Denizli’de bulunan Baklan Ovası’nda yaşanan su sıkıntısı nedeniyle çiftçiler ürün ekemiyor. Büyük Menderes İnisiyatifi Sözcüsü Mustafa Çallıca, Türkiye’nin tatlı su fakiri ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Denizli Baklan Ovası’nda kuraklık çiftçiyi vurdu

UĞUR KURNAZ / DENİZLİ

Denizli’nin Çal ilçesine bağlı, Türkiye’nin sulanabilir en büyük ovalarından biri olan Baklan Ovası Işıklı Gölü’nde yaşanan su sıkıntısı ve kuraklık nedeniyle çiftçiler ürün ekemiyor. Çiftçilerin yaşadığı sorunlarla ilgili bölgeye giderek inceleme yapan Büyük Menderes İnisiyatifi Sözcüsü Mustafa Çallıca açıklama yaptı.

Üreticilerin her geçen gün daha da zor günler yaşadığını söyleyen Çallıca, “Yaklaşık 10 yıl önce Baklan Ovası’na ikinci bir kanalla sulama çalışması yapıldı ve bugün görüyoruz ki bu sulama çalışmasından sonra baklan ovasında üreticilik yapan vatandaşlarımız su sıkıntısı yaşamaktadır. Dünyada tatlı su dediğimiz içilebilir ve kullanılabilir su yüzde 2’lerde. Türkiye tatlı su fakiri ülkelerinden birisi. 10 yıl önce, 20 yıl önce yapılan bu kanaletler artık bugün yetersiz. Devletin gelecek yılları görerek tarımsal üretim için yeni sulama yöntemleri belirlemesi gerekir. Bunun için de çağın kabul ettiği bugünün doğrusu olan damlama sulama. Ama halen Baklan Ovası’nda vahşi sulama dediğimiz salma sulama ile tarımsal üretim yapılmakta. Bundan dolayı baklan ovasında sulu tarım geldiği günlerdeki ile bugünlerdeki sulu tarımdan aldığımız verim maalesef aynı değil. Topraklarımız hızla çoraklaşmaya doğru gidiyor. Ve bu topraklardan ürettiğimiz tarımsal ürünlerimizde artık kalite gittikçe düşmektedir ve rekolteler azalmaktadır” dedi.

SAĞLIKLI GIDA ÇOK ÖNEMLİ

Denizli için mücadele etmeye devam edeceklerini söyleyen Çallıca, “Gelecekte sağlıklı gıda ve sağlıklı yaşam çok önemli. Gördük pandemi döneminde dünyanın bütün ülkeli kapılarını yeniden kendi kabuğun çekilip kendi içerisinde üretime ve korunmaya başladı. Dolayısıyla iyi günlerde parasıyla ya da başka ülkelerden borç para alıp tarımsal ürünleri ya da gıda maddeleri alabiliriz. Bu nedenle havaya suya toprağa sahip çıkmalıyız. Bu konuda herkes üzerine düşen görevi yapmalı. Bizler de Büyük Menderes İnisiyatifi olarak Denizli’de geçmişten bugüne yapılan ekoloji mücadelesinde emek veren herkese teşekkür ediyoruz. Onların emeklerinin üzerine emek koyarak 2 yıldan bu yana Denizli’de ekosistemin bozulmaması için mücadele ediyoruz. Ve bu ekosisteme kişi özel kurum kamu kurumu kim zarar veriyorsa onlara karşı mücadelemizi vereceğiz” diye konuştu.