Denizli’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, “Bugün bir kez daha birilerinin bize bahşetmesini beklemeden, haklarımızı almak için buradayız. Biz haklıyız, biz kazanacağız” denildi

Denizli’de kadınlar 8 Mart için sokakta: Biz haklıyız, biz kazanacağız

BİRGÜN İZMİR

Kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Denizli’de de alanlara çıktı. Candoğan Parkı’nda toplanan kadınlar, Çınar Meydanı’na basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına; Denizli Nar Dayanışma, CHP Denizli Kadın Kolları, Denizli EMEP’li kadınlar Kampüs Cadıları, SEP’li kadınlar ve LGBTİ üyeleri katıldı.

Denizli Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu adına basın açıklamasını okuyan Ebru Koç, kadına yönelik şiddet, taciz ve cinsel saldırının her geçen gün artmakta olduğunu belirterek, “Eril yargı kararları yeni failler yaratmakta, cezasızlık politikası yeni kadın katliamlarına davetiye çıkarmakta ve kadınların yaşam hakkı ortadan kaldırılmaktadır. Tüm bunlara rağmen İstanbul sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın gereklilikleri yerine getirilmediği gibi kolluk ve yargının failleri kollayan uygulamaları, bizzat devlet politikası haline getirilmektedir. Savaştan dolayı topraklarını terk etmek zorunda kalan binlerce kadın, gittikleri yerlerde sistematik şiddetin birincil hedefi olmakta, katmerli emek sömürüsüne maruz kalmaktadır” diye konuştu.

"İKTİDAR KADININ VARLIĞI NEREDEYSE İNKÂR EDİLECEK DURUMA GELMİŞTİR"

Siyasal iktidar tarafından üretilen ve uygulanan politikalara bakıldığında cinslerarası eşitsizlik derinleştiğini vurgulayan Koç, “Kadının varlığı neredeyse inkâr edilecek duruma gelmiştir. 2011'de Kadın adının bakanlıktan çıkarılmasıyla var olanın da gerisine düşülerek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının kurulması, bu bakanlığın da 2018'de başka bir bakanlıkla birleştirilerek Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na dönüştürülmesi inkârın varlığını gösteren temel göstergelerdendir. Kadın adına dahi tahammül edemeyen, kadını aileden ibaret gören, kimliğini yok sayan anlayışla hareket eden torba bakanlıkların her biri yaşamsal değerde olan kadın sorunlarını çözecek politikalar üretmesi mümkün değildir” dedi.

Koç, son olarak şunları dile getirdi: “Sorunlarımız giderek ağırlaşıyor ve bir an önce çözümüne yönelik hızla somut politikaların hayata geçirilmesi gerekiyor. Biz kadınlar tüm haklı taleplerimiz gibi bu talebimizin de gerçekleşmesi için mücadelede kararlı olduğumuzu buradan bir kez daha belirtmek istiyoruz. Bizi eğitim, sağlık, hukuk ve istihdam politikaları ile geleneksel kutsal aile mitleriyle kuşatma çabasında olanların emeğimiz ve bedenimiz üzerinde kurmaya çalıştığı denetime karşı çıkmaya; kadın düşmanlığını teşhir etmeye, örgütlenmeye, değiştirmeye, mücadele etmeye devam edeceğiz. Şiddetsiz bir toplum, eşitlik ve adalet taleplerimize sahip çıkarak; şiddetin her türlüsüne; savaşa, tacizlere, tecavüzlere, istismarlara ve katliamlara sessiz kalmayarak; yaşamın her alanını dönüştürme çabamızla, bugün bir kez daha birilerinin bize bahşetmesini beklemeden, haklarımızı almak için buradayız. Biz haklıyız, biz kazanacağız.”