Denizlerin Avukatı Halit Çelenk unutulmadı

Haber Merkezi

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın avukatı Halit Çelenk ölüm yıldönümünde anıldı. 5 Mayıs 2011’de 89 yaşında hayata gözlerini yuman Çelenk ölüm yıldönümünde unutulmadı.

Çelenk’in ölüm yıldönümüyle ilgili verilen mesajlarda verdiği adalet mücadelesine dikkat çekildi. Çelenk’le ilgili verilen mesajlar şöyle:

Demokrasi İçin Hukukçular: Bir devrimciyi, özgür bir dünya kurmak için ömrünü adamış bir insanı; hukuk mücadelesinin devrim mücadelesi içinde ne anlama geldiğini öğreten, devrimcilerin savunmanı Av. Halit Çelenk'i ölümünün 11. yılında sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz.

Çağdaş Avukatlar: Devrimcilerin avukatı Halit Çelenk'i ölümünün 11.yılında anıyoruz. Denizlerin avukatının anısına saygıyla..

SOL Partili Hukukçular: Devrimci avukat #HalitÇelenk yolumuzu aydınlatıyor.

1922 Antakya doğumlu olan Çelenk, 1944 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Çelenk, meslek hayatı boyunca hak arama mücadelesindeki işçilerin, gençlerin ve aydınların avukatlığını yaptı. 1962’de, Türkiye İşçi Partisi’ne (TİP) üye oldu ve aktif görev aldı. En önemli davası 6 Mayıs 1972’de idam edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın davasıydı. Bu davada avukatlık yapan Halit Çelenk idamları engellemeye çalıştı. İdam sırasında da yanlarında bulundu. ‘3 fidan’ın son sözlerini kamuoyuna duyurdu.

Meslek yaşamı boyunca kendisi de çeşitli davalarda yargılandı, gözaltına alındı. Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanlığı, Türk Tarih Kurumu İkinci Başkanlığı yaptı. İnsan Hakları Vakfı kurucuları arasında yer aldı. 12 Eylül Darbesi’nin ardından Aziz Nesin’in öncülüğünü yaptığı Aydınlar Dilekçesi’ni kaleme alanlar arasındaydı. Halit Çelenk, 5 Mayıs 2011 Perşembe günü Ankara’da evinde hayata gözlerini yumdu. Vasiyeti üzerine Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi.

ÖDÜLLER AÇIKLANDI

Öte yandan Halit Çelenk Hukuk Ödülü’nü alanlar açıklandı. Kurul, 2022 yılı Halit Çelenk Hukuk Ödülü’nü Zafer Aydın’ın yazdığı "İşçilerin Haziranı: 15-16 Haziran 1970" isimli kitaba verdi. Seçici Kurul Özel Ödülünü işlediği konu itibari ile Berivan Tapan’ın yazdığı "Savcı Doğan Öz'ü Vurdular: Bir Kontrgerilla Cinayeti" isimli kitaba verdi.

Akademik Destek Ödülü bu yıl üç eser arasında paylaştırıldı. Söz konusu eserler; Berivan Sevna Yılmaz’a ait "İlkel Birikim ve Arazi Toplulaştırma Uygulaması" konulu yüksek lisans tezi, Gözde Türkeli’ne ait ' Toplanma Hakkı Bağlamında Kanuna aykırı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Suçu' konulu yüksek lisans tezi, Mehmet Can Ekzen’e ait Seküler Eleştiri Ve Laik Hukuk Bağlamında Cumhuriyet Dönemi İlk Romanlarına Bakış Konulu yüksek lisans tezi oldu.