Denetim skandalı
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün habersiz gerçekleştirilen denetim için görevlendirdiği personelin yol ve konaklama masraflarının denetlenen işletmelerce karşılandığı ortaya çıktı. Skandal, Meclis gündemine taşındı.
Mustafa BİLDİRCİN
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün 2021 yılına yönelik denetimi mevzuata aykırı olan ve uçuş güvenliğini tehlikeye atabilecek uygulamaları gözler önüne serdi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne bağlı denetçilerin haberli ve habersiz denetimlerinde, yol ve konaklama gibi masrafların denetlenen işletmelerce karşılandığı tespit edildi. Denetçilerin yol ve konaklama giderlerinin, 6245 Sayılı Harcırah Kanunu’nun hükümlerine göre genel müdürlükçe karşılanması gerektiğini belirten Sayıştay denetçisi, uygulamanın, “Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri”ne aykırı olduğunu kaydetti.
ETİK KURALLARA AYKIRI
CHP’li Murat Emir de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünde yaşanan denetim skandalını TBMM gündemine taşıdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi sunan Emir, önergesinde Sayıştay raporundaki tespitlere yer verdi. Genel Müdürlüğün özel işletmeleri zaman zaman denetlediğini ifade eden Emir, önergesinde şu ifadeleri kullandı: “Kurum denetçilerinin il dışı denetim görevlerinde konaklama, gündelik ve diğer masrafları bu kanun hükmüne göre ödenmesi gerekmektedir. Oysa Sayıştay’ın yapmış olduğu incelemelerde kurum denetçilerinin bu denetimlerinde yol ve konaklama giderlerinin denetlenen işletmeler tarafından sağlandığı tespit edilmiştir. Bu durum mevzuatın yanı sıra etik kurallara da aykırıdır.”
CHP’li Emir, Karaismailoğlu’na şu soruları yöneltti: “Her türlü yasa ve yönetmeliğe aykırı bu duruma kimler göz yummuştur? Bugüne kadar hangi denetçilerin hangi masrafları, hangi şirketler tarafından karşılanmıştır? Bu şirketler arasında kamuoyunun, ‘Beşli çete’ olarak tanıdığı, Limak, Kalyon, Mak-Yol, Cengiz ve Kolin firmaları bulunmakta mıdır?”