Son iki günde yaşanan trafik kazalarında 12 kişi yaşamını yitirdi. Muhalefet, liyakatsizlik ve denetimsizliğin kazaları artırdığını belirterek, Ulaştırma Bakanlığı’nın Saray’ın emrinden çıkması gerektiğini söyledi.

Denetimsizlik kazaları artırıyor
Ağrı’nın Tutak ilçesinde yolcu otobüsü, pancar yüklü iki kamyona çarptı. Kazada 7 yurttaş yaşamını yitirdi. (Foto: DHA)

Hüseyin ŞİMŞEK

Şehirlerarası otoyollarda her gün birbiri ardına kazalar yaşanıyor. Muhalefet, çok sayıda vatandaşın yaşamını yitirmesine neden olan kazaların ardından başsağlığı dilemekle yetinen iktidarın liyakatsiz kadroları ulaştırmada görevlendirmesine ve kamu kaynaklarını güvenli otoyollar yerine yap-işlet- devret projelerine aktarılmasına tepki gösterdi.

Bolu, Sivas, Nevşehir ve Amasya‘da son 48 saat içerisinde meydana gelen trafik kazalarında en az 12 kişi yaşamını yitirdi, 90’dan fazla yurttaş yaralandı. Ağır yaralıların hastanedeki tedavilerinin sürdüğü bildirildi. Geçiş garantili projeler inşa etmek için sık sık anlaşmalar imzalayan ve kamu kaynaklarını denetim, kontrol ile yol güvenliğine yeteri kadar aktarmayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı‘nın yaşanan kazalarda sorumluluğunun bulunduğunu bildiren muhalefet, liyakatsizliğe ve yetersiz personele vurgu yaptı.

MECLİS DEVREYE GİRMELİ

TBMM Ulaştırma Komisyonu Üyesi ve CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, BirGün‘e yaptığı açıklamada, denetimsizliğin ve projelerin işin uzmanı olmayan isimler tarafından hayata geçirilmesinin kazalarda rol oynadığını anlattı. Edirne‘den yola çıkan bir otobüsün ülkenin diğer noktasına gitmek için kullandığı yolların çoğunlukla “kaderine terk edilmiş” yollardan oluştuğunu bildiren Tokdemir, devletin yalnızca ceza kesmek için bu yolları kontrol ettiğini kaydetti. “Devlette bir çürümüşlük var” diyen Tokdemir, “Liyakate aykırı kişiler görevde, denetimler yapılmıyor. Ulaştırma Bakanlığı‘nın ciddi bir hizmeti maalesef ki yok. Çok sayıda yarım bırakılmış, eksik yollarla karşı karşıyayız. Bütçenin vatandaşın kullanımına ayrılması gerekiyor ama AKP, yandaşı kalkındırmak ve ücretli yolların bakımını sağlamak için kullanıyor. Ulaştırma Bakanlığı‘nın icraatları, AKP‘nin içerisinde bulunduğu durumun özetidir” diye konuştu.

TBMM Ulaştırma Komisyonu‘nun İyi Parti‘li Üyesi Halil İbrahim Oral da denetimsizliğe dikkat çekti. İyi Parti Ankara Milletvekili Oral, “Yaşananlar malumun ilanıdır. Eğer bir birim denetlenmezse orada mutlaka kaza yaşanır. Şoför, yol, araç denetimleri yapılmıyor. İnsan hayatı son derece kıymetli olması gerekirken maalesef iktidar için kıymetli olan şey geçiş garantili projelerdir” dedi. “Aynı günde birden çok otobüs kazası oluyorsa bunlar tesadüf değildir” diyen Oral, “Otorite görevini ihmal ediyor. Yollardan para almasını herkes bilir. Önemli olan kazaları önlemektir. Meclis bu konuda itici güç olmalıdır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Saraydan aldığı talimatları bir kenara bırakmalı, Meclis‘in ve vatandaşın sesine kulak kabartmalıdır. Bu konuda Meclis‘te derhal bir araştırma komisyonu kurulmalı ve mantar gibi çoğalan kazaların nedeni bulunmalıdır” ifadelerini kullandı.

***

TRAFİK KAZALARINDA 12 YURTTAŞ YAŞAMINI YİTİRDİ - (Haber Merkezi)

Yurt genelinde meydana gelen trafik kazalarında 12 yurttaş yaşamını yitirdi, 90 yurttaş yaralandı. Van’dan Ağrı istikametine giden Van Yolu firmasına ait yolcu otobüsü, Tutak ilçesinde pancar yüklü iki kamyona çarpıp alev aldı. 21 kişinin olduğu öğrenilen otobüsteki 7 kişi öldü, 2'si ağır 11 kişi de yaralandı.

DURUMLARI AĞIR

Sivas'ın Gürün ilçesinde ise dün Göç İdaresi'nce görevlendirilen ve İstanbul'dan Diyarbakır'a Suriyeli göçmenleri taşıyan Yücel Yaban'ın kullandığı yolcu otobüsü, Malatya-Kayseri kara yolu Mazıkıran mevkisinde yağış nedeniyle kontrolden çıkıp, devrildi. Kazada 2 göçmen hayatını kaybetti, 3'ü otobüste görevli jandarma personeli olmak üzere 30 kişi de yaralandı. Tedaviye alınan yaralılardan 10 göçmenin sağlık durumlarının ciddiyetini koruduğu bildirildi. Bolu'dan İstanbul istikametine giden Kamil Koç firmasına ait 37 yolcunun bulunduğu otobüs ise önceki gün sürücünün direksiyon kontrolünü kaybetmesi sonucu bariyerlere çarparak devrildi. Kazada 3 kişi hayatını kaybetti, 32 kişi yaralandı. Nevşehir'de de Yeniden Refah Partisi'nin Ankara'da yapılan 2'nci Olağan Genel Kurulu'na Kayseri’den katılanlar, yolcu otobüsüyle dönüşe geçti. Süha Turizm'e ait yolcu otobüsü, önceki gün saat 19.00 sıralarında Ankara- Kayseri karayolu İlicek mevkisi yakınlarına geldiğinde şarampole devrildi. Kazada 17 kişi yaralandı.