Demet Evgar, BM Kadın Birimi Türkiye’nin ilk iyi niyet elçisi oldu

Kültür Sanat Servisi

UN Women, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, Türkiye’nin başarılı oyuncularından Demet Evgar’la önemli bir işbirliğine imza atarak, Evgar’ı Türkiye ofisinin ilk iyi niyet elçisi ilan etti. Danai Gurira, Nicole Kidman, Emma Watson ve Anne Hathaway gibi isimlerin sahip olduğu unvana Evgar, dün düzenlenen etkinlikte atandı. İki sene sürecek iş birliği “#BenKadınım farkındayım, değişiyorum ve değiştiriyorum” kampanyası ile duyuruldu.

Bu iş birliği kapsamında Evgar’la yürütülecek #BenKadınım kampanyası kadınlara toplumda kendilerine biçtikleri konumları konusunda bilinç kazandırmayı başlıca gayesi olarak ele alırken kadınların potansiyellerini farkında olmaları, sessiz kalmamaları, şiddet ve ayrımcılığa karşı birlik olmalarını ve gerekli başvuru mekanizmalarını kullanmalarını hedefliyor. Bu hedefler ışığında Demet Evgar ve BM Kadın Birimi toplumu dönüştürebilmek için bir kadın dayanışması yaratmak ve gerçek kadın hikâyelerini görünür kılmayı amaçlıyor.

Demet Evgar, organizasyonda BM Kadın Birimi tarafından Türkiye’nin ilk iyi niyet elçisi olarak görevlendirilmesi ve #BenKadınım projesi hakkındaki düşüncelerini şu sözlerle ifade etti: “Bu yola, ‘Ben Kadınım Farkındayım, Değişiyorum ve Değiştiriyorum’ diyerek çıktık. 'Ben kadınım şiddete karşıyım, ben kadınım haklarımın savunucusuyum, ben kadınım çalışmak istiyorum, çocuklarım için bakım hizmeti talep ediyorum, ben kadınım ihtiyaçlarıma yönelik hizmetlere erişebilmeliyim diyebilmek' istiyoruz. Yine iş birliği çerçevesinde kadınların farkındalığının artmasına destek olmak istiyorum. Birçok kadın maruz bırakıldığı şiddetin, eşitsizliklerin içine doğuyor. Artan farkındalıklarının değişime kavuşması, şiddete maruz bırakıldıklarında, eşitsizliklerle karşı karşıya kaldıklarında ses çıkarabilmeleri için onlarla birlikte yürümek ve onlara rol model hikâyeleri sunabilmek istiyorum.”