TCDD’de ayrımcılık ve hukuksuzluk sürüyor. Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavının mülakatlarında BTS üyelerine kimya ve tarih soruları sorulduğu ortaya çıktı.

Demiryolu mülakatında kimya sorusu!

BİRGÜN EGE

TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından yapılan görevde yükselme ve unvan değişikliği mülakat sınavlarında sınava giren BTS üyeleri 90 ve 100 arasında puan almasına rağmen mülakatta elendi. Mülakat sınavına karşı dava açan 15 BTS üyesinin 7’sinin davasının lehine sonuçlanmasına rağmen yeniden yapılan mülakatta ayrımcılığın sürdürüldüğü ve BTS üyelerinin yine elendiği belirtildi.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) İzmir Şubesi Alsancak Gar önünde eylem yaparak yaşanan ayrımcılığa tepki gösterdi. BTS İzmir Şube Başkanı Erdal Akyol, “Çeşitli unvanlarda çalışmakta olan demiryolcunun 26 Ekim 2019 tarihinde girdiği Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği yazılı sınavları sonucunda içerisinde 100 tam puan olmak üzere 90 ve 100 arasında puan almış olan üyelerimizin tamamı mülakatlarda elenmiştir. Yaptığımız incelemede; yazılı sınavlarında düşük puan alanlara mülakatta daha fazla puan verildiği, yüksek puan alan ve üst sıralarda yer alan sendikamız üyelerine ise yazılı sınav puanından ortalama 25 puan düşük verildiği görülmüştür” dedi.

‘YENİ MAĞDURİYETLER YARATILDI’

Mülakatlarda ayrımcılığa uğradığını düşünerek dava açan 15 BTS üyesinin 7’si için mahkemenin olumlu karar verdiğini ve sınavların yeniden yapılması yönünde karar verildiğini belirten Akyol, “Yazılı sınav sonrası yapılan mülakatlarda yaşanan ayrımcılık ve hukuksuzluğun bir benzeri, hatta daha fazlası 7 üyemiz için yapılan mülakatta bir kez daha ortaya çıkmış, aynı ayrımcı ve hukuksuz yaklaşım sürdürülmüş, yeni mağduriyetler yaratılmıştır” diye konuştu.

Akyol şunları kaydetti: “Mülakata giren üyelerimize Genel Yetenek adı altında sorulan sorular genel yetenek olmaktan uzak, art niyetli ve ayrımcı bir şekilde, cevaplanmasının neredeyse mümkün olmayacağı bilinerek sorulan sorulardır. Bu sorulardan en belirgin olanları ise ‘Kimya cetvelinin kaç satır ve sütundan oluştuğu’ ile ‘Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki başkentler ve bu başkentlerin hangi yıllar arasında başkent oldukları’ gibi uç sorulardır. Bu soruların sorulmasının nedeni; üyelerimizin mülakatlarda başarısız olmalarını kesinleştirmekten öte bir anlam taşımamaktadır. Yapılan mülakatlarda böylesi bir tablonun ortaya çıkmasının esas sorumluluğu Sayın Genel Müdür olmakla birlikte İnsan Kaynakları Daire Başkanı Hüseyin Arslan ile Genel Müdür Yardımcısı ve Komisyon Başkanı Erol Arıkan’ın kişisel düşmanlığının ayrı bir yeri bulunduğunu biliyoruz. Mülakat sınavının açıklanmasıyla ortaya çıkan bu ayrımcı ve hukuksuz uygulamalar karşısında üyelerimizin hak ve çıkarlarını korumak için sonuna kadar mücadele edeceğiz.”