Elmalı’da 2 kardeşin istismara maruz bırakılması davasında sanıkların tahliye edilmesine tepkiler sürerken davada toplanacak çok fazla delil kalmadı. Avukat Ertuğrul, esas hakkındaki mütalaayı beklediklerini söyledi.

Delillerde eksik yok, sıra cezada

Fotoğraf: Hale Güzin Kızılaslan / csgorselarsiv.org

Dilan ESEN

Antalya Elmalı’da iki kardeşin, anne M. A. ile eşi R. A. tarafından cinsel istismara maruz bırakılmasının yankısı sürüyor. Hukukçulara göre, kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan Elmalı davası kapsamında toplanacak çok fazla delil kalmadı.

Elmalı davası kamuoyunda yankı uyandırırken iktidarın katalog suçlarda somut delil koşulu getirmeyi öngören 4. yargı paketine de, istismara maruz bırakılanların beyanının yok sayılacağı gerekçesiyle tepki sürüyor.

HİÇBİR KUŞKU YOK

Elmalı davasını BirGün’e değerlendiren Antalya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Serap Ertuğrul, dosya kapsamında toplanacak çok fazla delil kalmadığını söyledi. Ertuğrul, 17 Eylül’deki duruşmada, savcının esas hakkındaki mütalaasını açıklamasını beklediklerini aktardı. Ertuğrul şunları dile getirdi: “Geçen duruşmada da tutuklama talebinde bulunduk ama reddedildi. Bunla ilgili talebimiz olacak. Dosya kapsamına göre suç sabit ve cezanın olması gerekiyor. Deliller net şekilde ortaya kondu ve sanıkların cezalandırılması noktasında hiçbir kuşku yok.”

FAİLLER KORUNUYOR

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı, Avukat Müjde Tozbey Erden, Elmalı’daki istismar davasında, istismarı doğrulayan Adli Tıp Kurumu raporunu hatırlattı. Tüm delillere rağmen istismarın boyutu çok basitmiş gibi sanıkların tahliye edildiğine dikkat çeken Erden, “Yaşadıklarımız ve uygulamalar, çocukların üstün yararının gözetilmesini amaçlamadıklarını gösteriyor. Çocuklarımızın beyanlarının esas alınması ve soruşturmanın bu beyanlar üzerinden yürütülmesi gerekiyor. Gerici bir düzende kadın ile çocuklara yönelik şiddetin dozunun özellikle artırılmaya çalışılmasının tek sebebi var. Baskı ve zorbalıkla yönetmeye çalışmak” dedi.

Çok sayıda cinsel istismar davasının avukatlığını yapan Erden, örnek olarak bir davadan bahsetti: “Ankara’da yaşanan bir olayda baba, gözaltına alınıyor ancak iki gün sonra serbest bırakıyor. Baba, anneyi şikâyetini geri alması için ölümle tehdit ediyor. Anne, koruma kararı aldırıyor. Ama maalesef anne, istismarcı baba tarafından öldürülüyor. İstismarcı baba Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinde 30 yıl hapis cezası aldı. Ancak Ankara Bölge Adliye Mahkemesi, raporlara rağmen, istismarcı babayı beraat ettirdi.” Erden, şunları dile getirdi: “Yargı şiddet uygulayanı kollayıp hayatını kolaylaştırmaya çalışarak daha fazla kadın ve çocuk açısından mağduriyet oluşturuyor.”

YARGI PAKETİ ANLAMSIZ

4’üncü yargı paketindeki ‘çocuğa cinsel istismar suçlarında kuvvetli delil aranacak’ maddesine de değinen Erden, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Yargı paketinde çocuğa yönelik cinsel istismar suçlarında somut delil bulunması şartı getirilmeye çalışılmakta. İstismar mağduru çocukların maalesef çok büyük bir kısmında fiziksel bulgular nadiren ortaya çıkıyor. Çocuk istismarlarında çocukların beyanları esas alınarak, kuvvetli şüphenin varlığı yeterli görülmeli ve soruşturma bu şekilde yürütülmelidir.”

Savcılığa giden babaannenin ihbarıyla geçen yıl ortaya çıkan olayda, 7 yaşındaki G.E.G. ile 10 yaşındaki İ.E.G., kendilerine istismarda bulunulduğunu anlatmıştı. Çocukların yaşadıklarını çizimlerle anlattığı da kayıtlara geçmişti. Adli Tıp Kurumu ise çocukların cinsel istismara maruz bırakıldığına dair rapor hazırlamıştı. Elmalı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada sanıklar M. A. ve R. A., tutuklanmış ancak 5 Ocak’taki duruşmada sanıklar, tahliye edilmişti. Duruşma 17 Eylül’de.

***

delillerde-eksik-yok-sira-cezada-893940-1.

Elmalı’ya benzer çok dava var

İktidar, hazırladığı ve istismarcıların önünü açan 4’üncü yargı paketini Meclis’e getirmeye planlarken çocuk istismarı davalarında ise skandal kararlar alınmaya devam ediyor. Elmalı davası gibi birçok örnek mevcut:

Mardin’de 2002 yılında 13 yaşındaki N.Ç. kamu görevlilerinin bulunduğu 28 kişinin cinsel istismarına maruz bırakıdı. Mardin 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin ilk kararında sanıklara iyi hal indirimi uygulandı. Yargıtay kararı bozmuş fakat en fazla 9 yıl ceza verildi.

İstanbul Arnavutköy’de bulunan bir ortaokulda Türkçe öğretmeni Y.K.’nin 4 öğrenciye cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle açılan davada, 22,5 yıla kadar hapsi istendi. Ancak Y.K. serbest.

Kilis’te Mehmet Arzık adlı erkek tarafından istismar edilen E.Ö.’nün zamanında şikâyette bulunmadığı iddiasıyla dava düşürüldü.

İzmir’de istismar faili 72 yaşındaki Mehmet Ali B.’ye 12 yıl 6 ay ceza verildi. Ancak sanık adli kontrolle serbest bırakılmıştı, gerekçesi de ‘yaşı ve sağlık durumu’ oldu.