Denizli Avdan Mahallesi’nde kurulacak JES'e ait ÇED raporunun nihai hale getirilip yurttaşların görüşlerine sunulmamasına mahalleli tepki gösterdi. Konu hakkında açıklama yapan CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “ÇED raporunu nihai hale getiriyor. Bu ÇED raporunun nihai hale getirilmesi, kanunların çok açık bir şekilde çiğnendiğinin resmidir” dedi

Denizli Avdan Termik Santrali'nin ÇED raporuna tepki



AYCAN KARADAĞ

Denizli’nin Avdan Mahallesi’nde Avdan Madencilik tarafından kurulması planlanan 300 MW’lık termik santralin çevre etki değerlendirme raporu hazırlanan ve son şekli verilen ÇED Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca yeterli bulundu ve nihai kabul edildi.

Yurttaşların raporla ilgili itirazlarını 10 gün içerisinde Bakanlığa sunmaları istendi.

Mahalle halkı ise mücadelesini sürdürüyor. Yurttaşlar bugün ÇED raporuna itirazlarını Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne teslim etti.

Mart ayı içerisinde 37 adet ÇED olumlu kararı verdiğini hatırlatan CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, “Tüm yurttaşlara evde kal çağrısında bulunan AKP iktidarı, bu çağrısıyla çelişen uygulamalara devam ediyor. Hem yurttaşa evde kal diyorsunuz, hem de nihai ÇED raporunu inceleyip itirazda bulunmalarını bekliyorsunuz. Vatandaşlar, bu itirazı size ulaştırmak için ya kurumlarınıza gidecek ya da PTT’ye. Bulaşla mücadele ederken, yurttaşları bulaş riski olan mekanizmalara gönderemezsiniz. Bunun vebalini, riskini alamazsınız” diye konuştu.

"ZEYTİN SAHALARINA 3 KM’DEN YAKINA TERMİK SANTRAL KURAMAZSINIZ"

Karaca sözlerine söyle devam etti:

denizli-avdan-termik-santrali-nin-ced-raporuna-tepki-718361-1.

“ÇED raporunda Proje alanına yakın alanlarda zeytincilik faaliyetleri sürdürüldüğünü, bunlara zarar vermeyecek teknolojiyi kullanacaklarını iddia etmiştir. Bu iddialarını, bir üniversite öğretim görevlisinden alınan rapora dayandırmıştır. Bu raporun bilimselliği ve objektifliğini elbetteki tartışacağız. Ancak, Yasa açık bir şekilde, zeytin sahalarına 3 KM’den yakın mesafede bu tarz tesislerin kurulmasını yasaklamıştır. Hukuku, objektifliği ve bilimselliği tartışılır raporla aşamazsınız. Söz konusu termik santrali kurmak istedikleri yerde 50 Bin civarı zeytin ağacı bulunuyor. Termik santral demek, bu ağaçların bir kısmının kesilmesi, bir kısmının ise kuruması, verimsizleşmesi demektir. Yakın tarihimiz buna benzer doğa katliamlarıyla dolu. Yırca örneği ibret alınmalı.”

Son olarak Karaca şunları ifade etti:

“İklim kriziyle mücadele kapsamında millet bahçesi taahhüdünde bulunan AKP iktidarı, mahallenin dibinde, tarım alanlarının ortasında binlerce zeytin ağacını katledecek, yurttaşları kanser vb. hastalıklara bulaştıracak termik santralın ÇED raporunu nihai hale getiriyor. Bu ÇED raporunun nihai hale getirilmesi, kanunların çok açık bir şekilde çiğnendiğinin resmidir. Çevre ve Şehircilik Bakanı’na dostça bir uyarıda bulunmakta fayda var. Sayın Bakan, Yırca sürecini bir “ibret” olarak ele almalı ve kanun emrini aşıp, şirketlerin taahhütleriyle hareket etmemeli. Dipsiz Göl birdi, Salda iki oldu. Üçüncü sefer aynı şansa sahip olmayabilir.”

denizli-avdan-termik-santrali-nin-ced-raporuna-tepki-718365-1.