Demirtaş’a ‘katil’ diyenlere hapis cezası

HABER MERKEZİ

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) tutuklu Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a 6-8 Ekim Kobani olayları sonrasında sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden “katil” diyen ve çeşitli hakaretlerde bulunan dört kişiye hapis cezası verildi.

Ankara 30’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde önceki gün görülen ve Demirtaş’ın “müşteki” olduğu duruşmada Hür Dava Partisi (HÜDA-Par) Yüksek İstişare Kurulu üyesi Süleyman Atmaca, gazeteci olduğunu öne süren Adem Özköse ile İbrahim Toprak ve Nevvab Temel sanık sıfatı ile hazır bulundu.

Savcının “hakaret” suçundan hapis cezasıyla cezalandırılmalarını istediği sanıklardan Nevvab Temel ve İbrahim Toprak, hakaret içeren sosyal medya paylaşımlarının kendilerine ait olmadığını öne sürdü. Sosyal medya hesabının bulunmadığını iddia eden Temel suçsuz olduğunu, sanık Toprak ise hesabının çalındığını ve paylaşımların bu şekilde yapıldığını söyledi. HÜDA-Par üyesi Atmaca ve diğer sanık Özköse ise paylaşımların kendileri tarafından yapıldığını ancak bunun cezayı gerektirmediğini savundu.

Mahkemeden takdir indirimi
Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, tüm sanıkların hakaret suçundan üç ay hapis cezası ile cezalandırılmalarına karar verdi. Takdir yetkisini kullanan mahkeme, üç aylık hapis cezasını önce iki ay 15 güne indirdi ardından hükmün açıklanmasının beş yıl geri bırakılmasına karar verdi. Sanıklar, beş yıl içerisinde hapis cezası alması durumunda iki ay 15 günlük cezanın infazı da gerçekleşecek.

Mahkemenin verdiği hapis cezası kararını Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman BirGün’e değerlendirdi. Avukat Karaman, mahkemenin “vermesi gereken kararı verdiğini” söyledi. Aralarında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu birçok AKP'li isim hakkında aynı hakaret nedeniyle suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Karaman, “Hukuk sistemimizde kişilik haklarına saldırı içeren beyanların karşılığı hapis cezası. Bu beyanlarda bulunan kişi kim olursa olsun yaptırımla karşılaşır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa gereği yalnızca vatana ihanetten yargılanabiliyor ama buna rağmen aynı başvuruyu kendisi için de yaptık” dedi.