Ankara’daki YHT faciasına ilişkin davada verilen karar ile duruşmanın seyrini etkileyecek önemde evraklar istendi. Mahkeme, ‘kaza öncesi emniyet artırıcı ne gibi önlemler alındığının’ sorulmasını talep etti

Delil sanıktan istendi

BURCU CANSU

Ankara’da 13 Aralık 2018’de 3’ü makinist 9 kişinin hayatını kaybettiği, 107 kişinin yaralandığı Yüksek Hızlı Tren (YHT) faciasına ilişkin 10 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması önceki gün yapıldı. 2 tutuklu sanığın tahliye edildiği davanın ikinci celsesi 24 Ocak’ta görülecek. Davada, Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü’ne, ‘sanık makasçı Osman Yıldırım’ın 5 gün süreyle tecrübeli bir personelle mesai yapıp yapmadığının’, ‘personel yetersizliği iddiaları karşısında daha önceden sorumlu personel tarafından tren teşkil memuru istenip istenilmediğinin’ ve ‘kaza öncesi emniyet artırıcı ne gibi önlemler alındığının’ sorulmasını kararlaştırdı. Mahkemenin seyrini etkileyecek önemde olan bu evraklar, faciadan sonra terfi ile ödüllendirilen ve tutuksuz yargılanan sanık müdürlerin imzası ile mahkemeye sunulacak.

FACİA SONRASI ÖDÜLLENDİRİLDİLER

Kazadan önce TCDD Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan ancak bakanlığın hakkında soruşturma açılmasına izin vermediği Ali İhsan Uygun kaza sonrası TCDD Genel Müdürü olarak atandı. İddianamede makasçı Osman Yıldırım’a gerekli eğitimi aldırmadığı gerekçesiyle kazanın meydana gelişinde kusurlu olduğu belirtilen dönemin Ankara YHT Gar Müdür Yardımcısı Kadir Oğuz, kaza sonrası müdüre vekâlet etmeye başladı. İddianamede kazadan önce önleyici tedbirleri almadığı için kusurlu olduğu belirtilen dönemin TCDD Genel Müdürlüğü Trafik ve İstasyon Yönetim Daire Başkanlığı Şube Müdürü Recep Kutlay da kazadan sonra terfi ettirildi. Kutlay, vekâleten başkan yardımcılığı görevine getirildi. Mahkeme heyetinin talep ettiği ve davanın seyrini etkilemesi beklenen evraklar tutuksuz yargılanan bu yöneticiler tarafından hazırlanarak mahkemeye sunulacak.

MAHKEMEDE İTİRAF ETMİŞTİ

İlk celsede sanık Emin Ercan Erbey'in avukatı Özay Akar, bu çelişkiye dikkat çekerek vekâleten YHT Ankara Gar Müdürlüğü görevini yürüten ve yargılaması süren Kadir Oğuz'a, “Mahkeme heyeti Ankara Gar’dan davaya ilişkin belge isterse sizin imzanızla mı gelecek?” diye sordu. Oğuz da "Evet" yanıtı verdi.

YARGILANAN MÜDÜRLER

Davada vekaleten YHT Ankara Gar Müdürlüğü görevini yürüten Kadir Oğuz, Trafik Servis Müdür Yardımcısı Vekili Ergün Tuna, YHT Trafik Servis Müdürü Ünal Sayıner, YHT Ankara Müdürü Duran Yaman, Şube Müdürü Recep Kutlay, TCDD Trafik ve İstasyon Yönetimi Daire Başkanı Mükerrem Aydoğdu, TCDD Emniyet ve Kalite Yönetimi Daire Başkanı Erol Tuna Aşkın yargılanıyor.