Dengir Mir Mehmet Fırat: Özyönetim değil AKP ülkeyi bölüyor

HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, 2011 yılından sonra hukuk devletinin tamamen ortadan kalktığını, Türkiye'nin yasadışı kanunlarla yönetilen bir devlet haline geldiğini söyledi. Bununla birlikte de ahlaktan yoksun bir sürecin içerisine girildiğini vurgulayan Fırat, özyönetimin değil, AKP hükümetinin "akıllıca" yürüttüğü politikaların ülkeyi bölerek, iç savaşa doğru sürüklediğini söyledi. Türkiye'nin içerisinde bulunduğu durumu birilerinden dayak yediği zaman gelip kendi mahallesindeki çocukları döven eski "Şehir kabadayılarına" benzeten Fırat, "Suriye'den, Irak'tan, Amerika'dan ve Rusya'dan dayak yiyor. Ama kendi halkının üzerine bombalar atmaktan çekinmiyor. Bu hükümetin düşmüş olduğu zavallılıktan başka bir şey değildir" dedi.

DİHA'nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açık bir şekilde ülkeyi iç savaşa sürüklediğini belirten Fırat, savaşların bile kendine has kuralları olduğunu, ancak Kürdistan'da kirli bir savaşın söz konusu olduğunu söyledi.

'MAFYATİK BİR SÜRECİN İÇERİSİNE GİRDİK'

2011 yılına kadar azda olsa bir hukuk devletinden söz etmenin mümkün olduğunu, ancak bu yıldan sonra hukuk devletinin tamamen ortadan kaldırılıp, yerine kanun devletinin geldiğini ifade eden Fırat, bu kanunların tamamını ise 'yasadışı' olarak nitelendirdi. Fırat, "Çıkarılan kurallar, hukuka aykırı olabilirdi ancak diktatörlüklerde de kanunlar vardır. Ama 7 Haziran sonrasında artık bir kanun devleti olmaktan çıkıp, mafyatik yöntemlerle yani ahlaktan da yoksun bir sürecin içerisine gerdik" diye belirtti.

'KENDİ HALKINI KATLEDEN BAŞKA BİR DEVLET YOK'

Dünyanın hiçbir yerinde kendi halkını ve şehirlerini en ağır silahlarla katliama maruz bırakan başka bir devletin olmadığını da vurgulayan Fırat, bu tabloyu "Bu süreç içerisinde yalnız Kürdistan'daki insanlarımızı öldürmekle kalmıyorlar, onların özgür iradeleriyle seçmiş oldukları insanları da bertaraf etmeye çalışıyorlar. Kürdistan'da birçok belediye başkanı hapishanede veya gözaltında ve görevden alınmış durumda" sözleriyle yorumladı.

Fırat'ın uygulanan topyekûn savaşın aynı zamanda psikolojik savaşı içerdiğine de işaret etti. Bugünkü Türk medyasının gazetelerinin bunun kanıtı olduğunu belirten Fırat, "O anne karnındaki çocuğu, halkını korumaya çalışan gençlerin öldürdüğünü yazıyor. Ki bunu herkes biliyor, bunu güvenlik güçleri, askerler yaptı. Bu da psikolojik savaşın bir yansıması" şeklinde konuştu.

'BU SAVAŞ SADECE ÜLKEYİ BÖLME NOKTASINA GÖTÜRÜR'

Kürt halkının Türkiye'yi bölmek bir yana bütünleştirdiğini vurgulayan Fırat, şunları ifade etti: "Sürece bakılırsa, o bölgeye uygulanan insanlık dışı uygulamalar, insanların aidiyet duygusunu ortadan kaldırıyor. Çünkü Kürtler, aslında bu ülkeyi bölmek istemiyorlar. Beraber yaşama iradesini göstermişlerdir şimdiye kadar. Ama sanki AKP hükümeti, Kürtleri dışlayarak, Kürtlerin aidiyet duygusunu ortadan kaldırarak, ülkeyi bir iç savaşa götürüp, böldürmek gibi bir çabanın içinde gözüküyor. Çünkü mantıki başka bir izahı yok. Yani bu savaş, sadece ve sadece ülkeyi bölme noktasına götürür".

'ÜLKEYİ ÖZYÖNETİM DEĞİL, AKP BÖLÜYOR'

Bu uyarıları ile birlikte özyönetim ilanlarının ülkenin bölünmesi değil, ülkede beraber yaşamanın beyanı olduğunu söyleyen Fırat, "Çünkü bu ülkeyi bölmek isteseler, egemenlik veya devlet ilanına gidilir. Fakat özyönetim aynı ülke içerisinde, o ülke topraklarının bütününe saygı göstererek ama kendi iradesi içerisinde yerinde yönetim esasına dayanan bir anlayıştır" diye konuştu. Fırat, AKP hükümetinin "akıllı" bir şekilde yürüttüğü politikalarla ülkeyi bölerek, iç savaşa doğru sürüklediğini söyledi.

'HÜKÜMETİN İÇİNDE BULUNDUĞU DURUM ZAVALLILIKTIR'

Ülkenin ateş çemberi içinde olduğunu ve dış ülkelerle sorunların giderek büyüdüğüne dikkat çeken Fırat, sözlerini şöyle sürdürdü: "Irak'a giriliyor, Amerika emrediyor. Irak'tan arkanıza bakmadan orayı terk ediyorsunuz. Suriye'nin üstünde uçuş yapamıyorsunuz şu anda. Daha önce angajman kuralları vardı. Bu angajman kuralları bir yana şu anda uçaklarınızı Türkiye hudutları içinde koruyabilmek için NATO'nun avcı ve awacs uçaklarına ihtiyaç hissediyorsunuz. Bu hükümetin düşmüş olduğu zavallılıktan başka bir şey değildir."

Fırat, Türkiye'nin içerisinde bulunduğu bu durum için ise birilerinden dayak yediği zaman gelip kendi mahallesindeki çocukları döven eski şehir kabadayıları benzetmesinde bulundu. Fırat, "Suriye'den, Irak'tan, Amerika'dan ve Rusya'dan dayak yiyor. Ama kendi halkının üzerine bombalar atmaktan çekinmiyor" dedi.

'AKP'NİN VARLIK ANLAMI YOLSUZLUK'

Vekili olduğu Mersin'in HDP'li Akdeniz Belediyesi'ne yapılan soykırım operasyonlarına da değinen Fırat, belediyeye yönelik siyasi operasyon serisi başlatıldığını ifade etti. 1 ay içerisinde iki kez gerçekleştirilen operasyonlardan ilkinin başarılı olmamasından rahatsız olan AKP iktidarının bu kez polisin ayrı bir birimi vasıtasıyla bir kez daha arkadaşlarını gözaltına aldığını söyleyen Fırat, yöneltilen suçlamaların da komik olduğunu kaydetti. Fırat, "Türkiye'de tabi hedef, yolsuzluk ve usulsüzlükle mücadele değil. Çünkü AKP'nin varlık anlamı yolsuzluk. Ve bir süre önce 17 Aralık'ın yıldönümündeydik... Utanmadan, sıkılmadan onu savunabiliyorlar" diye belirtti.