CHP Kurultayı’na Parti Meclisi seçimindeki liste savaşı damga vurdu. Kılıçdaroğlu’nun listesinde yer alan isimlerin üçte biri çizildi. Gürsel Tekin, Enis Berberoğlu, Faik Öztrak gibi isimler PM’ye giremedi

Delege zoruyla ‘değişim’

SEBAHAT KARAKOYUN- senyaprak@gmail.com

CHP 35’inci Olağan Kurultayı’na Parti Meclisi (PM) seçimindeki liste savaşı damgasını vurdu. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun listesinde yer alan isimlerin üçte biri çizildi. Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesini delerek PM’ye en yüksek üçüncü oyu alarak giren Fikri Sağlar, “Yeni CHP’ demekle olmuyor. Gerçekten yeni bir anlayışla yola devam edilmesi lazım” dedi.

En yüksek oy Böke’nin
60 kişilik PM’de yer alabilmek için 462 adayın yarıştığı seçimlerde bin 275 delegeden bin 228’i oy kullandı. Genel Başkan Yardımsıcı Selin Sayek Böke 691 oy alarak PM’ye en yüksek oyla seçilen isim olurken onu 603 oyla hem Kılıçdaroğlu hem de genel başkanlığa aday olmadığı halde liste çıkaran Muharrem İnce’nin anahtar listesinde yer alan genel başkan başdanışmanlarından Erdal Aksünger izledi.
Kılıçdaroğlu’nun listesini en yüksek oyla delen Mersin Milletvekili Fikri Sağlar ise 595 oyla PM’ye üçüncü sıradan girdi.

Yönetime tepki
Kurultaya giden süreçte “hedefteki isimler” olarak sıralanan parti yönetimindeki bazı isimler anahtar listede yer almalarına karşın dışarıda kaldı. Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesindeki Genel Sekreter Gürsel Tekin, Genel Başkan Yardımcıları Faik Öztrak ve Enis Berberoğlu PM’ye seçilemedi.

Kota 7 kişiyi eledi
PM listesi oy sıralamasında 23 kişi Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesini deldi. Ancak anahtar listeyi delerek PM’ye giren Berhan Şimşek, Kadir Gökmen Öğüt, Haluk Pekşen ve Mehmet Yula ile anahtar listede yer alan Ekrem Kerem Oktay, Okan Gaytancıoğlu ve İrfan Önel kadın ve gençlik kotalarının devreye girmesiyle PM dışında kaldı. Gençlik kotasından Emre Çam, cinsiyet kotasından ise Gamze Taşçıer, Canan Kaftancıoğlu, Sera Kadıgil, Tuğba Ütebay, Ferihan Karasu ve Sevda Erdan Kılıç Parti Meclisi’ne girdi. Böylece Kılıçdaroğlu’nun 58 kişilik anahtar listesini 19 kişi delmiş oldu.

‘Yeni bir anlayış’
Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde yer vermemesine karşın en yüksek üçüncü oyu alarak PM’ye giren Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, sonucu “Taban çok açık bir şekilde bu yönetimden memnun olmadığını gösterdi” diyerek yorumladı. Sağlar sözlerini şöyle sürdürdü: “(Yeni CHP) demekle olmuyor. CHP’nin yeni bir anlayışa ihtiyacı var. Ülke insanının sorunlarını çözebilecek bir anlayışın parti yönetiminde olması gerekiyor. (Delegenin seçimden) ders çıkarması gerekenler umarım daha önce yaptıklarını yapmazlar ve gerekli dersi çıkarırlar. CHP heyecan veren bir kendine gelişi gerçekleştirmek, toplumun sözlerine kulak vermek durumunda. Giderek karanlığa gömülmek istenen Türkiye’de aydınlık bir geleceğe yönelik umudu kurultayda CHP tabanı ortaya koydu.”

‘Dinamizm gelecek’
Kılıçdaroğlu’nun genel seçimlerde kontenjandan aday göstermediği ancak kurultayda anahtar listesine aldığı eski milletvekillerinden Ali Özgündüz de ortaya çıkan sonucun partiye dinamizm getireceğini savundu. Özgündüz, PM’deki değişimin MYK’ye da yansıması gerektiğini belirterek, “Tartışmalı bazı isimlerin parti yönetiminden uzaklaştırılması iyi olmuştur. PM’deki farklılıklar partiye dinamizm getirecektir. Çok seslilikten korkmamak lazım” diye konuştu.

İşte CHP’nin yeni Parti Meclisi


CHP Parti Meclisi’nin 52 kişilik sıralaması şöyle oldu (Anahtar listeyi delerek PM’ye giren isimler bold olarak yazılmıştır):

Selin Sayek Böke, Erdal Aksünger, Fikri Sağlar, Ali Özgündüz, Necati Yılmaz, Veli Ağbaba, Aykut Erdoğdu, Devrim Kök, Haluk Koç, Gürsel Erol, Candan Yüceer, Hakkı Süha Okay, Seyit Torun, İlhan Cihaner, Ali Özcan, Mehmet Tüm, Bülent Tezcan, Mustafa Moroğlu, Eren Erdem, Sezgin Tanrıkulu, Ali Öztunç, Çetin Sosyal, Tekin Bingöl, Mehmet Ali Çelebi, İdris Yıldız, Bülent Kuşoğlu, Öztürk Yılmaz, Gamze Akkuş İlgezdi, Gülseren Onanç, Çetin Osman Budak, Kamil Okyay Sındır, Haydar Akar, Zeynep Altıok, Orhan Sarıbal, Hakkı Akalın, İdris Akyüz, Mevlüt Dudu, Aylin Nazlıaka, Sibel Özdemir, Turan Hançerli, Yıldırım Kaya, Hüsnü Süslü, Yasemin Öney Cankurtaran, Gülizar Biçer Karaca, Ekrem Kerem Oktay, İrfan Önal, Okan Gaytancıoğlu, Yaşar Seyman, Emre Çam, Gamze Taşçıer, Canan Kaftancıoğlu, Sera Kadıgil, Tuğba Ütabay, Perihan Karasu ve Sevda Erdan Kılıç.