Sivas katliamının üzerinden 29 yıl geçmesine rağmen davası halen devam ediyor. Katillerin hak ettikleri cezayı almalarını isteyen Demokratik Alevi Dernekleri, 19 Ocak’ta Ankara’da görülecek duruşma öncesi destek çağrısı yaptı.

Demokratik Alevi Dernekleri'nden çağrı: Madımak Davası anneler sağken bitsin!

Nisa KÜÇÜK

Sivas Madımak Oteli’nde 35 aydının yakılarak katledilmesinin üzerinden 29 yıl geçti. Zaman aşımına uğrayan davada yargılanan sanıkların bir kısmı yurt dışına kaçarken müebbet hapis hükümlüsü Turan Kılıç, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özel izniyle tahliye edildi. Katliamın üzerinden geçen 29 yıla karşın katliama yönelik davanın dosyası ayrılan sanıklarının yargılanmaları sürüyor. Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), katliamda sorumluluğu bulunanların daha fazla gecikmeden cezalandırılmasını istedi.

DAD, 19 Ocak’ta Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek Sivas Katliamı duruşması öncesinde çağrıda bulundu. Derneğin düzenlediği basın toplantısına Ankara Dersimliler Derneği, Hüseyin Gazi Kültür ve Sanat Vakfı, Vartolular Derneği ve Madımak Müze Tertip Komitesi de katıldı.

'ADALET İSTİYORUZ'

Basın toplantısında konuşan Demokratik Alevi Dernekleri Ankara Şube Başkanı Mustafa Karabudak, adalet istediklerini söyledi. 29 yıldır süren davanın takipçisi olduklarını dile getiren Karabudak, şunları söyledi:

“Madımak ana davası kapanmış olmasına rağmen Almanya'da bulunan üç katil yakalanmadığı için dava devam ediyor. Can almanın insan katletmenin zaman aşımı yoktur. Gerçek suçlular adalet önünde etkin bir şekilde yargılanmalı. Katledilen Kürtlerin, Alevilerin, Ermenilerin ve tüm ötekilerin davasının sahipleriyiz. Dünden bugüne katledilen bütün aleviler için 2007’de katledilen Hrant Dink için 2018 yılında katliama uğrayan Şenyaşar ailesi için adalet istiyoruz. Devlet katliamlarla yüzleşmediği sürece bu ülkede barış, demokrasi ve güvenli bir arada yaşam olmayacaktır.”

demokratik-alevi-dernekleri-nden-cagri-madimak-davasi-anneler-sagken-bitsin-969113-1.

'BU KATLİAMLAR SOYKIRIMDIR'

Sivas katliamında öldürülen Gülsüm Karababa’nın ağabeyi Hüseyin Karababa, katliamların yıllar içinde bilinçli bir şekilde yapıldığının altını çizerek, “Alevi katliamlarını Çorum, Sivas, Maraş, Ortaca, Dersim, Koçgiri, Malatya şeklinde parça parça ele almıyoruz. Yüz yıllık bir döneme baktığımızda bilinçli bir şekilde Alevilerin katledildiğini görüyoruz. Bu katliamlar soykırımdır, Sivas katliamı da bu soykırımın bir halkasıdır” dedi.

Belgelerin, katliamların “soykırım” niteliği taşıdığını ortaya koyduğunu vurgulayan Karababa, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu katliamlarla nüfusun nasıl düşürüldüğüne, insanların yurtlarından nasıl sürüldüğüne, mallarının nasıl yağmalandığına dair belgelerimiz var. Sivas katliamı özelinde dönemin Sivas Valisi Ahmet Karabilgin’in, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Yücetürk’ün mahkemeye gelip ifade vermesini yıllardır talep ediyoruz. Bu dava daha çok su götürecek gibi gözüküyor. Devletin bu davada başı ağrıyacak.”

'SANIKLAR TÜRKİYE’YE TESLİM EDİLSİN'

Basın toplantısında HDP Ankara İl Örgütü’nden Mustafa Kara da söz aldı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde büyük katliamlar olduğunu dile getiren Kara, "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu helalleşmeden bahsediyor ama helalleşebilmek için önce suçluları sorgulamak gerekiyor. Sanıklar Türkiye'ye teslim edilsin. Gerçekler ancak bu sorgulamayla gün yüzüne çıkacaktır” dedi.

'ANNELERİMİZ SAĞKEN DAVA SONUÇLANSIN'

Hüseyin Gazi Kültür Sanat Vakfı Başkanı Mehmet Ali Ayyıldız ise önceki dönemlerde mahkemenin üç sanığı istediğini anımsatarak şunları kaydetti:

“Almanya eski Başbakanı Merkel döneminde bu üç sanık Türkiye'ye verilmedi. Alman hükümeti, sanıkları istihbarat elemanı olarak kullandıklarını ve bu yüzden veremeyeceklerini söyledi. Katliam yapanların korunması hiçbir ülkenin onaylayabileceği bir şey değildir. Almanya yeni Başbakanı Olaf Scholz’a çağrımız var. Bu sanıklar Türkiye'ye teslim edilsin ve yargılansın. Annelerimiz sağken en azından çocuklarının katillerinin yargılandığını ve ceza aldıklarını görsünler.”