Denizli Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu, katledilen Şebnem Şirin’in ölümünün ardından Candoğan Meydan’ında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, “Yaşam mücadelesi veren tüm kadınlar için mücadele ediyoruz” denildi.

Denizli Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu: Tüm kadınlar için buradayız

BİRGÜN EGE

Denizli’nin Pamukkale ilçesinde 23 yaşındaki Şebnem Şirin, ayrılmak istediği erkek Furkan Zıbıncı tarafından katledilmesine bir tepki de Denizli Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu’ndan geldi.

Candoğan Meydanı’nda toplanan Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu’ndan Hande Özkan’ın yaptığı açıklamada, kadın cinayetlerinin münferit ya da vahim olaylar olmadığını vurguladı. Özkan, “Katiller ‘Seni öldürürsem iki ay yatar çıkarım’ diyebiliyorsa bu katilleri cesaretlendirenlerin, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilenlerin, 6284 sayılı kanunu uygulamayanların suçudur. İstanbul Sözleşmesi’ni bir gece yarısı feshedenler, katillerin değil; yaşamlarını savunmak için sokaklardan ayrılmayan biz kadınların karşısına dikilen polisler, katillere ve tecavüzcülere indirim vermek için ne bahane bulacaklarını şaşıran erkek yargı hepsi bu kadın kırımının sorumlularıdır. Buradan bir kez daha hatırlatıyoruz, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilerek kadınların ve LGBTİ+’ların yaşamlarını koruma, şiddete karşı politika geliştirme sorumluluklarınızı üzerinizden atamazsınız” dedi.

KADINLAR OLARAK EZİLENLERİN MÜCADELESİNİ SÜRDÜRECEĞİZ

Özkan şöyle konuştu: “Bizler bu faillerin peşinde, kız kardeşlerinin yanında duran kadınlar olarak sesleniyoruz buradan. Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok. Kadın cinayetlerini, çocuk istismarını, taciz-tecavüzü engellemeye dönük atılmayan her adımda öldürülen tüm kadınların faili erkek devletin kendisi olacaktır. Cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması gereken yerde kadını izole etmeye çalışmak -mesela kadın üniversiteleri açmak gibi adımlar- kadınların toplumdaki yerine ket vurmak demektir. Bizler yaşamın her alanında olacağız sizde alışacaksınız. Bizler gece de, gündüz de, iş de, kampüsler de, sokak da olacağız, sizlerde kabul edeceksiniz. Kadına dönük her türden şiddetin karşısında isyanda olacağız. Nefes aldığımız her yerde kadın dayanışmasına soluk vereceğiz. Şebnem’in fiili faili olan Furkan Zıbıncı’nın davasında Şebnem olarak orada olacak ve süreci takip edeceğiz. Şebnem bizim yasımız değil, isyanımızdır.”