TCDD, demiryollarında 5 yılda 346 kaza yaşandığını ve kazalarda 233 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Çorlu Tren Katliamı’nda 328 kişinin yaralanmasına rağmen TCDD o yıl sadece 53 kişinin yaralandığını belirtti.

Demiryolu ölüm yoluna dönüştü!
Beş vagonun devrildiği 2018’deki Çorlu Tren Katliamı’nda da 7'si çocuk 25 kişi yaşamını yitirmişti. (Fotoğraf: Depo Photos)

İsmail ARI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) son yıllarda sık sık meydana gelen kazalarla anılıyor. Bu kazalarda çok sayıda yurttaş ya yaşamını yitirdi ya da yaralandı.

TCDD’nin 2017-2021 İstatistik Yıllığı’nda yer alan bilgilere göre, demiryollarında 5 yılda toplam 346 meydana geldi. En fazla kaza ise trenlerin raydan çıkması nedeniyle meydana geldi. Beş yılda 30 defa trenlerin çarpışması da dikkat çeken bir başka veri oldu. Kazalarda 19’u TCDD personeli olmaz üzere toplam 181 kişi yaşamını yitirirken 141 kişinin de yaralandığı açıklandı.

DOĞRULUĞU TARTIŞMALI

2018’de meydana gelen Çorlu tren kazasında 7’si çocuk 25 kişi yaşamını yitirmiş ve 328 kişi de yaralanmıştı. Ancak TCDD’nin açıkladığı verilerde 2018’de sadece 53 kişinin yaralandığının belirtilmesi de dikkatleri çekti. Öte yandan AKP döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde yönetici olan birçok isim 2019’daki yerel seçimlerde Ekrem İmamoğlu’nun kazanmasının ardından İBB’den istifa etti. Belediyeden istifa eden çok sayıda isim birer birer TCDD’de üst düzey görevlere getirildi.

‘4 YILDA 5 MÜDÜR DEĞİŞTİ’

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Sekreteri İsmail Özdemir, BirGün’e yaptığı değerlendirmede TCDD’nin 4 yılda 5 defa genel müdürünün değiştirildiğini vurgulayarak, “Kuruma demiryolu kültürüyle ilgilisi olmayan yöneticiler atanıyor. Meydana gelen kazaların yüzde yüzü önlenebilir nitelikte kazalar. Demiryollarındaki kazalara bu anlayışla yaklaşmak gerekir. Hâlâ kazalarla karşı karşıya kalmamız üzücü ve kabul edilebilir de değil. TCDD’nin eksiklikleri olduğu kadar Karayolları’nın da hemzemin geçitlere eksiklikleri var. Sürücüleri dikkatsiz şekilde hemzemin geçitlerden geçiyorlar. Kontrollü ve kontrolsüz hemzemin geçitler öncelik her zaman demiryollarındadır” dedi.

TCDD’nin altyapı yatırımlarına önem vermediğini de belirten Özdemir sözlerini şöyle tamamladı: “Yeteri kadar bakım yapılması gerekiyor. Demiryollarında yenileme çalışmalarının yapılması gerekiyor. Emniyet sistemi olsa trenlerin kafa kafaya çarpışması önlenir. Demiryollarına teknolojik yatırımların yapılması gerekiyor.”

demiryolu-olum-yoluna-donustu-1106644-1.

KAZA MÜZESİ KURULUYOR

Öte yandan TCDD’nin 2021 Yılı Faaliyet Raporu’nda kurumun bir kaza müzesi kuracağı açıklanmıştı. Raporda, “Teşekkülümüz altyapısında geçmiş yıllarda yaşadığımız kazalardan öğrenme ve ders çıkarma amacıyla kaza müzesi kurulması ve emniyet farkındalık vagonu oluşturulması için kurulan komisyonun çalışmaları yürütülerek diğer birimlerle koordinasyon sağlanmıştır” denilmişti.