TTK Amasra Müessesesi Müdürü Cihat Özdemir’in madendeki faciadan sekiz gün sonra inceleme için ocağa inen iki görevliyi bizzat seçtiği ortaya çıktı.

Denetimin böylesi!
Fotoğraf: Depo Photos

Mustafa BİLDİRCİN

Bartın Amasra’da 14 Ekim 2022’de meydana gelen ve 42 madencinin ölümüyle sonuçlanan facianın soruşturma dosyasına, tutuklanan TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir’in Sayıştay’ın madende yaptığı denetime ilişkin tuttuğu tutanak eklendi. Tutanağa göre Özdemir, Sayıştay ekibinin kazanın meydana geldiği bölgeye ilişkin kendilerinden hiçbir belge istemediğini iddia etti.

5 Ekim 2022 tarihli, Özdemir imzalı tutanakta, madeni ziyaret eden isimler, Sayıştay Enerji Grup Başkanı İbrahim Özkarcı, Uzman Denetçiler Fatih Mehmet Yoleri, Ümit Özçetik ve Salih Temirci olarak sıralandı.

BELGE İSTENMEMİŞ

Özdemir, Sayıştay heyetinin kendilerinden madene yönelik hiçbir belge istemediğini öne sürdüğü tutanakta şunları kaydetti:

“Bu ziyarette Sayıştay ekibine TTK Genel Müdürümüz Kazım Eroğlu, Amasra TİM Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, İşletme Başmühendisi Mehmet Tural, Ocak Mühendisi İbrahim Hakan Mengeç eşlik etmişlerdir. Bu ekip 300 kotuna inmişler, buradan tavan damar çalışmalarını yerinde görmüşlerdir. Bu inceleme ve ziyarette Sayıştay heyetinin müessesemizden denetim amaçlı herhangi bir bilgi, belge ve raporlandırma talebi olmamıştır.”

TAHLİYEDE GECİKME

Soruşturma dosyasına giren belgelerde, “olayda birinci şüpheli olabileceği” belirtilen Özdemir’in facianın hemen ardından yapılan soruşturmadaki çalışmalara katıldığı ve bu çalışmalara yönelik tutanak hazırladığı da ortaya çıktı. Tutanakta, tahliye çalışmalarında kullanılan harç makinasında arıza meydana geldiği ve bu nedenle gecikme yaşandığı belirtildi.

İKİ PERSONEL EKLEDİ

22 Ekim 2022 tarihli tutanağa göre ise Özdemir, savcılığın soruşturma amacıyla görevlendirdiği yedi kişiden oluşan Zonguldak TTK personelinin yanısıra kendi belirlediği iki personeli de görevlendirdi. Ek görevlendirmenin gerekçesi ise “Savcılığın Zonguldak TTK’den görevlendirdiği yedi personelin Amasra TTK’yi bilmemesi” olarak açıklandı.

Yedi kişilik Zonguldak TTK ekibi ile birlikte Özdemir’in görevlendirdiği iki personel madende –100 kotuna kadar indi. Ekip, 22 Ekim’de altı adet madendeki havayı ölçmeye yarayan balonları alarak, ocağın dışına çıktı. 23 Ekim’de yine aynı kotta ortam hava numunesi, 25 Ekim’de beş ayrı noktadan gaz muayenesi, 26 Ekim’de ise altı adet balon numunesi alındı.