Kemal Kılıçdaroğlu, Mehmet Gürhan’ın Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman’a noter tasdikli vekaletname verdiğini açıkladı. Kılıçdaroğlu, belgeyi ‘biat belgesi’….

CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu Deniz Feneri’yle ilgili yeni bir belge daha açıkladı. Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı son belge Almanya’daki Deniz Feneri davasında en yüksek cezayı alan Mehmet Gürhan’ın Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekariya Karaman’a verdiği genel vekaletname. Kılıçdaroğlu’na göre belge Mehmet Gürhan’ın Zekeriya Karaman’a “biat belgesi”. Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı belge 21 Mayıs 2007 tarihinde İstanbul 10’uncu Noterliği’nde düzenlenen bir genel vekaletname. Kılıçdaroğlu bununla Mehmet Gürhan’ın Türkiye sınırları içinde ortağı olduğu tüm şirketlerdeki hissetlerini devretmek, kamu ve özel tüm şirketlerdeki işlerini takip etmek konusunda Zekeriya Karaman’a vekalet verdiğini söyledi.

 

‘SPK BAŞKANI İSTİFA ETSİN’

Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. RTÜK Başkanı Zahit Akman’ın Başbakan Erdoğan’ın koruması aldında olduğun belirten Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın SPK Başkanı Turan Erol’u da görevden alması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: Almanya’daki Deniz Feneri olayında olduğu gibi, Kanal 7’nin yurt dışı hesaplarını resmi defterlerine kaydetmediği devletin raporları ile saptanmasına karşın, bu raporları sümenaltı edip, savcılığa göndermeyen SPK Başkanı Turan Erol’u hangi şeref ve haysiyet anlayışı ile yerinde tutuyorsunuz? Şayet yolsuzluklarla mücadele programınız bu anlayış ile hazırlanmışsa, onun adı ‘yolsuzlukla mücadele’ değil, yolsuzluklara yataklık yapmadır. Almanya’daki dolandırıcılık olayının Türkiye baş aktörü Zekeriya Karaman’ın akrabanız olması, size böyle bir korumacılık yetkisi vermez, vermemelidir. Türkiye Cumhuriyetinin Başbakanı vergi kaçakçılarının, hayali ihracatçıların, karaparacıların hamisi olamaz. Türkiye Cumhuriyeti, karapara kuryecilerinin ve karaparanın cenneti olamaz.’’

Kemal Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ile ilgili olarak da ‘’Dengir Fırat’ın en büyük ortağı olduğu MENAS’ın ürünlerini yurt dışına götüren TIR’da 89 kilo eroin yakalandı mı, yakalanmadı mı? Fırat’ın en büyük ortağı olduğu MENAS şirketi hayali ihracat yaptı mı, yapmadı mı? Sayın Başbakanın imzasıyla Dengir Fırat’ın iftira attığını kanıtlarsam, Mehmet Mir Dengir Fırat’ı partideki görevinden alacak mısınız?’’ dedi.

 

***

Hasip Kaplan: Deniz Feneri Güneydoğu’da araştırılsın

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Deniz Feneri Derneği’nin Doğu ve Güneydoğu’daki faaliyetlerinin ve tarikatlarla ilişkilerinin araştırılmasını istedi. Kaplan, Türkiye’deki Deniz Feneri Derneği’nin “kamuya yararlı dernek” statüsünden de çıkarılmasını istedi.

Kaplan, Deniz Feneri Derneği’nin geçen yıl kurban bayramında kurban eti dağıttığını, gıda yardımı yaptığını hatırlatarak, derneğin Güneydoğu’daki faaliyetlerinin araştırılmasını istedi. Kaplan, derneğin bölgedeki faaliyetlerinde giderlerini olduğundan fazla gösterdiğini belirterek, “Bu dernek Doğu ve Güneydoğu’da yaptığı yardımlarla, bağışlarla giderleri arasında orantısız kayıtları var. Bu kayıtları Devlet Denetleme Kurulu’nun derhal harekete geçip incelemesi lazım” dedi.

Kaplan AKP Hükümetinin 2004 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Deniz Feneri Derneği’ne “Kamuya yararlı dernek” statüsü kazandırdığını belirterek, Almanya’daki mahkeme kararına rağmen bu statünün kaldırılmamasını eleştirdi. Kaplan, Deniz Feneri’nin kamuya yararlı dernek sıfatıyla Kızılay gibi, “sınırsız bağış toplama ve vergi muafiyeti” kazandığını ve bu haliyle de Kızılay’a alternatif hale geldiğini ifade ederek bu statüye derhal son verilmesini istedi.

 Hasip Kaplan, Başbakan Erdoğan’ın Doğan Grubu’na yönelik boykot çağrısını da eleştirerek, bu tür söylemlerinin tehdit olarak algılanacağını ve zaten sınırlı olan basın özgürlüğünü tümden sekteye uğratacağını kaydetti.

Kaplan, “Medyadan en mağdur olan parti biziz. Zaman zaman bizimle ilgili pek çok haber önyargıyla yazılır. Buna rağmen medyanın boykot edilmesi ve benzeri müdahale aklımızdan bile geçmemiştir. Özellikle sorumluluk makamında olan, Başbakan gibi icranın başında olan liderlerin konuşmalarında ve davranışlarında dikkatli olmaları gerekir” diye konuştu. ANF