122’si tutuklu 205 Kürt siyasetçinin yargılandığı “KCK İstanbul Ana Davası”na Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki 15. Ağır Ceza...

ELÇİN YILDIRAL-KETRİN KÖPRÜ

122’si tutuklu 205 Kürt siyasetçinin yargılandığı “KCK İstanbul Ana Davası”na Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.  On beşincisi görülen duruşmaya 4 tutuklu sanık katılmazken, duruşmada aralarında Büşra Ersanlı’nın da olduğu on dört tutuksuz sanık hazır bulundu. Av. Ruşen Mahmutoğlu, BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın önceki gün Diyarbakır Kayapınar BDP İlçe binasında,  KCK operasyonlarının AKP, MİT, Cemaat ve yargı temsilcileri tarafından yapılan gizli toplantılarla kararlaştırıldığını, bu toplantıların tutanaklarının da ortaya çıkacağı açıklamasına değinerek söz konusu açıklamanın davanın esasını ilgilendirdiği gerekçesiyle Demirtaş’ın tanık olarak dinlenmesini ve  toplantı tutanaklarının mahkemeye celbi için BDP’ye yazılmasını istedi. Av. Hüseyin Boğatekin de Av. Mahmutoğlu’nun talebinin önemli olduğunu belirterek, “Burası Türkiye. Delillerin kaybolma ihtimali var. Mahkeme gereğini yapsın” dedi.


DEMİRTAŞ’IN TANIKLIĞINA RET
Savcı İsmail Işık, taleplerin usul ve yasaya uygun olmadığını söyleyerek taleplerin reddedilmesi yününde mütalaada bulundu. Mahkeme ise BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın açıklamalarının” davasının esasını ilgilendirmediği” gerekçesiyle tanık olarak dinlenilmesi talebini reddetti. Mahkeme Başkanı Ali Alçık, Demirtaş’ın bildiklerini Cumhuriyet Savcısına anlatabileceğini belirterek,  toplantı tutanaklarının mahkemeye celbi talebini de kabul etmedi.


‘CEZAEVİNDE KALABİLİRLER’
Sağlık sorunları nedeniyle tahliyeleri istenen üç tutuklu sanık hakkında Adli Tıp Kurumu’ndan istenen rapor mahkemeye ulaştı.  Adli Tıp Kurumu, tutuklu sanıklar Recep Karagül, Faruk Tur, Ahmet Sağanç’ın sağlık durumlarının cezaevi koşullarında kalmalarına uygun olduğunu, hayati tehlikelerinin bulunmadığını belirtti. Tutuklu sanık Pervin Tonbul’un ise kendi iradesiyle Adli Tıp Kurumu’na gitmek istemediği öğrenildi.
Mahkemeden tahliye taleplerinin 20 Aralık’ta başlayıp, 21 Aralık’ta sona ermesi kararı çıktı.

***

Tuncel: Bize önceden ulaşan bilgiler vardı

DuruŞmayI izleyen BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, yaptığı basın açıklamasında BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın açıklamaları ile ilgili konuştu. “Bize daha önceden ulaşan bilgiler vardı” diyen Tuncel, KCK operasyonlarının tek merkezden yürütüldüğünü her zaman söylediklerini belirterek, belgelerin açıklanıp açıklanmayacağı ile ilgili MYK bir karara bağlanıp bağlanmadığı konusunda bir  bilgisinin olmadığını söyledi.  AKP, cemaat, yargı, polis ilişkisinin ortada olduğunu ifade eden Tuncel, “KCK Davaları’na bakan mahkeme başkanın tutumundan belli zaten. Tüm talepleri reddediyor. Bu bir konsept” dedi. Tuncel, Eş Başkanların gerekli görürse bilgileri ve belgeleri Cumhuriyet Savcısıyla paylaşabileceğini söyledi.
Batman, Siirt ve Mardin’in ardından dün sabah İstanbul’da gerçekleştirilen operasyonlara da değinen Tuncel, 2009’dan bu yana 30 bin insan KCK operasyonlarına maruz kaldı. 10 bin insan tutuklandı. İstanbul’da gözaltına alınanların çoğu genç. Bu operasyonlar ile AKP, Kürtleri zapturapt altına almak istiyor. Bu tutumunu dokunulmazlıkları kaldırarak mecliste de devam ettiriyor” diye konuştu.


“KCK DAVASI SİYASİ”
KCK Davası’nın hukuki değil siyasi olduğunun altını bir kez daha çizen Tuncel, mecliste bütçe görüşmelerinin başladığına dikkat çekerek, AKP’nin savaş bütçesini genişlettiğini belirtti. AKP’ye uyarıda bulunan Tuncel, Türkiye’ye demokrasi ve Kürt halkının özgürlüğünün gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:  “Ankara artık Kürtleri yok sayan politikalarından vazgeçmelidir. Orta Doğu’daki süreç ile birlikte Türkiye daha derin bir çıkmaza girebilir. Bu durum AKP’ye rant getirebilir ama halk için bir faydası yok. Müzakere ve diyalog sorunun çözümü için gerekli  şartlardır. Öcalan ile bir an önce müzakere başlatılmalı.”