Kamu kurumlarında yaşanan zehirlenme olaylarına her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Prof. Dr. Özuğurlu, “Buradaki ana faktör denetim yapılmaması” diyor

Deniz Kuvvetleri'ne satılan konservelerde at eti bulundu: Skandalın esas nedeni denetim yapılmaması!

MUSTAFA KÖMÜŞ mustafa.k@birgun.net @mustafakomuss

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için 2015 yılında alınan 12 bin 500 kilo kavurma tipi kutulanmış et konservenin 4 bin 50 kilosunda at eti tespit edildiğini açıkladı. Canikli, ilgili firma ile sözleşmenin feshedilip, suç duyusunda bulunulduğunu, tespit edilen at etinin de personelin tüketimine sunulmadan imha edildiğini bildirdi. Olay, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Gölcük Donanma Komutanlığı'na bozuk et ve at eti satıldığı iddialarıyla ilgili yazılı soru önergesi vermesiyle ortaya çıktı. Bakan Canikli “Kavurmanın 8 bin 950 kilosu sorunsuz tüketilmiş, ancak kalan 5 bin 550 kg için muhtelif zamanlarda kapak açıldığında koku geldiğinin tespiti üzerine, yüklenici firmadan ürünleri değiştirmesi talep edilmiştir.

Yüklenici firma tarafından yeni getirilen kavurmalar serolojik analizler için Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderilmiş, yapılan analizler sonucunda 4 bin 50 kilo kavurmada at eti tespit edilmiştir” dedi.

BirGün’e konuşan Prof. Dr. Metin Özuğurlu, “Buradaki ana faktör minimum maliyetle maksimum kâr elde etmek. Katma değeri elinden geldiğince düşürüp kazanç elde etmek. Ana güdü bu olunca denetlenme sürecinde birçok boşluk oluyor. Kâr amaçlı kurumların kamu tarafından denetimi zorlaşıyor. ‘Memurum işini bilir’ anlayışı çerçevesinde birtakım şahsileşmiş çıkara dayalı ilişkiler de ortaya çıkıyor. İşin içinde öğrenciler ve erler varken maliyet hesabı yapmak ancak böyle bir çarkla mümkün olabilir.

Bu işi devam ettiren taşeron da ana patron değil muhtemelen ve buradan büyük cezalar almayacağından emin” dedi.

Özuğurlu şöyle devam etti: "Denetim konusunda sıkıntılar olduğu çok açık. Tabii sağlayıcı şirket kâr odaklı yaklaştığı için yemek neredeyse ‘yemek’ niteliğini kaybedecek düzeyde. O düzeyde malzemeden çalma ürünler ortaya çıkıyor.”

Kimsenin kamuyu düşündüğü yok
CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer ise “Biz birkaç ay önce yemek şirketleri araştırılsın diye önerge verdik ama AKP’nin oylarıyla reddedildi. Bakın şu an ROTA hâlâ yemek veriyor 11 birliğe. AKP’liler kendi yandaş şirketlerine ihaleyi veriyorlar. Daha sonra da denetlenmesi yapılmıyor. Hem kendilerini hem de yandaş şirketlerini zengin etmeye çalışıyorlar. Kimsenin kamu kuruluşlarını düşündüğü yok. ‘Ölen ölür kalan sağlar bizimdir’ mantığıyla hareket ediliyor” diye konuştu.

***

Son dönemlerde yaşanan zehirlenmeler

» Haziran ayında Manisa’da 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı’nda binin üzerine asker zehirlendi.1 asker yaşamını yitirdi.

» Manisa’dan üç gün sonra Muğla’nın Marmaris ilçesinde 87 asker zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı.

» Aynı dönemde Diyarbakır’da 12 asker zehirlenme nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

» Aydın’ın Kuşadası ilçesinde bir anaokulunda yedikleri yemekten zehirlenen 47’si öğrenci 49 kişi hastaneye kaldırıldı.

» Bursa’nın Büyükorhan ilçesindeki Jandarma Komutanlığı’nda görevli 10 asker, akşam yemeğinden sonra tedavi altına alındı.

» Kasım ayında ise İstanbul Sancaktepe’de bulunan Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı bir yurtta kalan 47 öğrenci ‘zehirlenme şüphesiyle’ hastaneye kaldırıldı.

» Diyarbakır’da okuldaki öğle yemeğinin ardından zehirlenen 200 öğrenci hastaneye kaldırıldı.

» Son olarak Rize’de bulunan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi kampüs yemekhanesinden yemek yiyen 473 öğrenci zehirlendi. Zehirlenmeye yol açan yemeklerin incelenmesinde, tüketilmeyen yemek numunelerinin kullanıldığı ortaya çıktı.