Son sekiz ayda deniz yolu ile yurtdışına çıkmak isterken alıkonulan göçmen sayısı geçtiğimiz yıla göre yüzde 34 oranında arttı. Bu yıl 44 bin 625 göçmen denizlerde alıkonuldu, göç vakalarında ise yüzde 91 oranında artış söz konusu.

Denizlerde alıkonulan göçmen sayısı yüzde 34 arttı: Göçmenler gitmek istiyor

İSMAİL ARI

Avrupa ülkelerine gitmek isteyen göçmenlerin denizlerde yaşadığı facialar sık sık gündeme gelirken Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın yayımladığı veriler göçmen tablosunu da gözler önüne serdi. Sekiz ayda 44 bin 625 göçmen deniz yoluyla yurtdışına çıkmak isterken kolluk kuvvetleri tarafından alıkonuldu. Geçen yılın ilk sekiz ayından deniz yolu ile yurtdışına çıkmak isterken kolluk kuvvetleri tarafından alıkonulan göçmen sayısı ise 33 bin 77 olarak açıklanmıştı. Son bir yılda alıkonulan göçmen sayısının yüzde 34 oranında artması dikkat çekti.

Açıklanan verilere göre 2018’in ilk sekiz ayında müdahale edilen göç vakasının 399 olmasına karşın bu rakam 2019’un ilk sekiz ayında 764’e yükseldi. Göç vakalarında yüzde 91 oranında artış yaşandı.

AÇIKLAMALAR PANİK YARATTI

Açıklanan verileri BirGün’e değerlendiren İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır, “Resmi makamlar tarafından açıklanan rakamlarda ciddi artış gözlemliyoruz. Bu endişe verici ve istenmeyen durumun nedenlerine baktığımızda çatışmalardan ve patlayan bombalardan kaçarak Türkiye’ye gelen göçmen sayısında artış oldu. Göçmenler, kayıt olamama ve uzun kalış süreleri gibi nedenlerle batıya gitmek istiyor” dedi.
İstanbul Valiliği’nin, Suriyelilere kayıtlı oldukları illere geri dönmeleri için süre tanıdığını hatırlatan Çorabatır, “Bu süre uzatıldı fakat bu arada da bazı sınır dışı vakaları yaşandı ve bazı mültecilerin gönderildiği açıklaması yapıldı. Tüm bu yaşananlar panik yarattı” diye konuştu.

NEFRET SÖYLEMİ DE ETKİLİ OLDU

Göçmenlere yönelik nefret söylemine değinen Çorabatır, sözlerini şöyle sürdürdü: “Göçmenlerin kayıtlı olduğu şehirlerden büyük şehirlere gelmesinin en önemli nedeni iş ve hayatlarını kazanma imkânı oluşudur. Muhalefet göçmenlere ilişkin öfke ve nefret söylemini körüklüyor. Bu söylemin muhalefet partilerine oy kazandırdığı ve iktidar partisine oy kaybettirdiği tüm siyasi partilerde hâkim bir görüş. Bunlar iktidar partisinde etkili oldu. Sonuç olarak göçmen sayısının artışında ekonomik zorlukların yanı sıra geri gönderme söylemlerinin etkili olduğunu söyleyebiliriz.”

BİR GÜNDE 175 KİŞİ ALIKONULDU

Ege denizinde yurtdışına çıkmak isteyen bir günde toplam 175 göçmen Sahil Güvenlik ekiplerince alıkonularak, İl Göç idaresi Müdürlüğü’ne teslim edildi.

Muğla Bodrum’un Karaada açıklarında, lastik botla yasa dışı geçiş yapmaya çalışan 35 göçmen, Sahil Güvenlik ekiplerince alıkonuldu. Lastik botla bir grup göçmenin yasa dışı geçiş yapmaya çalıştığını öğrenen Sahil Güvenlik botu ekibi, yapılan kontrolde 21'i Suriyeli ve 14'ü Filistinli toplam 35 göçmen alıkonuldu.

İzmir’in Karaburun ilçesi Büyükada açıklarında ise Yunan adalarına gitmek isteyen 39 göçmen alıkonuldu. Pazartesi günü gerçekleşen olayda Sahil Güvenlik ekiplerinin durdurduğu lastik bottaki 36'sı Somalili, 1'i Yemenli, 1'i Kuveytli ve 1'i Iraklı olan toplam 39 göçmen alıkonuldu.

Öte yandan Aydın’ın Didim ve Kuşadası ilçelerinden yurt dışına çıkmak isteyen toplam 101 göçmen alıkonuldu. Didim'in Tekağaç Burnu açıklarında yaşanan olayda ekipler Suriyeli 8'i erkek ve 2'si kadın 10 kaçak göçmeni ve aynı gün yine Didim Tekağaç Burnu açıklarında Afganistanlı toplam 27 kaçak alıkoydu. Didim açıklarında tespit edilen lastik botta ise 13'ü Suriyeli ve 12'si Filistinli 25 göçmen alıkonuldu. Kuşadası açıklarında 25'i Suriyeli, 9'u Somalili ve 5'i Filistinli toplam 39 göçmeni alıkoydu.

28 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
28 göçmen yurtdışına çıkmak isterken denizlerde hayatını kaybettiği bildirildi. Göçmenleri yurt dışına çıkaran veya çıkarmak isteyen toplam 403 organizatörün de tutuklandığı açıklandı.

  • Ocak: 1
  • Mart: 4
  • Nisan: 1
  • Mayıs: 10
  • Haziran: 12