Denizli’nin Kale ilçesinde orman ve tarım alanlarını kapsayan 140,95 hektarlık alanda ‘Açık Ocak Kömür İşletmesi’ kurulması planlanıyor. Bölge halkı projeye tepkili.

Denizli'de açık ocak kömür işletmesine halk tepkili

AYCAN KARADAĞ

Denizli’nin Kale ilçesi Yenidere Mahallesi’nde 140,95 hektarlık alanda Özcoşkun Madencilik tarafından ‘Açık Ocak Kömür İşletmesi’ kurmak için harekete geçildi. Şirketin bölgede bin 381,49 hektarlık ruhsat alanı bulunurken, hali hazırda 20,97 hektarlık alanda kömür ocağı kırma eleme ve paketleme tesisi de yer alıyor.

Proje alanı içinde tapulu alanlar ile devlet hüküm ve tasarrufu altındaki alanlar yer alırken, şahıslar adına kayıtlı tapulu alanlar bulunuyor. Proje planlanan alanın bir bölünün tarım arazisi bir bölümün ise orman alanı olduğu dikkat çekiyor. Tarım alanlarında susuz tarım yapılıyor. Bölgede mevsimlik ürünlerin yanında zeytin, ceviz, badem ürünleri de yetişiyor. Ormanlık alanlar genelde çalılık ve çam ağaçlarından oluşuyor. Projede izin istenilen alanın güney kısmından Yenidere çayı geçiyor. Yenidere üstünde 1/100 000 ölçekli Aydın - Muğla - Denizli Çevre düzeni planına göre "Hidro Elektrik Santrali" planlaması bulunuyor. Ayrıca proje alanın 9 kilometre mesafede Kemer Barajı yer alıyor. Proje alanına en yakın yerleşim birimi ise 500 metre mesafedeki Yenidere Mahallesi.

"DENİZLİ, SOMA VE YATAĞAN OLMASIN"

denizli-de-acik-ocak-komur-isletmesine-halk-tepkili-849023-1.

Bölge halkı projeye tepkili. Büyük Menderes İnisiyatifi Sözcüsü Mustafa Çallıca, projenin bölgeye büyük zarar vereceğini belirleterek, “Dünya üzerindeki iklim değişikliğinin en önemli etkenlerinden biri olan fosil yakıtların -kömür, petrol, doğalgaz çıkarma ve buna bağlı enerji üretimini hızla bırakma sürecine girmiştir. Ayrıca üretimdeki kömür ocaklarını ve termik santraller kapatılma kararı alınmaktadır. Kale- Tavas’ımızda, bütün canlıların ve gelecek nesillerin sağlıklı yaşam alanlarını yok eden, bölgede yaşayanların ekonomik sosyal kültürel ve tarımsal üretimlerine zarar veren sularımıza ve sulak alanlarımızı kirleten ve yok eden kömür üretimine hayır diyoruz. Kömür galerileri açık kazı ile ilerleyecek, her kamulaştırılan alan çorak ve bitirilmiş hale gelecek, tarımsal üretim felç edilecektir. Yatağan santralinin yakınında kömür kazısı yapılan galerilerde hayalet köyler binlerce dönüme yayılmıştır. Ülkemizde Yatağan ve Somada yaşanmış kötü örneklerinin Denizli’mizde yaşanmaması için, geleceğimiz için; dün olduğu gibi bugünde STK’ları, bütün meslek odalarını ve ekoloji mücadelesine inanan herkesi fosil yakıt kömür üretimine karşı bir ve birlik olmaya davet ediyoruz” diye konuştu.