HDP İzmir İl Binası’na silahlı saldırı düzenleyerek Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer mahkeme başkanını “Senin başına bela olurum” diye tehdit etti. Avukatların reddi hâkim talebi ise üst mahkemeye taşındı.

Deniz Poyraz'ı katleden Onur Gencer mahkemeyi tehdit etti

Haber Merkezi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir il binasında 17 Haziran 2021'de Deniz Poyraz'ı katleden Onur Gencer hakkında açılan davanın 3'üncü duruşması, İzmir Bayraklı Adliyesi 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti, dava avukatları tarafından reddedildi. Ret talebini üst mahkemeye gönderen mahkeme heyeti, Onur Gencer’in sonraki duruşmada salona getirilmesine karar verdi. Duruşma, 18 Temmuz’a ertelendi.

Onur Gencer, duruşma salonuna bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Van, Urfa ve Siirt baroları davaya katılma talebinde bulundu.

REDDİ HAKİM TALEBİ

Dava avukatlarından Türkan Aslan Ağaç, soruşturma aşamasında maddi gerçeğin açığa çıkmaması için İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ve İzmir Emniyeti’nin elinden gelen her şeyi yaptığını vurgulayarak, “Siz talimatla dinlenen tanık sayısını artırdınız. Mahkemeniz talepleri kabul ederek, Türkiye’nin birçok iline talimatla tanıkların dinlenmesini talep ettiniz. Bunu yaparken maddi gerçeği bulacağımızı sandınız ama maddi gerçeklik bu şekilde sağlanmaz” şeklinde konuştu.

SEGBİS’te bulunan katilin gülmesine tepki gösteren Ağaç, “Korkak sanığı gördünüz mü? Bu koşullarda bizim bu cinayeti aydınlatmamız mümkün değil. Van’dan gelmiyor. Burada. Yarım saatlik yol için neden SEGBİS ile katılıyor” sözlerini sarf etti.

Mahkeme başkanı duruşmada katil Onur Gencer’in çapraz sorgusunda sadece davaya katılma talebi kabul edilen avukatların soru sorabileceğini, yetki belgesi olan avukatlara soru sorma hakkı verilmeyeceğine karar verdi.

Duruma tepki gösteren İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, “Usulüne uygun verilmiş yetki belgeleriyle gelen avukatların soru sorma yetkisinin olmadığını söylüyorsunuz. Böyle bir yargılama olmaz” dedi.

Verilen kısa bir aranın ardından tekrar başlayan duruşmada, söz alan İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, “Yetkilendirilmiş bir avukatım. Bana doğrudan soru sorma hakkını imkansız kıldınız. Bu duruşmayı sanal hale dönüştürdünüz. Bu ülke için adalet istiyoruz. Arkasındaki güçlerin ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Siz verdiğiniz kararla bunun önünde duruyorsunuz. Her bir üyenizi reddediyoruz” dedi. Avukatların konuşmalarının ardından mahkeme başkanı tutuklu sanık Onur Gencer’e söz verdi. Sanık Gencer, “Kendi söylemleri gösteriyor ki HDP binaları, PKK’nın karargahı ve terör yuvalarıdır” diyerek tahrik indirimi istedi.

'SENİN BAŞINA BELA OLURUM'

Bunun üzerine salondakiler sanığa tepki gösterirken, mahkeme başkanının uyarısı üzerine sanık Gencer bu kez mahkeme başkanına hitaben, “Senin başına bela olurum başkan” diyerek mahkeme başkanını tehdit etti. Mahkeme başkanı, sanığın SEGBİS odasından çıkarılmasını istedi.

Sanığın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmada salonda bulunması için cezaevine yazı yazılmasına karar verdi. Heyetin çekilmesi talebini reddeden mahkeme heyeti, reddi hakim kararını vermesi için dosyanın İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.