Deprem bölgesindeki demiryolları ağının durumuna dair hazırlanan raporda rayların, tünel ve köprülerin hasarlı olduğu, seferlerinin yapılamadığı belirtildi. Gar ve istasyon binalarının da hasarlı olduğu vurgulandı.

Demiryollarında da hasar fazla
Fotoğraf: AA

İsmail ARI

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda (TCDD), Devlet Hava Meydanları İşletmeleri’nde (DHMİ) ve limanlarda örgütlü olan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’nın ( BTS ) Genel Sekreteri İsmail Özdemir, deprem felaketinin yaşandığı kentlerdeki demiryolları ağına ilişkin tespit ve incelemelerde bulunarak rapor hazırladı.


Hazırlanan raporda, deprem bölgesindeki kentlerde incelemeler yapıldığı belirtilerek, bölgedeki demiryollarının duruma ilişkin, “Malatya-Narlı, Narlı-Gaziantep, Bahçe-Fevzipaşa, Fevzipaşa–Narlı, Toprakkale-Narlı demiryolu hat kesiminde tünellerde, köprü ve menfezlerde tren trafiği yapılamayacak düzeyde hasarlar olmuştur ve tren trafiğine kapatılmıştır. Malatya-Yolçatı ve Malatya-Çetinkaya arası kontrollü ve düşük hızda tren trafiği yapılmaktadır. Gaziantep şehir içi çalışan Gaziray trenleri durdurulmuştur. Elektrikli hat kesiminde yüksek gerilim beslemesi yapan trafo merkezlerinin birkaçında da arızalar meydana gelmiştir” denildi.

Hasarlı binalara da değinilen raporda, “Narlı, Nurdağ, Türkoğlu, Pazarcık istasyon binaları ile Fevzipaşa depo ve yatakhane binaları yıkılmıştır İskenderun lokomotif bakım, tamir ve ikmal depo binasının çatı kısmını ve bir taraf duvarının yıkılarak ağır hasarlandığı iki lokomotifin de yıkılma esnasında hasarlandırdığı görülmüştür. Malatya bölge idari binası, Malatya kumanda merkezi ağır, Malatya gar binası hafif hasarlanmıştır” denildi. Raporda çok sayıda TCDD çalışanının da depremde yaşamını yitirdiği belirtildi.

TCDD’Yİ UYARMIŞLAR

Raporda deprem felaketleri için TCDD’nin defalarca uyarıldığı da vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

“Fay hatları üzerinde olan ülkemiz coğrafyasında bilimsel nitelikten uzak, fizibilitesi yapılmamış popülist ulaştırma politikaları sürmektedir.”

GÜÇLENDİRİLEN LOJMANLAR YIKILMADI

Özdemir, BirGün'e yaptığı açıklamada ise "Deprem bölgesindeki TCDD lojmanlarını da gezdim. Fevzipaşa, Pazarcık, Doğanşehir, Kapıdere istasyon binaları yıkıldı. Aynı istasyonlardaki bazı lojmanlara TCDD'nin Emlak İnşaat Dairesi tarafından güçlendirme yapılmıştı. Güçlendirme yapılan lojmanlarda herhangi bir tahribat ve yıkım olmadı. Bazı lojmanlar için yapılan güçlendirme her lojman için yapılmış olsaydı yaşanan deprem felaketinde can kaybı dah az olacaktı. Belki de Fevzipaşa ve diğer istasyonlarda kaybettiğimiz personel bugün yaşıyor olacaktı" diye konuştu.