Zeynep Altay Schneidertempel Sanat Merkezi senenin ilk sergisinde duayen karikatürist Tan Oral’ı ağırlıyor. Oral’ın ‘Demokratik Tartışmalar’ adını verdiği sergi 3 Şubat’a kadar açık. Toplumsal varlık olarak insan problemini irdeleyen ve gündeme fener tutan serginin içeriğini Tan Oral şöyle özetliyor: “Demokratik Tartışma sorun çözer. Mizah sorun çözmez, ama çözülmeyen sorunlara dikkat çeker, ilgi uyandırır. Belki ilgi […]

Demokratik tartışmalar sorun çözer!

Zeynep Altay

Schneidertempel Sanat Merkezi senenin ilk sergisinde duayen karikatürist Tan Oral’ı ağırlıyor. Oral’ın ‘Demokratik Tartışmalar’ adını verdiği sergi 3 Şubat’a kadar açık.

Toplumsal varlık olarak insan problemini irdeleyen ve gündeme fener tutan serginin içeriğini Tan Oral şöyle özetliyor:

“Demokratik Tartışma sorun çözer. Mizah sorun çözmez, ama çözülmeyen sorunlara dikkat çeker, ilgi uyandırır. Belki ilgi duymayanı utandırabilir, sorunun sahibini ise kızdırabilir de. Bunların hepsi bir araya gelince de, bakarsın izleyenleri güldürebilir bile. Bu sergide geçmişten bu güne ulaşan bazı çizimler bir kez daha duvara çıkıyor ve izleyicileri ile yüz yüze gülümsemeye çalışıyor. Gülebilenlere aşkolsun.”

Oral, ‘Demokratik Tartışma’nın sorun çözebilmesi için, eleştiri kültürü yolunu karikatürleriyle aydınlatıyor. Usta, sağlam çizgi, derin gözlem, saf, samimi mizahın buluştuğu benzersiz karikatür diliyle ‘bize bizi’ gösteriyor. Bu karikatürler ustanın 2012 Ocak ayında açtığı, “Kemik desen kemik kadar sert değil öyle bir doku, öyle bir desen” dediği ‘Kıkırdak’ adlı sergisi gibi herkese farklı farklı okuyabilme olanağı tanıyan çizimler değil. Tan Oral, bu karikatürler için Can Yücel şiiri tadında, “Gülebilenlere aşkolsun” diyor, ‘yazılı çizili’ kaçamak yol bırakmıyor.