ABD’de demokratlar Iowa eyaletinde yapılan ön seçimlerin sonucunu açıklayamadığı için eleştirilerin konusu oldu. Başkanlık seçimlerinde yarışacak adayı belirlemesi açısından önem taşıyan ön seçim “sonuçların tutarsız olduğu” gerekçesiyle açıklanmadı

Demokratlar ön seçim krizi yaşıyor

Dış Haberler Servisi

ABD’de 3 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri öncesi Demokrat Parti’nin Iowa eyaletinde yapılan ilk ön seçiminin sonuçlarını açıklayamaması soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Yetkililer, bu duruma gerekçe olarak “sonuçların tutarsız olmasını” gösterse de söz konusu gerekçe inandırıcılıktan uzak kaldığı için eleştirildi. Sayım işleminde yaşanan sıkıntıların nedeninin “siber saldırı olmadığı” açıklandı.

11 adayın katıldığı ön seçimde oy sayım işlemi 1600’den fazla okulda, kütüphanede ve kilisede yapıldı. Yapılan son kamuoyu yoklamaları, Iowa’daki ön seçimin eski Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Vermont Senatörü Bernie Sanders arasında geçtiğini gösteriyordu. Demokrat Parti’nin sol kanadını temsil eden Sanders ise “Sonuçlar açıklandığında, Iowa’da çok güzel bir başarı göreceğimizi hissediyorum” açıklaması yaptı.

Cumhuriyetçi Parti’de ise Başkan Donald Trump, Iowa’daki ön seçimi beklendiği gibi açık farkla kazandı. Iowa, partilerin adaylıklarının belirlenme sürecindeki ilk ön seçimin yapıldığı yer olarak önem taşıyor.

ÖN SEÇİM NASIL YAPILIYOR?

Ön seçimler, iki farklı türde yapılıyor. Bunlardan ilki, eyalet düzeyinde yapılan ve “caucus” adı verilen parti toplantıları. Iowa’da da ön seçim parti toplantısı şeklinde düzenleniyor. Iowa’nın ardından ikinci ön seçim, 11 Şubat Salı günü New Hampshire’de yapılacak. Ancak, Demokrat Parti’nin adayının belirlenmesinde en kritik tarih 3 Mart. Bu tarihte 16 eyalette seçim yapılacak.

Son ön seçim ise Haziran ayında Puerto Rico’da yapılacak. Ön seçimlerin ardından yeterli delege sayısına ulaşan aday, 13-16 Temmuz’da Milwaukee kentinde yapılacak olan kurultayda resmen partinin adayı olarak ilan edilecek.

bir-cagrimiz-var-683550-1.