Avusturya’da aşırı sağcıların iktidara ortak olmasının ardından yabancı düşmanlığında artış yaşanırken, Yeşiller Partisi’nden Aslan, “Aşırı milliyetçi politikaların zararını halk hissediyor. Türkiye demokrasiden uzaklaştıkça sağ yükseliyor” diyor

Demokrasiden uzaklaşılan yerlerde sağ yükseliyor

Mustafa Mert Bildircin

Avusturya’da Aralık ayında kurulan, merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ile aşırı sağcı Avusturya Özgürlükçü Partisi’nin (FPÖ) yer aldığı hükümetin ülkedeki sığınmacılara ilişkin uyguladığı politikalar tepki çekti. Koalisyon hükümetinin FPÖ’lü İçişleri Bakanı Herbert Kickl, mülteci akınına karşı bir sınır koruma birliği oluşturulacağını söyledi. Mültecilerin, Avusturya üzerinden Almanya’ya ve diğer AB ülkelerine geçtiğini ifade eden Kickl, “Artık sınırı öylece geçmek mümkün olmayacak” dedi.

Kickl’in bu sözleri ülkesinde, “Nazi toplama kamplarını ima ediyor” eleştirilerine neden oldu. Sağcı Bakanın açıklamaları dünya kamuoyunda da geniş yankı buldu. Kickl’in sözlerini ve sağcı hükümetin politikalarını değerlendiren Avusturya Yeşiller Partisi Meclis Üyesi Berivan Aslan, “Türkiye’de demokrasi anlayışına ne kadar ters politikalar uygulanırsa, Avrupa’daki sağ partiler de bunun üzerinden bir o kadar prim yapıp yükseliyorlar” diye konuştu.

Mülteci politikası “insanlık dışı”
Hükümeti oluşturan partilerin Hristiyan muhafazakar ve merkez sağ kitleye hitap ettiğini belirten Aslan, “Kendilerini, ‘Sermaye partisi’ olarak tanıtan bu partiler göçmen hakları ve mülteci politikalarıyla Avusturya gündeminden düşmüyorlar” ifadelerini kullandı. Aslan, hükümetin izlediği mülteci politikasını, “İnsanlık dışı” ifadesiyle adlandırarak, “Hükümet programında ‘mülteci’ kelimesi yerine illegal göçmen tanımı kullanılarak sığınma talebinde bulunan insanlar hem görünmez kılınıp hem de potansiyel suçlu konumunda görülüyorlar” dedi.

İnsani Mülteci Platformu’nun hükümetin uygulamalarını protesto etmek amacıyla düzenlediği etkinliğe beklenilenin çok üzerinde katılım sağlandığına dikkati çeken Aslan, “Birçok sivil toplum kuruluşu, azınlık dernekleri ile çok sayıda yurttaş hükümete karşı bir araya geldi” diye konuştu.

Öğrencilere sosyal izolasyon
İçişleri Bakanı Kickl’in, “Ülkeyi mülteci akınına karşı koruyacak bir sınır koruma birliği oluşturulacak ve ihtiyaç durumunda sınır noktalarında güvenliği sağlayacak, sınırı geçmek isteyenlere müdahale edecek polis memurları bulunacak” sözlerinin “kabul edilemez” olduğunu vurgulayan Aslan, ülkedeki sağcı politikaların eğitim alandaki örneklerine ilişkin ise şunları kaydetti:


“2018-2019 eğitim yılı itibariyle Avusturya tarihinde ilk kez Almanca dil dersi zorunlu olacak ve Almancası yeterli olmayan öğrenciler için haftalık 20 saat mecburi Almanca dersi uygulanacak. Dolayısıyla ‘normal derse’ geçiş yeteri kadar Almanca bilindiği takdirde başlayacak. Bu uygulama anadili Almanca olmayan öğrencileri sosyal izolasyona itecek, çocukların ötekileştirme riski artacak ve entegrasyon süreci zorlaşacak.