DEM Parti Grup Başkanvekili Temelli, gündemi değerlendirdi. Başak Demirtaş'ın adaylık için başvurmasının sevindirici olduğunu kaydeden Temelli, "Biz, bu havuza herkesin başvurmasını istiyoruz, ama tabii ki değerlendirmeyi komisyonlarımız ve MYK'miz yapacaktır" dedi.

Kaynak: AA
DEM Parti'den "Başak Demirtaş" mesajı
Fotoğraf: Depophotos

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın evli olduğu Başak Demirtaş'ın, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı adaylığına dair açıklamalarına ilişkin, "Sayın Başak Demirtaş'ın adaylık için başvurması, bizi sevindirici bir şey. Biz, bu havuza herkesin başvurmasını istiyoruz, ama tabii ki değerlendirmeyi komisyonlarımız ve MYK'miz yapacaktır" dedi.

Temelli, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi.

DEM Parti'nin yerel seçim öncesi aday adayları arasında yaptığı ön seçimin, kayyum rejimine karşı önemli bir tepki olduğunu söyleyen Temelli, "Umarım bu tabloyu Ankara, diğer partiler iyi izlemiştir ve gerekli dersleri çıkartılar" diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE YARGI SİYASALLAŞMIŞ DURUMDA"

Sezai Temelli, Türkiye'nin giderek hukuk ve adaletten uzaklaştığını kaydederek, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin, Gezi Parkı davası hükümlüsü TİP Milletvekili Can Atalay hakkındaki kararını eleştirdi.

Anayasa Mahkemesi'nin, Anayasa'nın gereğini yerine getirdiğini, bu kararın tartışılamayacağını dile getiren Temelli, "Anayasa Mahkemesinin karalarına herkes uymakla yükümlüdür. Anayasayı beğenmeyebilirsiniz, değiştirmek isteyebilirsiniz. Bu Meclisin görevidir, bu toplumun mutabakatla sağlayacağı bir şeydir. Herhangi bir mahkemenin kalkıp bu konuda hüküm kurması mümkün değildir, anlamlı da değildir" görüşünü paylaştı.

Temelli, "Türkiye'de yargı bağımsız değil. Yargı fazlasıyla bağımlı, taraflı, siyasallaşmış durumdadır. Buna derhal son vermemiz gerekiyor. Buna son vermediğimiz sürece adalet sistemindeki bu çöküş ülkeyi çok büyük felaketlere sürüklemeye devam edecektir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni ayakta tutmak uğruna adalet sisteminin çökertilmesi, ülkedeki sorunların kaynağını oluşturuyor" ifadesini kullandı.

Ekonomi politikalarına dair eleştirilerde bulunarak Merkez Bankası'nın özerk ve denetime açık olması gerektiğini belirten Temelli, "Oysa bizim Merkez Bankamız bir tarafıyla siyasete, bir tarafıyla da uluslararası finansa bağlı. Dolayısıyla Merkez Bankası'nın başına gelen insanlar da liyakatle değil atama aklıyla geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bir bütçe faciasıyla karşı karşıya bulunulduğunu ileri süren Temelli, 2023'te bütçe açığının 1,4 trilyon lira olduğunu, 2024 yılı bütçe açığı tahmininin ise 2,7 trilyon liraya çıktığını söyledi. Temelli, hazırlanan bütçenin yıl sonunu görmeyeceğini ve yine ek bütçe yapılması gerekeceğini söyledi. 

EMEKLİ MAAŞI ELEŞTİRİSİ

Temelli, TBMM Genel Kurulu'nda bu hafta görüşülmesi beklenen çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeler içeren kanun teklifiyle de işsiz kalanlara destek amaçlı oluşturulmuş fonun, işverene desteğe dönüştürüleceğini dile getirdi.

Teklifle en düşük emekli maaşının 10 bin liraya çıkarılacağını anımsatan Temelli, "Açlık sınırı 15 bin lira, yoksulluk sınırı neredeyse 50 bin lira. Emekli maaşının en az 10 bin lira olması, 6 milyon emeklinin açlık sınırının çok altında bir maaşla yaşamaya mahkum edilmesinden başka bir şey değil" sözlerini sarf etti.

İSTANBUL'DA İŞBİRLİĞİ OLACAK MI?

Bir gazetecinin, DEM Parti ve CHP'nin, İstanbul'da işbirliği yapıp yapmayacağını sorması üzerine Temelli, bütün ihtimallerin değerlendirildiğini, güç birliğiyle kazanılabilecek yerler üzerinde bir çalışma olabileceğini ve bunların kamuoyuna açıklanacağını aktardı.

Başak Demirtaş'ın "parti uygun görürse İstanbul'dan aday olabileceği" yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine de Temelli, "Sayın Başak Demirtaş'ın adaylık için başvurması, bizi sevindirici bir şey. Biz, bu havuza herkesin başvurmasını istiyoruz, ama tabii ki değerlendirmeyi komisyonlarımız ve MYK'miz yapacaktır" diye konuştu.