ABD’de ‘Süper Salı’ olarak anılan ön seçimler yarın yapılacak. 14 eyalette düzenlenecek ön seçimlerin sonuçları Demokratların başkan adayları için önemli bir dönemeci temsil ediyor

Demokratlar’da geri sayım

Dış Haberler Servisi

ABD’de 3 Kasım 2020’de yapılacak başkanlık seçimlerinde kritik bir uğrak olan ‘Süper Salı’ için geri sayım başladı. Demokrat Parti’nin 14 eyalette yürüteceği başkan aday adayını belirleme ön seçimleri yarın yapılacak. ABD Başkanı Donald Trump’ın karşısında başkanlık yarışına girecek Demokrat Partili adayın kim olacağıyla ilgili 3 Mart ön seçimleri kritik bir eşik olacak. Demokratlar adaylar arasında öne çıkan ve kendini ‘Demokratik sosyalist’ olarak tanımlayan Vermont Senatörü Bernie Sanders’ın özellikle Kaliforniya ve Teksas eyaletlerinde yapılacak ön seçimde öne çıkması beklenirken diğer eyaletlerde yapılacak ön seçimlerden sürpriz bir sonuç çıkmasına da olası gözüyle bakılıyor. ABD’deki mevcut sisteme karşı tutumuyla genç nüfustan yoğun destek gören Sanders, ‘Herkes için sağlık sigortası’ ve ‘Ücretsiz öğrenim’ gibi vaatleriyle destekçi sayısını gittikçe artırıyor.

KALİFORNİYA KRİTİK

3 Mart’ta ön seçim yapılacak eyaletler arasında en kritik olanı Kaliforniya olarak görünüyor. Kaliforniya’nın Los Angeles kentinde bulunan Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden siyasi analist Christian Grose, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Demokrat Parti delege sayısının yüksek olması nedeniyle Kaliforniya gerçekten önemli olacak. Ayrıca Kaliforniya’daki ön seçimlerin Süper Salı yapılacak olması seçimi önemli kılıyor” dedi.

Kaliforniya’da seçmen kayıtları 1950’lerden beri görülmemiş bir seviyeye yükseldi ve oy kullanma hakkı bulunan 25 milyon kişiden 20 milyonu aşkın kişi oy kullanmak için kaydoldu. Bu sayının yüzde 44’ü demokrat seçmenden oluşuyor. Yani Cumhuriyetçilerin (yüzde 23,6) iki katı. Kaliforniya’daki seçim anketlerinde Vermont Senatörü Bernie Sanders, yaklaşık yüzde 30 destek ile ilk sırada yer alıyor. Sanders’i söz konusu anketlerde eski Başkan Yardımcısı Joe Biden ve senatör Elizabeth Warren takip ediyor.

ÇEKİŞMELİ EYALETLER

ABD’de kimi eyaletlerde ise değişmez bir şekilde uzun yıllardır aynı partinin adayı kazanıyor. Belli bir partinin kalesi olan eyaletler, o partinin rengiyle anılıyor. Idaho, Alaska ve güneydeki birçok eyalet, Cumhuriyetçi Parti’nin kaleleri olduğundan ‘kırmızı eyaletler’ olarak adlandırılıyor. California, Illinois ve ülkenin kuzeydoğusundaki eyaletlerin desteği ise Demokrat Parti üyelerine ve bu nedenle de ‘mavi eyaletler’ olarak biliniyor.

Çekişmeli eyaletler ise herhangi bir partinin kalesi olmayan yerler olarak tanımlanıyor. Bu eyaletlerde adaylar ve kampanyalara göre, farklı partiler kazanabiliyor ve bu nedenle de başkanlık yarışı esasen kritik çekişmeli eyaletler üzerinde yoğunlaşıyor. Ohio ve Florida, en önemli ve kritik çekişmeli eyaletler arasında yer alıyor. Bu ön seçimde Arizona, Pennsylvania ve Wisconsin de çekişmeli eyaletler arasında yer alacak gibi görünüyor. Ön seçimlerin Haziran ayında tamamlanması öngörülüyor.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Partiler, başkan ve başkan yardımcısı adaylarını yaz aylarında düzenledikleri kurultayda açıklayacak. Demokrat Ulusal Kurultay, 13-16 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Cumhuriyetçi Ulusal Kurultay ise 24-27 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek.

Resmi açıklamaların ardından her iki partinin başkan ve başkan yardımcıları, televizyondan canlı yayınlanan toplam dört tartışmada karşı karşıya gelecek. Bunlardan üçü başkan adayları, biri de başkan yardımcıları arasında yapılacak. Başkan adaylarının ilk tartışmasının Indiana eyaletinde 29 Eylül’de yapılması planlanıyor. Diğer iki tartışma için öngörülen tarih ise Ekim ayı. Başkan yardımcılarının tartışma tarihi 7 Ekim’de, yeri ise Utah olacak.

JOE BİDEN’LA KIYASIYA YARIŞ

Demokratların sağ-muhafazakar seçmenini kapsayan eyaletlerde öne çıkan isim olan eski başkan yardımcısı Joe Biden, en son ön seçimin yapıldığı Güney Karolina’da rakiplerine fark atarak birinci oldu. Iowa, New Hamsphire ve Nevada’daki ön seçimlerde varlık gösteremeyen Biden, Güney Karolina’da oyların yaklaşık yüzde 51’ini aldı. Bernie Sanders ise oyların yüzde 18’ini alarak ikinci oldu. Sanders’ı milyarder iş adamı Tom Steyer ve eski belediye başkanı Pete Buttigieg takip etti.

Cumhuriyetçiler ise Başkan Trump’a verdikleri desteğin bir göstergesi olarak Güney Karolina’da ön seçim yapmama kararı almıştı.