Türkiye'de bulunan mültecilerin Yunanistan'a gitmeye çalışmasıyla ilgili demokratik kitle örgütleri ortak açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, " Gerek Avrupa Birliği'ni gerekse sınır ülkelerini yaşanan bu hak ihlallerine derhal son vermeye davet ediyoruz" denildi

Demokratik kitle örgütlerinden sığınmacı çağrısı: Hak ihlallerine son verin

AYCAN KARADAĞ

Türkiye’nin Avrupa’ya geçmek isteyen sığınmacılara engel olmayacağını açıklamasının ardından birçok ilden binlerce sığınmacı kara ve deniz yoluyla Avrupa’ya geçmeye çalışıyor. Yaşanan hak ihlalleriyle ilgili İzmir Barosu, Hak İnisiyatifi Derneği, İHD İzmir Şubesi, ÖHD İzmir Şubesi ve ÇHD İzmir Şubesi ortak bir açıklama yaptı.

Sınır hatlarında her gün, her geçen saat yeni bir insan hakkı ihlali ile karşılaşıldığı belirtilen açıklamada, "İnsanlığın yaşanan bu hak ihlallerine gözlerini yumması, her geçen gün bu ihlallerin sayısının artmasına neden olmuştur. Sınır boyunda, yeni bir yaşam kurmak umuduyla Avrupa’ya göç etmek üzere bekleyen mültecilerin özellikle bu kötü hava koşullarına rağmen başta yaşam hakları olmak üzere en temel insan haklarından olan beslenme, barınma ve sağlık hakları ihlal edilmektedir" denildi.

"İNSAN HAKLARINA UYGUN SORUMLULUK ALINMALIDIR"

Türkiye'nin mültecileri güvensiz geçiş yollarına yönlendirmekten vazgeçmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, "Tüm mültecilerin beslenme, barınma, sağlık, eğitim, çalışma, serbest dolaşım ve yerleşim hakları tanınmalı, insani ihtiyaçları derhal karşılanmalıdır. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan Geri Kabul Sözleşmesi bugün itibari ile fiilen sona ermiştir. İltica hakkının doğrudan ihlali olan bu sözleşme resmi olarak da lağvedilmelidir. Mültecilerin güvenli ve kontrolü bir şekilde geçişlerine olanak tanınması için tüm uluslararası bileşenler üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Gerek Avrupa Birliği'ni gerekse sınır ülkelerini, yaşanan bu hak ihlallerine derhal son vermeye, başta 1951 tarihli Cenevre Sözleşmesi ve 1967 tarihli ek protokol olmak üzere ulusal ve uluslararası hukuk mevzuatını etkin bir biçimde işletmeye, insan haklarına uygun şekilde sorumluluk almaya davet ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

demokratik-kitle-orgutlerinden-siginmaci-cagrisi-hak-ihlallerine-son-verin-697589-1.