HDP İzmir İl Başkanlığına girerek parti binasındaki Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer hakkında hazırlanan iddianamenin kabul edilmesi sonrası davanın avukatı Türkan Aslan Ağaç, davanın karartılmak istendiğini söyledi.

Deniz Poyraz Davası avukatları: 'Karartılmak isteniyor’

Aycan KARADAĞ

İzmir’de 17 Haziran tarihinde HDP İzmir İl Başkanlığına girerek parti binasındaki Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame kabul edildi. Kabul edilen iddia sonrası davanın avukatları bir açıklama gerçekleştirdi. Avukatların adına açıklama yapan Avukat Türkan Aslan Ağaç, iddianamede birçok eksik hususun olduğu ve davanın karartılmak istendiğini söyledi.

Olayla ilgili incelemenin titizlikle yapılmadığını ifade eden Ağaç, “Parti binasının örgütlenme birimine ait odanın kapısı kilitli olduğu için anahtarın temini kolluk kuvvetleri tarafından istenmemiş ya da kapıyı kendi olanakları ile açmamış, bu odayı inceleme dışında bırakmışlardır. Böylece, kapı camları katil tarafından kırılan bu oda da delil bulunma olasılığı göz ardı edilmiştir. Talebimiz üzerine, 22 Haziran 2021 tarihinde bu oda da yapılan inceleme ile bir adet mermi çekirdeği daha bulunmuştur” dedi.

ÇANTA NEREDE

Ağaç, katil Onur Gencer’in gözaltına alınıp Emniyet’e götürüldükten sonra üst aramasında elde edilen eşyalar liste halinde yazıldığını fakat saldırgandan elde edilen çantadan çıkanların ayrı bir tutanak ile kayıt altına alınmadığını dile getirdi. Ağaç, “Katilin iş merkezine girerken elinde bulunan çanta ve polis ile ilk teması olduğunda kendisine sorulan ‘çanta nerede’ sorusundaki çanta içerisindeki eşya listesinin neden ayrıca tutanak haline getirilmediği soruşturma aşamasındaki evraklardan anlaşılamamaktadır. Çanta içerisinde yer alan eşya ve materyallerin tam listesinin neden tutanağa bağlanmadığı ve özellikle de bu eşyaların neden emanete alınmadığı açıklanması gereken hususlardandır. Aksi halde bir kısım delillin yok edildiği kanaati kamuoyunda oluşacaktır” diye konuştu.

deniz-poyraz-davasi-avukatlari-karartilmak-isteniyor-936151-1.

Deniz Poyraz

Üst arama tutanağında katil Gencer’in üzerinde 100 TL çıktığı belirtilmiş olmasına rağmen adliyeye çıkarıldığında kendisine 200 TL para teslim edildiğini kaydeden Ağaç, “Soruşturma aşamasında savcılıktan saldırgan katilin gözaltına alındıktan sonra Terörle Mücadele Şubesi’ne girdiği anı gösteren ve ifade alım aşamasında çekilen kamera kayıtlarının bir örneğinin dosyaya celbini talep ettik ancak, savcılık bu konuda hiçbir işlem yapmamıştır” dedi.

KATİL GÖZALTINDAYKEN SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI SİLİNDİ

Ağaç, katil Gencer’in gözaltında olduğu saatlerde Instagram’ında yer alan paylaşımların ve storylerin silindiği ve gerçekleştirdiği silahlı saldırıya ilişkin yapılan yorumlara ‘beğendi’ yaptığı taraflarınca tespit edildiğini belirtti. Ağaç, “HTS kayıtları incelendiğinde ise saldırgan katilin gözaltında bulunduğu süre içerisinde telefon hattını başka bir numaraya yönlendirdiği tarafımızdan tespit edilince bu konuda araştırma yapılması talep edilmiştir. Araştırma sonucunda, yönlendirilen numaranın M.K. isimli kişi adına kayıtlı olduğu tespit edilmiştir” ifadelerini kullandı.

KATİL EYLEMEDEN BİR GÜN ÖNCE İZMİR İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ’NÜ ARAMIŞ

Ağaç, HTS kayıtlarının incelemesi sonrasında katil Gencer’in farklı tarihlerde 27 kez İzmir İl Emniyet Müdürlüğüne arandığını belirtti. Ağaç şunları dile getirdi: “Katil, eylemden bir gün önce bile İzmir İl Emniyet Müdürlüğü’nü arıyor. Bu aramaların sıklığı ve özellikle son hafta tarihleri dikkate alındığından bunun sıradan olmadığı çarpıcı olarak görülmektedir. Bu nedenle İzmir İl Emniyet Müdürlüğünden kimi, kimleri aradığı, konuşmanın içeriğinin ne olduğu büyük önem arz etmektedir. Bu nedenler ile İzmir İl Emniyet Müdürlüğü’ne ait bu telefon numaralarına ilişkin ses kayıtları, hangi birim ile görüştüğü hatta kiminle konuştuğunun tespit edilerek soruşturma dosyasına gönderilmesi tarafımızdan talep edilmiştir. Ancak, emniyet ses kayıtlarının olmadığını söylemekle yetmiştir. Bu konuda başka bir araştırma ve soruşturma yürütülmemiştir.”

SİYASAL BİR CİNAYET

İddianame olayın siyasal boyutunu özellikle göz ardı ederek hazırlandığını vurgulayan Ağaç, “İzmir HDP İl binasına yapılan silahlı saldırı ‘siyasal bir cinayettir’ Bunu yok saymak siyasal cinayet olması gerçekliğini ortadan kaldırmamaktadır. Siyasal cinayetlerin işleneceğine dair kendilerine duyum ve bilgi geldiğini söyleyen ve tartışmayı yürüten muhalefet partileri siyasal cinayet nitelendirmesine bu olayı dönüm noktası alarak yaklaşmamaları halinde doğru çözümleme yapma imkânına sahip olamayacaklarını düşünmekteyiz” dedi.

Ağaç sözlerine şunları ekledi: “Demokrasi ve hukukun üstünlüğünü dillerinden düşürmeyen muhalefet parti liderleri saldırının arakasında aynı gün İzmir’e gelerek bu siyasal saldırı ve cinayetin karşısında olduklarını hep beraber söylemiş olsalardı aylar sonra tekrar siyasal cinayetlerin işlenme olasılığını tartışmak zorunda kalmazlardır. Ülkemizde bir daha siyasal cinayet ve saldırıların gerçekleşmemesi, demokrasi ve hukukun üstünlüğünün yerleşmesi için İzmir HDP İl binasına yapılan saldırı ve Deniz Poyraz’ın hayatını kaybetmesine neden olan bu olayın tüm yönleriyle ortaya çıkmasını, aydınlatılmasını sağlayacak hukuk mücadelesinde tüm hukuk kurumlarını, demokrasi güçlerini yanımızda, birlikte ortak mücadeleye davet ediyoruz.”