelik alan, baskıcı, otoriter yönetim karşısında örgütlü bir mücadelenin yükseltilmesini hedefleyen ve halkın bu süreçlere katılımını esas alan yaklaşımdır. Aynı zamanda bu forumlar parasız eğitim, parasız sağlık, ülkede barış ortamının sağlanması gibi günlük talepler etrafında inşa edilecek örgütlenme anlayışı üzerinden halkın siyasete müdahale edebileceği, karar mekanizmasına katılabileceği yeni demokrasi tarifini hayata geçirebilmenin aracı olacak. Başka bir siyasete giden yolda buna uygun örgütlü siyasal yapı nasıl kurulabilir onun çözümünü üreteceğiz, bu konuda üzerimize düşeni yerimize getireceğiz” dedi.

Muhalefet bloğunun toplumdaki değişim arzusunu kapsayamadığı için yenildiğini vurgulayan Tombul, “Değişim gerçeklikten yoksun kişiler üzerinden tartışılıyor. Sağı sağ alternatiflerle yenemeyeceğimiz bir kez daha açık bir şekilde görüldü. Hedeflerin yenilenmesine ihtiyacımız var. Kişi tartışmaları çok açıktır ki bugünün ihtiyacına yanıt veremez durumda. Seçim sürecinde de sağ politikalardan ve kitleleri pasifleştiren, sandığı tek çare gören, kimse sokağa çıkmasın sandığı bekleyin çağrılarının yapıldığı pasifist bir süreç işletildi. Daha örgütlü, eylemselliği ön plana alan bir halk muhalefeti yaratılmalıydı. Bu sebeple bugün buna ihtiyacın olduğu tekrar ortaya çıkmış oldu. Değişim istiyorsak eylemli bir hatta geçilmesi ve buna uygun politikaların kurulması şart” İfadelerini kullandı.