İstanbul depremi yaklaşırken önlem almak isteyen yurttaşlar, belirsizlikle karşı karşıya. İstanbul’un Ortaköy semtinde tehlikeli binalardan birinde oturan Yağcıoğlu, “Mağdur olmak istemiyoruz. Sadece duyumlar var” dedi.

Deprem bilinmezliği
Fotoğraf: AA

Asena TUNCA

Olası İstanbul depremine karşı endişe duyan yurttaşlar önlem alma arayışına girdi. Yapı denetimi yaptıran yurttaşlar, oturdukları binaların depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenip tedbir almaya başladı. Binaları riskli statüsünde olan İstanbul Ortaköy’de oturan yurttaşlar, güvenli barınma hakkına dikkat çekerek, çözüm için imza kampanyası başlattı. 250 imza topladıklarını kaydeden Pınar Dede Yağcıoğlu, belirsizlik sarmalını BirGün’e anlattı.

BAŞVURULARA YANIT YOK

Yağcıoğlu, Ortaköy bölgesinde 2022’nin sonlarına doğru Beşiktaş Belediyesi’ne ait ekiplerin binayı kontrol etmeye geldiğini ve oturdukları apartmanın tehlikeli bina statüsündeki binalarda en kötü ikinci seviye olan D seviyesinde olduğunun tespit edildiğini söyleyerek, “Apartmanın tehlikeli bina statüsünde olduğunu öğrendikten sonra ne yapabileceğimize ilişkin bir araştırma yapmaya başladık. Ortaköy’ün yarısının imara kapalı yarısının açık olduğu için yıktırıp yeniden yaptıramayacağımızı öğrendik. Ancak, tehlikeli binalarda oturuyoruz. Özellikle Ortaköy’ün en ünlü caddesi olan Dereboyu Caddesi heyelan bölgesi ve binalar 50-60 yıllık. Hal böyle olunca eskime payı da devreye giriyor” dedi. Tehlikeli bina statüsünde oturmak istemediklerini ve bu sebeple imza toplayıp dilekçe yazdıklarını kaydeden Yağcıoğlu, şunları söyledi: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne, Beşiktaş Belediyesi’ne, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne, Çevre, Şehircilik ve İlkim Değişikliği Bakanlığı’na ve Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’na imza ve dilekçelerimizi sunduk. Henüz bir yanıt alamadık."

SADECE DUYUMLAR VAR

Yurttaşların bilgilendirilmediğini söyleyen Yağcıoğlu, "Halkın bilgilendirilmesi gerekiyor. Örneğin Etiler’deki Karanfilköy’de önceden kentsel dönüşüm yoktu. Ada bazında kentsel dönüşüme geçmişler. Henüz bireysel veya apartman sakinleri olarak bir avukat tutmadık. Başvuruya gittiğimizde bölgenin bir kısmının imara kapalı olduğunu gördük. Bu yüzden hiçbir adım atamıyoruz” dedi. Bölgedeki binaların hem eski hem de deprem atlatmış binalar olduğunu hatırlatan Yağcıoğlu, “Dereboyu’nda tahliye talimatları gelmeye başladı. Mecidiye Mahallesi’nde bazı sokaklar için süre verilmeye başlanmış. Yalnızca Beşiktaş Belediyesi’nden bölge sakinlerinin katılımıyla toplantı yapılacağı bilgisi verildi. Sürekli duyumlar geliyor. Elimizde duyumlardan başka bir şey yok. Şimdi de Dereboyu Caddesi’nde maksimum 4 katlı binalara izin verileceği duyumu var. İnsanlar mağdur edilmekten korkuyor. Daha imar izni verilmediğinden hiçbir aşama kat edemiyoruz. Sorularımıza yanıt bekliyoruz” diye konuştu.