Demirtaş "Kandil'den fırça yedi" haberleri hakkında konuştu

Lahey'deki seçim turu sırasında BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'a konuşan Selahattin Demirtaş, Duran Kalkan'ın daha önceki açıklamaları için "Siyaset neyi başardı ki bize silahları sustur diyor. Siyaset başarmış olsa zaten silah devreye girmezdi' diye okuduk biz onu. Medyada, 'Kandil'den fırça' gibi verilmek istendi ama o öyle değil. Çağrımızı tekrarlıyoruz. Karşılıklı ateşkes olmalı ve kesinlikle müzakereye dönülmelidir" dedi.

Demirtaş şöyle konuştu; "Türkiye'de her gün kan akıyor, bunlar da Erdoğan'ın planladığı ve kendi rejiminin, dikte etmeye çalıştığı rejimin kalıcı olması açısından öngördüğü planlamalardır. Biz sadece Kürtler'e özerklik istemiyoruz. Türk seçmene de özerklik vaadediyoruz."

Demirtaş özerklik modelini ise "Herkesin yönetime katılabileceği, bölünmeden, parçalanmadan bir arada demokratikleşmenin sağlanabileceği, çağdaş bir model" şeklinde tarif etti.

BBC'nin haberine göre Demirtaş, ateşkes çağrısı üzerine Duran Kalkan'ın "HDP neyi başarmış ki, bize silah bırakma çağrısı yapıyor?" açıklamasının anımsatılması üzerine "Hiçbir şey kazanmadıysa; bu çağrıyı yapabilecek kadar halkın desteğini alıp, özgüven kazandı" yanıtını verdi.

PKK'ye yönelik "silah bırak" değil, "karşılıklı ateşkes ve masaya dön" çağrısı yaptıklarını söyleyen Demirtaş, Duran Kalkan'ın sözleri için "Siyaset neyi başardı ki bize silahları sustur diyor. Siyaset başarmış olsa zaten silah devreye girmezdi' diye okuduk biz onu. Medyada, 'Kandil'den fırça' gibi verilmek istendi ama o öyle değil. Çağrımızı tekrarlıyoruz. Karşılıklı ateşkes olmalı ve kesinlikle müzakereye dönülmelidir. Biz bu konuda ısrarcıyız" yorumunda bulundu.

Selahattin Demirtaş aynı söyleşide Erdoğan'ın darbe yaptığını ifade ederek "Sandık sonuçlarına el koydu. Bu koşullar 1980'de vardı Cunta geldi, parlamento iradesine el koydu" dedi.