BDP Mersin İl Örgütü'nün kongresinde konuşan BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, "Kürt özgürlük mücadelesine karşı Tayyip'in önünde iki seçenek vardır. Biri uzlaşmak, diğeri savaşmak. Savaşmak uzlaşmaktan daha ucuz geldi. Biz demokratik bir cumhuriyet ve özerk bir Kürdistan istiyoruz. Kürtlerin istediği çok açık. Kürtler kendilerine kardeş değil, eşitlik istiyorlar. Kürtlerin özgür olduğunu ve bayraklarının diğer halkların bayraklarının yanında dalgalandığını çok yakında göreceğiz" dedi.


SAVCILARA: AKP İL BAŞKANI OLUN
Ardından ise BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kürsüye çıktı. Mersin’in KCK operasyonlarına sıkça uyanan bir şehir olduğunu ve bugün (dün) burada KCK operasyonları nedeniyle Mersin’deki birçok BDP’linin alıkoyulması nedeniyle olağanüstü kongre yapmak zorunda kaldıklarını hatırlatan Demirtaş, operasyonları “ahlaksız” ve “hukuksuz” olarak nitelendirdi.
AKP hükümetinin yargı ve polis gücünü elinde bulundurduğunu ifade eden Demirtaş, AKP'nin yasaları hiçe sayarak, BDP'lileri tutukladığını belirtti. Savcı ve hakimlere de seslenen Demirtaş, yargı gücünün AKP'nin yöneticisi olmaktan vazgeçmesini istedi. Tutuklama kararı çıkaran savcılara seslenen Demirtaş, "Eğer hukuk fakültesinde hukukun zerresini öğrendiyseniz, görevinizden istifa etmelisiniz. Yargılamaya devam ederseniz, siz yargıç değil, AKP il başkanı olursunuz. Onurlu, namuslu davranmaya davet ediyorum, istifa edin. Gelin AKP'de siyaset yapın" dedi.


“ÜÇ PARTİ BİLEŞİP ‘TEKÇİ PARTİ’Yİ KURSUN”

Demirtaş, "Diğer partilerin hepsi aynı. Birbirlerine muhalefet ediyorlarmış gibi halkı kandırıyorlar. CHP, MHP ve AKP tekçi ve milliyetçi partiler. Birleşip, tekçi partiyi kursunlar. Erdoğan Başkan, Bahçeli ve Kılıçdaroğlu başkan yardımcısı olsun” dedi. Erdoğan'ın, "Derin devlet temizlenmedi" sözlerine atıfta bulunan Demirtaş, "Derin devlet temizlenmedi çünkü başı sensin" şeklinde cevap verdi. Türkiye'de tüm şehirlerde "Gizli cemaat çekirdek örgütlerinin" olduğunu söyleyen Demirtaş, "Bu hücrelerde valinin, medyadan sorumlu kişilerin ve akadememisyenlerin bulunduğu ve bunların BDP'lilere yönelik tutuklama kararlarını aldığını biliyoruz. O şehirde kim atanacak, kim tutuklanacak ona bu gizli örgüt karar veriyor" diye konuştu.


‘O EMRİ VERDİN Mİ, VERMEDİN Mİ?’
Demirtaş, AKP'nin 10 yıllık iktidarı döneminde siyasi operasyon ve katliamlara imza attığını söyledi. Demirtaş, Başbakan'a seslenerek, "Sen telefonda aralarında sivilde olsa onları vurun diyerek askeri yetkililerle beraber vurun emrini verdin mi? Buna cevap vermediğin gibi çıkıp, katliam yapana ödül verdin. Biz de bunun hesabını soracağız" diye konuştu. Başbakan'ın Roboski Katliamı’nın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen sorumluları ortaya çıkarmadığına ve aksine olayı farklı bir yere çektiğine işaret eden Demirtaş, "Sen, Genelkurmay Başkanı'nı, Kara Kuvvetleri Komutanı'nı katliamından sorumlu tutmadın. Ama biz bu katliamdan sorumlu olduğunuzu biliyoruz. Bu katliamın hesabını senden soracağız. Hesabını sormayan narmettir. Biz, seni ve tüm sorumluları 34 kez müebbete mahkum edeceğiz. Roboski'de katledilen 34 kişiden birkaçı veya tamamı gerilla olsaydı, yine bu katliam olmaz mıydı?" diye sordu. Roj TV'nin Roboski ile ilgili görüntülerini yayınlarken, sunucunun ağladığını eleştiren Başbakan'a, "Biz bu katliam karşısında insan olduğumuz için ağlarız" diye yanıt verdi.