Mühendis Alpay Lök, hafriyat kamyonlarının her gün yeni ölümlere ve kazalara davetiye çıkardığını söyledi. Alpay Lök, denetim yapılması yönünde çağrı yaptı.

Denetimsizlik can alıyor
Fotoğraf: AA

Öncü DURMUŞ

Hatay’ın İskenderun-Antakya kara yolunun Topboğazı mevkiinde önceki gün, sürücüsünün kontrolünden çıkan kamyon, asker uğurlayan kalabalığın arasına daldı. Park halindeki araçlara da çarpan kamyon ve çarptığı 2 minibüs alev aldı. Kazada 13 kişi hayatını kaybederken, 3’ü ağır 31 kişi de yaralandı.

Kazanın hafriyat kamyonunun freninin patlaması nedeniyle yaşandığı iddia edildi. Fren ve Trafik Güvenliği Uzmanı, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Motorlu Araçlar Komisyonu Üyesi, Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkan Yardımcısı, Makina Yüksek Mühendisi Alpay Lök, hafriyat kamyonlarının her gün yeni ölümlere ve kazalara davetiye çıkardığını söyleyerek denetim yapılması yönünde çağrı yaptı.

Lök, BirGün’e yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: “Hafriyat kamyonlarının şehir içlerinde çalışmaları, yayalar açısından risk teşkil ediyor. Kamyonların çok büyük olması, ciddi sıkıntılar oluşturuyor. Kör noktaları olan araçlar bunlar, sürücüler bu noktaları göremiyorlar. Kazaların en büyük sebebi ise denetimsizlik. Muayene istasyonlarında araçların, çekici ve römorkların fren kontrolleri eksik yapılıyor.Bu olaylar olsa olsa cinayettir, toplu katliamdır.” Lök, Hatay’daki kazaya ilişkin de "Bunlar önlenebilir kazalar. Tedbirler kötü ihtimaller düşünülerek alınmalı” dedi.