Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde hukuksuzluklar sürüyor. Dekan Prof. Dr. Hacı Yakup Öztuna kendisini Sahne Sanatları Anasanat Dalı doktora jüriliğine getirdi.

Dekan kendisini jüri atadı

Berkay SAĞOL

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde usulsüzlükler devam ediyor. DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Anasanat Dalı doktora jüriliğine, Grafik Bölümü öğretim üyesi olan Dekan Prof. Dr. Hacı Yakup Öztuna’nın kendisini getirdiği öğrenildi. Bazı öğretim üyelerinin lisans ve lisansüstü jürilerinden çıkartılıp, bunun yerine uzmanlığı olmayan kişilerin jüriliklere görevlendirildiği de ileri sürüldü.


Konuyla ilgili açıklama yapan Eğitim Sen İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Ümit Akıncı, “Bu yapılan, idari işlerde temel kural olan yetki-sorumluluk ilkesine alenen aykırıdır. O alanda lisans mezunu dahi olmayan dekan, üyelerimiz jüride yer almasın diye uzmanlığı olmayan bir alanın doktora jüriliğine kendisini dâhil etmiştir. Jüriliğin ehliyet ve liyakatindeki sorunlar, yapılacak sınavları ölçme-değerlendirme açısından şaibeli hale getirecektir. Konuyla ilgili olarak sendikamız Üniversite ve YÖK nezdinde girişimlerde bulunacaktır” dedi.

Bunun yanı sıra Güzel Sanatlar Fakültesi’nde onlarca kişiye, yetenek sınavlarında görev verilmediği halde, sınav zamanı ofislerinde olmadıkları için haklarında tutanak tutulup, soruşturma açıldığı belirtildi. Akıncı, “Bizzat Dekan Prof. Dr. Öztuna tarafından görevlendirme yapılmayarak jüriliklerden çıkartılan birçok öğretim elemanına, giriş sınavlarının yapıldığı günlerde ofislerinde bulunmadıkları gerekçesiyle tutanak tutup özetle ‘Neden görevinizin başında değildiniz?’ diye soru sorup, aradan aylar geçtikten sonra yalnızca hedefe alınmış kişilere soruşturma açıldığını öğrenmiş bulunuyoruz” diye konuştu.

Öte yandan 2019 yılında GSF’nin taşınması sırasında Prof. Dr. Semih Çelenk ve Prof. Dr. İbrahim Yavuz Yükselsin’e verilen cezalar mahkeme tarafından iptal edilmişti. Buna rağmen, üniversite Prof. Dr. Çelenk ve Prof. Dr. Yükselsin’e ceza vermeye devam ediyor. Prof. Dr. Semih Çelenk’e sosyal medyada yer alan paylaşımları nedeniyle ‘üniversitenin itibarını zedelediği’; Prof. Dr. Yükselsin için ise ‘kamu hizmetinin yürütülmesini engellemek, boykot ve işgal’ eyleminde bulunduğu gerekçesiyle ceza verildi. Cezalara karşı hukuki süreç sürüyor.